Πώς να διαλέξεις ένα κουτάβι!

Επιμέλεια: kynology.gr

koutaviΌσο κι αν πολύ συχνά το υποεκτιμούμε, στη συμβίωση με τoυς σκύλους οποιασδήποτε φυλής, το πιο σημαντικό ίσως ́”βήμα”είναι το…πρώτο. Εκείνη δηλαδή η στιγμή που θα υποχρεωθούμε να διαλέξουμε το κουτάβι το οποίο θα εντάξουμε στην οικογένειά μας, θα το “ταιριάξουμε” αργότερα στις προσωπικές μας συνήθειες, και θα το δούμε(;) να εξελίσσεται μεγαλώνοντας στον τέλειο σκύλο ­ σύντροφο που ­ κακά τα ψέματα ­ όλοι ονειρευόμαστε.

Αυτήν την καθοριστική στιγμή της επιλογής, είναι αυτονόητο πως σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται το ζήτημα της υγείας του κουταβιού που θα μας συντροφέψει για τα επόμενα 10­-15 χρόνια της ζωής μας και της ζωής του. Επιμείνετε λοιπόν στη σχολαστική εξέταση του, ανεξάρτητα από το εάν ο “προμηθευτής” είναι κάποιος επαγγελματίας ή ερασιτέχνης εκτροφέας, ή απλώς κάποιος φίλος που η σκύλα του απέκτησε απογόνους. Αυτοί που “γνωρίζουν”, δεν παίρνουν ποτέ κουτάβι που δεν έχει συμπληρώσει τις πρώτες 6 με 8 εβδομάδες της ζωής του.

Εάν είστε “πρωτόπειρος” σε σχέση με τους σκύλους, το ιδανικό θα ήταν τη στιγμή της επιλογής να συνοδεύεστε από κάποιον κτηνίατρο που θα διαπίστωνε σχετικά εύκολα τη γενική υγεία του κουταβιού ή τουλάχιστον από κάποιον φίλο σας που διαθέτει ευρύτερες κυνολογικές γνώσεις και ξέρει να “κοιτάει” εκεί που πρέπει…

Ένα κουτάβι που είναι υγιές, έχει πάντα μια ζωηρή και εξωστρεφή συμπεριφορά, ενώ η διάθεσή του για παιχνίδι είναι εμφανής όταν δεν αναπαύεται. Παρατηρείστε προσεκτικά πως συμπεριφέρεται απέναντι στη μάνα και τα υπόλοιπα αδέλφια του, γιατί απ’ αυτό μπορείτε να καταλάβετε πολλά. Το κορμί του πρέπει να είναι σφιχτό και συμπαγές, να καλύπτεται ομοιόμορφα από τρίχωμα χωρίς έλκη και ακαθαρσίες.

koutavi1

Όταν το πιάνετε και το σηκώνετε στον αέρα, το κουταβάκι δεν πρέπει να δείχνει ότι πονάει ή υποφέρει. Προσοχή επίσης στη μύτη, στα μάτια και στα αυτιά. Δεν πρέπει να υπάρχουν εκκρίσεις ή δάκρυα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια υγρή σταγόνα στη μύτη είναι από μόνος του ικανός λόγος απόρριψης. Οι βλενογόνοι του (ούλα), η γλώσσα και η περιοχή μέσα από τα βλέφαρα μπορούν να μας πουν πολλά. Θα πρέπει να έχουν ένα καθαρό ροζ χρώμα. Εάν διακρίνετε ίχνη διάρροιας στην περιοχή του πρωκτού ή στις τρίχες των ποδιών του, η “καχυποψία” είναι πλέον επιβεβλημένη. Το ίδιο και εάν το κουτάβι αρχίσει ξαφνικά να βήχει.

Συμφωνείστε μάλιστα με τον “πωλητή” ότι μπορείτε να επιστρέψετε το ζώο, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν είναι υγιές. Επειδή μάλιστα αυτή η ́ ́εγγύηση ́ ́ δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένης διάρκειας, θα πρέπει αμέσως μετά την απόκτηση του το κουτάβι να εξεταστεί από τον κτηνίατρο σας.