Πρόεδρος Ομίλου Ροτβάιλερ Ελλάδος: Εγκληματική η αμέλεια του ιδιοκτήτη. Τα σκυλιά ήταν ‘φυλακισμένα’

Οι φίλοι και οι ιδιοκτήτες των ροτβάιλερ παρά το “άγριο” παρουσιαστικό των μεγαλόσωμων αυτών σκύλων, τα χαρακτηρίζουν κυρίως ανθρωποκεντρικά και εξαιρετικά φιλικά στον άνθρωπο, εμμένοντας κυρίως, στο ήσυχο του χαρακτήρα τους. Κοινώς,στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν καμία σχέση με τα σκυλιά στην Κοζάνη που κατασπάραξαν τον άτυχο 5χρονο, σοκάροντας για άλλη μια φορά το πανελλήνιο.

Τη δική του ενδελεχή ερμηνεία στο NEWS 247 για το περιστατικό δίνει ένας καλός γνώστης της συμπεριφοράς των εν λόγω σκύλων, ο εκπαιδευτής και Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Ροτβάιλερ Ηλίας Κανέλλος.

Αναλύοντας τα γεγονότα και τις μαρτυρίες από το δυσάρεστο περιστατικό, επισημαίνει τα “εγκληματικά” λάθη και τις τεράστιες παραλείψεις από την πλευρά του ιδιοκτήτη, που οδήγησαν σ’ αυτή τη συμπεριφορά των σκύλων με αποτέλεσμα το τραγικό συμβάν.

“Τα σκυλιά όπως φαίνεται από τα γεγονότα είχαν παντελή έλλειψη επικοινωνίας και δε γνώριζαν ούτε τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς που πρέπει να γνωρίζει κάθε σκύλος ανεξάρτητα από τη ράτσα του. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως τα σκυλιά ήταν μόνιμα κλεισμένα σε κλουβί, χωρίς καμία κοινωνικοποίηση και επαφή με τον άνθρωπο”, τονίζει ο κ. Κανέλλος, ρίχνοντας αποκλειστικά την ευθύνη στον ιδιοκτήτη. “Ο συγκεκριμένος κύριος είχε στο χώρο του σύμφωνα με όσα διαβάζουμε συνολικά 8 σκύλους. Πρόκειται για ανευθυνότητα διότι είναι αδύνατο κανείς να μπορέσει να διαχειριστεί σωστά έναν τέτοιο αριθμό στον ίδιο χώρο”, συμπληρώνει.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε, ώστε να μη φτάνουμε σ’ αυτό το σημείο; Η απάντηση σύμφωνα με τον κ. Κανέλλο βρίσκεται στην εκπαίδευση την οποία πρέπει εξίσου να αποκτούν σκύλος και ιδιοκτήτης, ώστε να αναπτύσσεται μεταξύ τους μια σχέση αλληλεπίδρασης και αμφίδρομης επικοινωνίας.

Όπως υπογραμμίζει, με αφορμή αυτό το γεγονός θα πρέπει να αλλάξει η στάση των επίσημων φορέων και να θεσπιστούν κανόνες, ώστε το τραγικό συμβάν της Κοζάνης να είναι και το τελευταίο. “Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους όλοι μας ότι το σκυλί πρέπει να μαθαίνει κάποιους κανόνες επικοινωνίας. Σκύλος και ιδιοκτήτης  μέσα από την σωστή εκπαίδευση μπορούν να αναπτύξουν την κατάλληλη συμβίωση, κάτι που προφανώς στην περίπτωση αυτή δεν υπήρχε. Ας κινητοποιηθούν επιτέλους και επίσημοι οι φορείς, ώστε να θεσπιστούν κανόνες υπεύθυνης εκτροφής, εκπαίδευσης και κυρίως ιδιοκτησίας του σκύλου”,επισημαίνει ακόμη ο κ. Κανέλλος.

Ακόμη υπερασπίζεται τη φυλή των ροτβάιλερ και τάσσεται απέναντι σε όσους υποστηρίζουν πως τα συγκεκριμένα σκυλιά δεν είναι κατάλληλα για κατοικίδια. “Σε καμία περίπτωση η ράτσα των ζώων δεν παίζει ρόλο σε ό,τι συνέβη”, λέει κατηγορηματικά και συμπληρώνει “είναι εσφαλμένη η αντίληψη για τα ροτβάιλερ. Πρόκειται για το πιο ανθρωποκεντρικό σκυλί”.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στον ιδιοκτήτη

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας άσκησε ο εισαγγελέας Κοζάνης στον 72χρονο συνταξιούχο, ιδιοκτήτη των δύο σκύλων ράτσας ροτβάιλερ, που τραυμάτισαν θανάσιμα χθες στην αγροικία του ένα 5χρονο αγόρι που βρισκόταν εκεί μαζί με τη μητέρα του.

Ο 72χρονος στην κατάθεση του στον εισαγγελέα ισχυρίστηκε ότι τα τρία ροτβάιλερ ήταν κλεισμένα σε ειδικό χώρο στο ημιυπόγειο του σπιτιού του, ενώ τα υπόλοιπα 5 σκυλιά της οικογένειας ήταν κλεισμένα σε αποθήκη της αγροικίας.

Ο συνήγορος του δήλωσε ότι ο εντολέας του είναι συγκλονισμένος από το περιστατικό και σημείωσε πως διατηρούσε και φιλικές σχέσεις με την οικογένεια του αγοριού.

Ορίστηκε προανάκριση για την έρευνα των πραγματικών περιστατικών που οδήγησαν στο θάνατο το 5χρονο αγοράκι, ενώ ο 72χρονος με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερος.

Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η κηδεία του αγοριού

Λίγο μετά τις 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε η κηδεία του αγοριού στα κοιμητήρια του Αγ.Γεωργίου Κοζάνης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το kozan.gr με τη μητέρα του 5χρονου να αποχαιρετά συντετριμμένη το αγγελούδι της.

Πηγή: http://news247.gr/