ΣΙΒΗΡΙΑΝΟ ΧΑΣΚΥ – SIBERIAN HUSKY

Πρότυπο FCI: αρ. 270

Προέλευση: Η.Π.Α.

Είδος: Σκύλος Εργασίας (Έλξης)

Κατάταξη: Ομάδα 5 (Σπιτς & Πρωτόγονου Τύπου), Αρκτικού Τύπου (Σπιτς)

Υπο-ομάδα 1 (Βόρειοι Σκύλοι Ελκύθρων).

Καταγωγή-Περιγραφή:

Σε βόρειες περιοχές αρκτικού ψύχους όπου το άλογο δεν ευδοκιμεί, όπως η Β. Ευρασία και η Αλάσκα, ο άνθρωπος χρησιμοποίησε το σκύλο για τη μεταφορά φορτίων και την έλξη οχημάτων από πολύ παλιά. Οι Εσκιμώοι είναι γνωστό ότι ακολουθούν αυτή την παράδοση εδώ και τουλάχιστο 1.500 χρόνια.

Φυλές “λυκοειδούς” εμφάνισης, που επί αιώνες διασταυρώνονταν με τον αρκτικό λύκο, ίσως να ήταν από τις πρώτες που “εξημερώθηκαν”, αρχικά σαν κυνηγόσκυλα. Το θηρευτικό ένστικτο είναι έκδηλο σε φυλές που εξαπλώθηκαν σε μια ευρεία υποαρκτική περιοχή, από τα Ιαπωνικά Σπιτς (Ακίτα κ.λ.π.) και τις Ρωσικές “Λάϊκες” εως τα Σκανδιναβικά σπιτς (Φινλανδίας, Σουηδίας, Νορβηγίας, Καρελίας κ.α.). Από αυτά, οι κυριότεροι σκύλοι ελκύθρων είναι το Χάσκυ από τη Σιβηρία, το Μάλαμιουτ από την Αλάσκα και το Σάμογιεντ.

Η νομαδική φυλή ινδιάνων Chukchi της Β. Σιβηρίας ήταν αυτή που εξέλιξε το ομώνυμο Χάσκυ. Η αρχική ονομασία του σκύλου ήταν Τσούκτσι Σιβηρίας. (Η λέξη “χάσκυ” σημαίνει Εσκιμώος στην αμερικάνικη “αργκώ” και περιελάμβανε κάποτε όλες τις φυλές ελκύθρου).

Στις αρχές του αιώνα μας ο “Πυρετός του Χρυσού” έφερε τους Ρώσους μετανάστες και τα Χάσκυ στην Αλάσκα. Τα πρώτα δέιγματα εισήγαγε ο χρυσοθήρας Goosak, το 1908. Την ίδια χρονιά ο Κυνολογικός Όμιλος του Nome οργάνωσε τις πρώτες κούρσες ελκύθρων και με οδηγό το Νορβηγό Thustnup αυτά τα Χάσκυ πήραν την τρίτη θέση σε ένα αγώνα 650 χιλιομέτρων. Ο Σκωτσέζος ανθρακωρύχος Ramsey εντυπωσίασε τόσο που την επόμενη χρονιά έφερε από τη Σιβηρία αρκετά Χάσκυ και δύο Ρώσους οδηγούς. Το 1910 συμμετείχε στους αγώνες με τρεις ομάδες, οι οποίες μονοπώλησαν τις πρώτες θέσεις. Η νικηφόρα επίδοση αποτελεί ρεκόρ ακατάρριπτο έκτοτε. Η κυριαρχία της νεοφερμένης φυλής είχε εδραιωθεί.

Στα επόμενα χρόνια η θρυλική μορφή του Νορβηγού Seppala (που αναγνωρίζεται ως ο μεγαλύτερος “πιλότος” ελκύθρων) οδήγησε τα Χάσκυ του σε μια πρωτοφανή σειρά νικών στην Αλάσκα, τον Καναδά και τις Η.Π.Α. Το 1925 η ομάδα του έσωσε χιλιάδες ζωές από την επιδημία διφθερίτιδας, μεταφέροντας τον ορό σε χρόνο ρεκόρ. Το Χάσκυ πήρε “ηρωϊκές” διαστάσεις και το 1930 αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Αμερικάνικο Κυνολογικό Όμιλο. Το 1938 ιδρύθηκε το Siberian Husky Club of America. Από εκεί η φυλή διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο, όπου έχει σταθερή, εκλεκτική δημοτικότητα και πιστούς φίλους. Φέτος ο Ch. Arctic΄s Blue Senator από την Ισπανία, ανεδείχθη Καλύτερος Έκθεσης στο World Show της FCI.

