ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΕΤΛΑΝΤ- Shetland Sheepdog)

ΟΝΟΜΑ: Ποιμενικός Σέτλαντ (Shetland Sheepdog)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Βρετανία (Νησιά Σέτλαντ)

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο. 88 – Ομάδα 1 (Ποιμενικοί)

ΧΡΩΜΑ: Μονόχρωμο ή με αποχρώσεις, από χλωμό χρυσαφί έως σκούρο μαονί. Τρίχρωμο (μαύρο άσπρο- κόκκινο) ή δίχρωμο (μαύρο- άσπρο και μαύρο- πυρρόχρωμο). Κυανομιγές (blue merle) με διαυγές ασημόχρωμο φόντο και μαύρα σημάδια, με ή χωρίς πυρά σημεία.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ιδανικό ύψος – αρσενικά 37 εκ., θηλυκά 35,5 εκ.

ΕΙΔΟΣ: Μικρόσωμος ποιμενικός προβάτων και σύντροφος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το «Σέλτι» δεν είναι απλά μια «μινιατούρα Κόλλεϋ», αλλά μια ξεχωριστή φυλή που εξελίχθηκε από κοινούς μεν προγόνους αλλά σε διαφορετικούς δρόμους εξέλιξης. Τα εύφορα νησιά Σέτλαντ είχαν πλούσια κτηνοτροφία, από τα ομώνυμα μικρόσωμα αλογάκια (πόνυ Σέτλαντ) και μικρόσωμες φυλές προβάτων που απαιτούσαν ένα ανάλογα μικρόσωμο, αλλά ευέλικτο, ταχύ, τραχύ και ανθεκτικό στο κλίμα ποιμενικό σκύλο με εξαιρετικές εργασιακές ικανότητες. Έτσι εξελίχθηκε τοπικά το Sheltie από το πρώιμο υλικό μικρόσωμων collies. Δεν είναι «νανοποιημένη» ποικιλία, αλλά αυθύπαρκτη φυλή με στιβαρό σκελετό και αρμονικές, εργονομικές αναλογίες. Διατηρώντας τον άψογο χαρακτήρα, τα αντανακλαστικά και την ικανότητά της για εργασία, η φυλή έχει γίνει δημοφιλέστατος σκύλος συντροφιάς και οικογενειακός σύντροφος, πολύ επιτυχημένη στις εκθέσεις μορφολογίας και τα κυνοφιλικά αθλήματα λόγω της ανταπόκρισής της στην εκπαίδευση, ενώ χαρακτηρίζεται από ευφυία, επαγρύπνηση και ένστικτο που την καθιστούν ικανοποιητικό προειδοποιητικό σκύλο επαγρύπνησης.

shetland1

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Συναισθηματικός και εκδηλωτικός με τους οικείους του, συγκρατημένος για τους ξένους, χωρίς καθόλου νευρικότητα, ήπιος και βαθύτατα αφοσιωμένος, γενναίος, ευπρεπής και αισιόδοξος χωρίς να είναι υπερβολικά εξωστρεφής. Άγρυπνος, ευγενής, ευφυής, ισχυρός, δραστήριος και θαρραλέος σκύλος χωρίς συμπλέγματα.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Συντροφικότητα, δραστηριότητα, απασχόληση, διέξοδοι για την ευφυία και την αθλητικότητά του, άσκηση σε ανοικτό χώρο και επαφή με τη φύση, συνεπής περιποίηση του πλούσιου, διπλού μανδύα του (συχνό χτένισμα) κοινωνικοποίηση, εκπαίδευση.

ΥΓΕΙΑ: Γενικά εξαιρετική. Σκύλος πολύ ανθεκτικός, λιτοδίαιτος, με υψηλό όριο ζωής, αθλητικός και αρμονικά κατασκευασμένος. Υψηλή κλιματική ανοχή σε ακραίες θερμοκρασίες, καλή ευτοκία και γονιμότητα. Το αναπαραγωγικό υλικό χρειάζεται έλεγχο για εγγενείς οφθαλμικές ανωμαλίες Κόλλι και κώφωση (λόγω του γονιδίου merle).

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην προσαρμοστικότητα του Σέλτι, που μπορεί να ζήσει το ίδιο ευτυχισμένο στο διαμέρισμα ή την αγροικία, αρκεί να του παρέχονται οι απαραίτητες φροντίδες που απαιτεί κάθε σκύλος του είδους του. Ιδιαίτερα κατάλληλος για οικογένειες με παιδιά, λατρεύει το παιχνίδι, συμβιώνει καλά με άλλα ζώα και δύο Σέλτι είναι ιδανική συντροφιά για μοναχικούς ή ηλικιωμένους ανθρώπους, αφού χαρακτηρίζονται γενικά από μετριοπάθεια, έχουν βολικό μέγεθος και χαρούμενη ιδιοσυγκρασία και πολύ λίγες απαιτήσεις, (εκτός από συχνό βούρτσισμα) και βαθύ δεσμό με τους οικείους τους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Ιδιαίτερη κομψότητα και αρμονία εξωτερικής εμφάνισης, υπέροχο τρίχωμα και ελκυστικά χρώματα που σε συνδυασμό με το αριστοκρατικό κεφάλι, τα ωραία, σπαστά προς τα εμπρός αφτιά και την γλυκιά, θερμή έκφραση, χαρίζουν στο sheltie ακαταμάχητη γοητεία. Είναι «πολύς» σκύλος σε μικρό μέγεθος, αρκετά εύπλαστος και με υψηλά επίπεδα ενέργειας χωρίς να φτάνει στην υπερβολή. Παρουσιάζει μεγάλη ανταπόκριση και σχηματίζει εξαιρετικές διαπροσωπικές σχέσεις, λατρεύει να είναι χρήσιμος με κάθε τρόπο και απολαμβάνει τις συντροφικές ασχολίες. Εξαιρετικά κατάλληλος για προχωρημένη υπακοή και μίνι-ατζίλιτυ, φέρνει έναν αέρα δροσιάς και αθλητικότητας και στο μικρότερο σπιτικό και συνδυάζει την αποτελεσματικότητά του με μια μειλίχια, ζωηρή και γοητευτική προσωπικότητα που κατακτά.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Στην βία και τον καταναγκασμό το Σέλτι απαντά με απροσπέλαστη αδιαφορία και γρανιτένιο πείσμα. Απλά, παριστάνει τον κουφό και περιμένει να αλλάξει η συμπεριφορά σας. Είναι εξαιρετικά σπάνιο το Σέλτι με κακό χαρακτήρα και κάτι τέτοιο αποτελεί αποκλειστικά ανθρώπινη ευθύνη. Χρειάζεται κοινωνικοποίηση, δραστηριότητα και ήπια διοχέτευση της ευφυίας και της αθλητικότητάς του. Η προσωπικότητά του αναπτύσσεται ιδανικά σε οικιακό περιβάλλον, χωρίς απομόνωση και μεγάλες περιόδους μοναξιάς.