ΠΙΝΣΕΡ Νάνος – Zwergpinscher

ΟΝΟΜΑ: Zwergpinscher

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γερμανία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο 185 δ, Ομάδα 2

ΕΙΔΟΣ: Σύντροφος, προειδοποιητικός φύλακας, διώκτης τρωκτικών

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος 25-30 εκ.

ΧΡΩΜΑ: Μονόχρωμο (καστανό) ή δίχρωμο (μαύρο-πύρινο, καφέ-πύρινο).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Έντονη ιδιοσυγκρασία. Σκύλος ζωηρός, με αυτοπεποίθηση, παιχνιδιάρης, εξωστρεφής, ζωηρός, άγρυπνος και πανέτοιμος πάντοτε να αντιδράσει αστραπιαία σε οποιοδήποτε ερέθισμα. Πνευματώδης, ευδιάθετος, γενναίος, περίεργος, ευθυτενής, σφριγηλός και περήφανος. Αφοσιωμένος, πανέξυπνος, γοητευτικός και ενδιαφέρων σύντροφος.

pincher1ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η φυλή άρχισε να εκτρέφεται συστηματικά στη Γερμανία πριν διακόσια χρόνια και ήταν τότε γνωστή σαν Reh Pincher, γιατί έμοιαζε με το μικρόσωμο κόκκινο ελαφάκι των δασών. Γνωστό ήδη από το 16ο αιώνα σαν μικρόσωμη έκδοση του κοντότριχου Πίντσερ μεσαίου μεγέθους, εξελίχτηκε πιθανόν με την επίδραση διασταυρώσεων με Ντάξχουντ, Μικρών Ιταλικών Λαγωνικών και, πολύ αργότερα, αγγλικών Μάντσεστερ Τέρριερ. Το Reh Pincher χρησίμευσε ως “πρότυπο” στον Λιούις Ντόμπερμαν για τη δημιουργία της “δικής του”, πολύ μεγαλύτερης φυλής. Το Πίντσερ Νάνος αναγνωρίστηκε από το Γερμανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1880 και γρήγορα η φυλή έγινε δημοφιλής στις γύρω χώρες (Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία) καθώς και στις Σκανδιναβικές. Το 1929 έφτασε στις ΗΠΑ και αμέσως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απέκτησε σταθερή βάση εκτροφής στη Βρετανία, χώρα που καθιέρωσε και το φυσικά όρθιο (άκοπο) αυτί. Γνωστό στις αγγλόφωνες χώρες σαν “Μινιατούρα” Πίντσερ, έχει σταθερή δημοτικότητα σαν σκύλος συντροφιάς και έχει αποκτήσει πολλούς φίλους και στις πέντε ηπείρους.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Η μόνη ιδιαίτερη απαίτηση του “Βασιλιά των Παιχνιδιών” είναι η παρέα. Αποκλειστικά σκύλος του σπιτιού, δεν μπορεί να ζήσει απομονωμένος, χωρίς δραστηριότητες και παιχνίδι, ή έξω από τον οικογενειακό κύκλο.

ΥΓΕΙΑ: Ρωμαλέο, αθλητικό και αστείρευτα δραστήριο, το “Μιν-Πιν” έχει αξιοσημείωτη μακροζωία και εξαιρετική υγεία – εκτός αν του επιτρέψουμε να γίνει παχύσαρκο, υποχωρώντας στις παρακλήσεις του για λιχουδιές! Όπως πολλές μικρόσωμες φυλές, ενδέχεται να εμφανίσει προδιάθεση για μετατόπιση επιγονατίδος και γι΄ αυτό δεν πρέπει να επιτρέπουμε στα Μιν. Πίντσερ να πηδούν από μεγάλο ύψος ούτε πρέπει να τα σηκώνουμε αρπάζοντας τα από τα πίσω πόδια. Στην περίοδο αλλαγής των νεογιλών δοντιών ο ιδιοκτήτης πρέπει να βεβαιώνεται ότι η οδοντοφυΐα εξελίσσεται σωστά. Χρειάζεται τακτικό κόψιμο νυχιών και το συχνό μπανιάρισμα δεν συνιστάται. Τα σκέλη του είναι λεπτά και αρκετά ευπαθή σε κατάγματα.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Το Μιν-Πιν χωράει, πηγαίνει και ταιριάζει παντού! Ιδανικός σκύλος για διαμέρισμα, είναι καλός σύντροφος (αρκεί αυτά να μην του φέρονται βάναυσα) γιατί συνδυάζει παιχνιδιάρικη διάθεση και τρυφερότητα σκύλου της αγκαλιάς. Προειδοποιεί γαβγίζοντας για κάθε προσέγγιση στο χώρο του, κάτι που πρέπει να ελέγχεται σε ώρες κοινής ησυχίας. Πολύ εφευρετικό σκυλί, μετατρέπει τα πάντα σε παιχνίδι και έχει αίσθηση του χιούμορ που δεν αφήνει ποτέ τους ανθρώπους του να βαρεθούν.

pincher2

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Τετράγωνη, ευθυτενής κορμοστασιά με υπερήφανο λαιμό και πολύ κοντή, κομμένη ουρά. Σκύλος στιβαρός, όχι λεπτεπίλεπτος ούτε χονδροειδής, αλλά συμπαγής και γεροφτιαγμένος, με δυνατά σκέλη και σφιχτά πέλματα. Κοντό, σφιχτό, στιλπνό τρίχωμα, αρμονικό κεφάλι, αυτιά όρθια (φυσικά ή κομμένα) ή ημι-ανορθωμένα, έκφραση θερμή και έντονη στα σκουρόχρωμα μάτια του που δεν πρέπει να είναι πολύ γουρλωτά και στρογγυλά ούτε βυθισμένα και σχιστά. Πάνω απ΄ όλα ο τύπος του Πίντσερ- μινιατούρα δεν πρέπει να θυμίζει Ιταλικό Γκρεϋχάουντ ή Μάντσεστερ Τέρριερ και η στάση της φυλής να είναι άφοβη, περήφανη, μ΄ έναν αέρα πολύ μεγαλύτερου σκύλου και παρουσία εντυπωσιακή, που σ΄ αναγκάζει να τον κοιτάξεις. Η κίνησή του είναι ζωηρή, γοργή, δυναμική και το Γερμανικό Πρότυπο δεν επιζητεί υπερβολική ύψωση σκελών προς τα πάνω (τουλάχιστο μέχρι πρόσφατα).

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Το Πίντσερ- νάνος (ή Μινιατούρα) είναι μεγάλο πειραχτήρι, γαβγίζει πολύ, δεν λατρεύει τις γάτες και δεν θα διστάσει να επιτεθεί σ΄ οποιονδήποτε πιστέψει ότι τον απειλεί. Δεν μπορεί να ζήσει εκτός σπιτιού ούτε να μένει μόνος του πολλές ώρες χωρίς παρέα και άσκηση, γιατί βαριέται και γίνεται καταστροφικό. Η έντονη περιέργεια του μπορεί να το βάλει σε μπελάδες αν δεν έχει εκπαιδευτεί στη βασική υπακοή.