husky Όμορφος και ξεχωριστός

Σκύλος μέσου μεγέθους με ταχύ και αβίαστο τροχασμό, το Χάσκυ είναι ιδανικός συνδυασμός ρώμης και ελαφράδας. Έχει πλούσιο, φουντωτό τρίχωμα και “αλεπουδίσιο” κεφάλι. Οι διαφορές των δύο φύλων είναι εμφανείς. Η μυϊκή του διάπλαση ισχυρή, χωρίς περιττό βάρος. Το κεφάλι είναι τριγωνικό, με ευκρινές στοπ και ισχυρά σαγόνια που κλείνουν ψαλιδόσχημα. Τα αυτιά είναι όρθια, καλυμμένα με τρίχωμα μέσα και έξω. Τα μάτια αμυγδαλωτά, λοξά, καστανά ή μπλέ, δίχρωμα ή ανομοιόχρωμα. Ο ισχυρός λαιμός φέρεται προς τα εμπρός εν κινήσει. Το σώμα είναι βαθύ αλλά όχι πολύ φαρδύ, η ράχη ίσια, οι γωνιώσεις καλές και ισόρροπες. Τα σκέλη υψηλά, ίσια και παράλληλα εν στάσει, με ελαστικούς καρπούς και στρογγυλά πέλματα, συγκλίνουν προς το κέντρο βάρους όταν το ζώο αναπτύσσει ταχύτητα. Η ουρά είναι φουντωτή και γυρίζει προς τα πάνω χωρίς να κουλουριάζει, να στραβώνει ή να “σπάει”. Η κίνηση είναι ομαλή, ταχύτατη, εργονομική και ανάλαφρη και το ζώο μπορεί να τρέχει σταθερά επί ώρες. Το τρίχωμα είναι πυκνότατο, μέτριο σε μήκος και διπλό. Όλα τα χρώματα και οι αποχρώσεις (συμπεριλαμβανομένου του ολόλευκου) επιτρέπονται. Οι χρωματικοί συνδυασμοί στο κεφάλι είναι ιδιαίτεροι και εντυπωσιακοί. Το μέγεθος κυμαίνεται από 53-60 εκ. και 20-27 κιλά για τα αρσενικά, έως 51-56 εκ. και 16-23 κιλά για τα θηλυκά.

Ο χαρακτήρας

 Ο χαρακτήρας του Χάσκυ είναι ξεχωριστός και απαιτητικός. Ιδανικός σκύλος εργασίας με έντονη “αγελαία” νοοτροπία και ιεραρχία, έχει παροιμιώδη αντοχή, καλή υγεία και ισχυρότατα ένστικτα. Αφοσιωμένος, φιλικός, ζωηρός, εργατικός, παιχνιδιάρης, εξωστρεφής, ευφυής, τίμιος, ιδιαίτερα καθαρός, δεν έχει ένστικτο φύλακα ούτε ιδιαίτερο ταλέντο στην υπακοή, αλλά ένα έλκυθρο ή αμαξάκι τον κάνει ευτυχισμένο! Το Χάσκυ έχει πάθος και ανεξάρτητη φύση, υπερηφάνεια και πείσμα. Λατρεύει την ελευθερία και τους ανοιχτούς χώρους και έχει μεγάλη ανάγκη για εξάσκηση και εργασία. Ευχάριστος, αισιόδοξος και καθόλου δύσπιστος, είναι σκύλος που η ζωή χωρίς προορισμό και οι τέσσερεις τοίχοι ενός σπιτιού τον κάνουν δυστυχισμένο, δύστροπο και καταστρεπτικό. Έχει έμφυτο “ταλέντο” στην κλοπή, είναι “άσσος” στις αποδράσεις και η ανία μπορεί να τον στρέψει στο “κυνήγι” ορνιθοειδών, κουνελιών, προβάτων κ.λ.π.

Ελκυστικό σκυλί, μεγάλης ομορφιάς, δεν είναι πάντως κατάλληλο για όλους, αλλά μόνο για εκείνους που κατανοούν την αληθινή του φύση και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του. Η συμβίωση με αυτό τον μεγαλειώδη και τραχύ εκπρόσωπο του πολικού βορρά, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους “αμύητους”. Ζώο πλασμένο για τη φυσική ζωή και τους ανοιχτούς ορίζοντες, δεν ενδείκνυται για διαμερίσματα και τη ζωή των πόλεων.

Ιδιαιτερότητες-Φροντίδα:

Εξάσκηση: Έντονη και πολύωρη. Το Χάσκυ χρειάζεται τακτική, καθημερινή άσκηση σε τροχασμό και ελεύθερο καλπασμό σε ασφαλείς, μεγάλους και περιφραγμένους χώρους.Ένα (έστω και αυτοσχέδιο) ελαφρύ αμαξάκι δίνει διέξοδο και άσκηση.

Εκπαίδευση:

Ιδιαίτερη και όχι για αρχάριους. Δεν ενδείκνυται ως φύλακας ή για διαγωνισμούς υπακοής. Χρειάζεται συντροφικότητα, σαφή ιεραρχία και κοινωνικοποίηση από νωρίς. Απαιτεί χώρο, ελευθερία και σεβασμό. Η τάση του για ανεξαρτησία και περιπλάνηση πρέπει να διοχετεύεται σωστά, με κατάλληλη άσκηση και έλεγχο. Ο πειθαρχικός καταναγκασμός αντενδείκνυται.Έχει ένστικτο κυνηγού, “δραπέτη” και τάση για σκάψιμο. Σε περιορισμό αντιδρά με καταστροφικότητα και συνεχές ουρλιαχτό. Ακατάλληλος για διαμέρισμα, δύσκολη η διαβίωσή του στις πόλεις.

husky1

Υγιεινή:

Ανθεκτικός, στιβαρός και ολιγαρκής, η καλή του υγεία χρειάζεται μόνο τη συνήθη περιποίηση δοντιών, αυτιών, νυχιών και τριχώματος. Καθημερινό βούρτσισμα και χτένισμα. Σε θερμά κλίματα χάνει το υποτρίχωμά του και “μαδάει” πολύ. Το συχνό μπάνιο δεν ενδείκνυται και όταν είναι απαραίτητο, καλό είναι να χρησιμοποιείται σαμπουάν με “κοντίσιονερ”. