ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ;

Ευτυχία Κυδωνάκη

ρέσκο, καθαρό νερό. Αυτό είναι η πρώτη κίνηση που κάνω κάθε πρωί, έτσι ώστε η Ρασέλ να έχει πάντα νερό στο μπολ της. Ωστόσο, όταν ένας σκύλος έχει ελεύθερη πρόσβαση σε φρέσκο καθαρό νερό ανά πάσα στιγμή, πώς μπορώ να ξέρω ότι πίνει ακριβώς όσο χρειάζεται;
Θα εκπλαγείτε να μάθετε ότι ενώ μερικοί σκύλοι ενστικτωδώς ξέρουν ακριβώς τη σωστή ποσότητα νερού που έχουν ανάγκη, κάποιοι δεν πίνουν αρκετό και άλλοι πίνουν πάρα πολύ. Έτσι είναι πιθανό ο δικός σας φίλος να είναι είτε υπο ή υπερ-ενυδατωμένος.
Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε την κατανάλωση νερού του κατοικίδιου ζώου σας, γιατί αν πίνει πολύ λίγο μπορεί να αφυδατωθεί και να παρουσιάσει προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα, όπως πέτρες στα νεφρά και ανεπάρκεια οργάνων. Από την άλλη, αν ένας σκύλος πίνει πάρα πολύ νερό, αυτό μπορεί να είναι τοξικό. Επίσης, η ποσότητα του νερού που πίνει ένας σκύλος μπορεί να είναι η ένδειξη κάποιας ασθένειας. Για παράδειγμα σκύλοι που ίσως έχουν παγκρεατίτιδα, παρβοϊό ή λεπτοσπείρωση δεν πίνουν πολύ νερό.
Ενώ, μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, ένα πρόβλημα όπως η νόσος Cushing ή ο διαβήτης, μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική δίψα και κατανάλωση νερού. Αν παρατηρήσετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας πίνει λιγότερο ή περισσότερο νερό από το κανονικό, θα πρέπει να το πάτε στον κτηνίατρό σας το συντομότερο.
Το νερό που χρειάζεται ένας σκύλος κάθε μέρα εξαρτάται από το μέγεθός του, τη διατροφή, την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και τις καιρικές συνθήκες.