ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΥ

ΟΝΟΜΑ: Kavkazskaia Ovtcharka

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: πρώην Σοβιετική Ένωση

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο 328, Ομάδα 2 (Μολοσσοειδής)

ΕΙΔΟΣ: σκύλος- φύλακας κοπαδιών, ατόμων και περιουσίας.

ΜΕΓΕΘΟΣ: ύψος αρσενικών πάνω από 65 εκ., θηλυκά 62 εκ.

ΧΡΩΜΑ: γκρίζο του λύκου, υπόξανθο, άσπρο, ραβδωτό, δίχρωμο ή με “μπαλώματα”.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Τραχύς, σκληρός, δυνατός, γεμάτος αυτοπεποίθηση, επιφυλακτικός με τους ξένους, μαχητικός, πρωτόγονος και όχι εξευγενισμένος σκύλος. Πιστός μέχρι θανάτου, αφοσιώνεται με ζήλο σ` ένα άτομο συνήθως αλλά με όλους τους οικείους του είναι διακριτικός, ευγενής, ήπιος και προστατευτικός. Έντονη και έμφυτη επιθετικότητα απέναντι στους φυσικούς εχθρούς των κοπαδιών, γενναίος, ανυποχώρητος, αδιάφθορος και άγρυπνος φύλακας χωρίς νευρικότητα αλλά με γοργές αντιδράσεις όταν η ανάγκη το καλεί.

kaukasouΙΣΤΟΡΙΚΟ: Αυτός ο απόγονος των παλιών ρωσικών “οβτσάρκα” (ποιμενικών σκύλων) έχει πολλά κοινά με τον ποιμενικό της Ανατολίας (Καραμπάς). Συναντάται σε διάφορες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, σημερινές Δημοκρατίες της Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Κρουσινίας, στις αυτόνομες δημοκρατίες της Καλμυκίας, Καμπαρντίνο Βαλκαρίας και Ναγκεστάν, καθώς και στις στέππες της Βορείου Καυκάσου και στην περιοχή του Αστρακάν. Στις υπερ- καυκάσιες περιοχές ο τύπος του σκύλου είναι συνήθως πιο συμπαγής, ενώ στις στέππες είναι πιο ελαφρύς, με μακρύτερα σκέλη και πιο κοντό τρίχωμα. Παρά την απαγόρευση εξαγωγής που υπήρχε επί σοβιετικής εποχής, αρκετά δείγματα βρήκαν το δρόμο τους για τις Σκανδιναβικές χώρες, την ανατολική Ευρώπη, τη Γερμανία και αλλού, αλλά ο χαρακτήρας και ο τύπος ορισμένων από αυτά είναι αμφισβητήσιμος. Πάντως η φυλή εξαπλώνεται σιγά- σιγά εκτός της πατρίδας της και αποκτά θύλακες συνειδητής εκτροφής και σε άλλες χώρες, ενώ εμφανίζεται σταθερά αυξανόμενη η παρουσία της και στις παγκόσμιες εκθέσεις της FCI που γίνονται στην Ευρώπη.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Χώρος, εμπειρία, σταθερή ιεράρχηση χωρίς καταπίεση, κοινωνικοποίηση και υπεύθυνη αγωγή, προσεκτική ανατροφή, διατροφή και άσκηση στο μακροχρόνιο στάδιο της ανάπτυξης.

ΥΓΕΙΑ: Πολύ καλή. Σκύλος πολύ ρωμαλέος, λιτοδίαιτος και ανθεκτικός, παρουσιάζει, στη νεότητά του, όλες τις ευαισθησίες των γιγαντόσωμων φυλών και δεν πρέπει να ασκείται εξαντλητικά πριν ωριμάσει σωματικά. Η ποιότητα του ενήλικου εξαρτάται κατά πολύ από την καταγωγή του και την δίαιτά του και οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να προσέχουν πολύ το ιστορικό των προγόνων του κουταβιού τους. Οι σκύλοι που προορίζονται για αναπαραγωγή θα πρέπει να ελέγχονται για δυσπλασίες ισχίων και αγκώνων. Η φυλή ανήκει σ` εκείνες που παρουσιάζουν προδιάθεση για σύνδρομο γαστρικής διαστολής και συστροφής. Μέση διάρκεια ζωής, μέση γονιμότητα.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: σκύλος κυριαρχικός και δύσκολος, για έμπειρους ιδιοκτήτες. Χρειάζεται στιβαρό αλλά όχι τραχύ χειρισμό, ελευθερία και κατανόηση. Αφοσιώνεται με ζήλο σ` ένα άτομο και έχει τάση να γίνει “μονόχνωτος” ενήλικας με περιορισμένο κύκλο ευπρόσδεκτων στο χώρο των ανθρώπων. Δεν είναι σκύλος της πόλης αλλά η απομόνωση τον κάνει ιδιαίτερα δύστροπο. Πρέπει να ανατρέφεται οικογενειακά και να διδάσκεται σεβασμό προς όλους τους ανθρώπους και τα ζώα που μοιράζονται το ζωτικό του χώρο- κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να του επιβληθεί με τη βία.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: μεγαλόσωμος, αγροτικός- ορεινός μολοσσοειδής τύπος, με δυνατή κατασκευή και βαρύ σκελετό, πιο μακρύς απ` ότι ψηλός, με έντονο σεξουαλικό διμορφισμό. Κρανίο φαρδύ αλλά στοπ ελάχιστα έντονο, δυνατό ρύγχος κοντύτερο από το κρανίο, αυτιά πεσμένα. Πλάτη φαρδιά και ευθεία, δυνατός και κοντός λαιμός, βαθύς και φαρδύς θώρακας, κοιλιά έντονα ανασυρμένη. Ουρά μακριά, μπορεί να είναι και κομμένη. Μέτριες αλλά ισόρροπες μεταξύ τους γωνιώσεις, κίνηση ελεύθερη. Βραχύς τροχασμός με τάση για κεντροβαδισμό. Τρίχωμα πυκνό, διπλό, τριών τύπων: μακρύτριχο, κοντότριχο ή ημίμακρο- ενδιάμεσο. Ιδανικός χαρακτήρας: σταθερός, προβλέψιμος και ήρεμος, με έντονη και δραστήρια αμυντική συμπεριφορά χωρίς να προκαλεί. Οξυδερκής και επιφυλακτικός σκύλος, πολύ κατάλληλος για το ρόλο του φύλακα κοπαδιών, χώρων και περιουσίας. Προστατεύει τους οικείους του με αφοσίωση και ακλόνητη γενναιότητα. Δεν εμφανίζει τάσεις περιπλάνησης και εγκατάλειψης του ζωτικού του χώρου.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Οι αντιδράσεις του Καυκασιανού Ποιμενικού μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραχιές και δεν είναι σκύλος για αρχάριους. Η αντιμετώπιση του πρέπει να βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και τη διαπροσωπική σχέση εμπιστοσύνης. Ο εξημμένος, απρόβλεπτος σκύλος δεν είναι τυπικός. Δεν πρέπει να προκαλείται ούτε να εξεγείρεται το έντονο αμυντικό του ένστικτο και η εκπαίδευση του στην επίθεση κατ` εντολήν μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Russian Kynological Federation (RKF), Golowinskoje Sch.1-A, 125 015 Moscow, B.P. 64 (tel/fax: 007-095/2858124).