Πώς θα καταλάβουμε ότι ο σκύλος μας αγχώνεται;

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής κάθε ζώου. Για παράδειγμα, η πείνα είναι μια μορφή άγχους που μας θυμίζει να φάμε, ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που σχετίζεται με το άγχος και μας βοηθά να αποφύγουμε δυνητικά επιβλαβείς καταστάσεις. Ωστόσο, όταν βάζουμε τα σκυλιά μας σε στρεσογόνες καταστάσεις που δεν μπορούν να ξεφύγουν, είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα.

Είναι πραγματικά λίγοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες σκύλων που είναι ικανοί να αναγνωρίζουν τα πιο κοινά συμπτώματα του στρες και την ύπαρξη άγχους στα σκυλιά τους, πριν να είναι πολύ αργά. Με την αναγνώριση αυτών των κοινών στοιχείων, διευκολύνεται η αποφυγή σοβαρών προβλημάτων.

Το σκυλί σας φυσιολογικά, μπορεί να χασμουριέται όταν ξυπνήσει, να τινάζεται μετά από ένα μπάνιο ή να λαχανιάζει κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας. Αλλά αν ο σκύλος σας είναι σε ένα νέο περιβάλλον και δείτε αυτές τις συμπεριφορές μαζί, είτε ως ομάδα είτε μεμονωμένες, και συμβαίνουν κατ ‘επανάληψη, είναι πολύ πιθανό να αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι το σκυλί σας βιώνει στρες ή άγχος.

xadi1

1) Γλείψιμο χειλιών και μύτης: Μπορεί να συμβεί φυσιολογικά κατά το τάισμα του σκύλου ή να συμβαίνει σε μία κατάσταση που συνοδεύεται από στρες ή άγχος.

2) Χασμουρητό άγχους: Συμβαίνει συνήθως κατ ‘επανάληψη σε στρεσογόνες καταστάσεις, και γίνεται με περισσότερη ένταση από ό, τι ένα χασμουρητό «υπνηλίας».

3) Λαχάνιασμα: Κι όμως… τα σκυλιά λαχανιάζουν. Αλλά αν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια μιας δροσερής μέρας και δεν έχουν λάβει μέρος σε κάποια σωματική δραστηριότητα, τότε αποτελεί πιθανό σημάδι ύπαρξης στρες. Όταν ένας σκύλος βιώνει μία κατάσταση στρες, σταματάει ξαφνικά το λαχάνιασμα και κλείνει το στόμα του. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία προειδοποίηση, καθώς ο σκύλος πιθανώς προετοιμάζεται για ένα δάγκωμα.

4) Αυτιά πίσω από το κεφάλι: Τα αυτιά των σκύλων διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό αναλόγως με τη φυλή τους. Μερικά είναι όρθια, ορισμένα κρέμονται χαμηλά και μερικά τροποποιούνται τεχνητά για να επιτευχθεί μια συγκεκριμένη εμφάνιση. Αλλά δεν έχει σημασία τι είδους αυτιά έχει ο σκύλος σας, διότι αν γίνουν αντιληπτά πίσω από το κεφάλι τους, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημάδι ύπαρξης στρες.

agkalia

5) Η αποφυγή: Ως αποφυγή μπορεί να μοιάζουν πολλά γεγονότα. Κοινοί τύποι αποφυγής περιλαμβάνουν την υπερβολική εισπνοή, την απροσεξία, το βλέμμα μακριά και τη στροφή μακριά.
Βασικά, αν ο σκύλος σας με οποιονδήποτε τρόπο αποφεύγει την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους ή τα άλλα σκυλιά, αυτό δείχνει ότι αισθάνεται άβολα. Η αποφυγή είναι πάντα μια καλύτερη επιλογή από την επιθετικότητα. Αν ο σκύλος σας επιδιώκει να αποφύγει την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους ή τους άλλους σκύλους, να σέβεστε αυτή την επιλογή. Μην πιέζετε το σκύλο σας να παραμείνει σε μία κατάσταση, εάν δεν το επιθυμεί.

6) Τίναγμα: Τα σκυλιά θα τινάξουν τα σώματά τους για διάφορους λόγους, όταν είναι βρεγμένα ή όταν έχουν ξυπνήσει από έναν υπνάκο. Αλλά το τίναγμα που σχετίζεται με το άγχος σχεδόν πάντα ακολουθεί κάτι το οποίο το σκυλί βρίσκει δυσάρεστο. Για παράδειγμα, πολλά σκυλιά τινάζονται μετά από μία εξέταση από τον κτηνίατρο.

7) Τοποθέτηση της ουράς χαμηλά: Αυτό είναι πιο εύκολο να το παρατηρήσουμε σε ορισμένες φυλές σκύλων. Προφανώς, δεν θα είναι τόσο εύκολο να εντοπιστεί σε ένα σκυλί που έχει κομμένη ουρά. Αρκετοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι μια “ουρά ανάμεσα στα πόδια” είναι ένα σημάδι φόβου. Αλλά μερικές φορές η ουρά δίνει λιγότερο προφανή σήματα.

8) Άλλα σημάδια: Χαμηλή στάση του σώματος, το βάρος μετατοπίζεται προς τα πίσω πόδια, το υπερβολικό κλαψούρισμα ή άλλες φωνές, αργές ή τεταμένες κινήσεις, άρνηση λήψης τροφής, ανησυχία, αδιαφορία προς τον ιδιοκτήτη, εφίδρωση από τα πόδια, διεσταλμένες κόρες οφθαλμών.

Συμπερασματικά, δεν εμφανίζουν όλα τα σκυλιά τα παραπάνω σημάδια. Βέβαια, αν εντοπίσουμε σύντομα τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος μας βιώνει μία κατάσταση άγχους και στρες, έχουμε τη δυνατότητα να αποτρέψουμε ένα δάγκωμα ή έναν τραυματισμό και να απομακρύνουμε τον σκύλο από αυτή την κατάσταση.

-Επιμέλεια άρθρου-
Αλεξάνδρα Δαραβίγκα

Πηγή: http://www.diagnovet.gr/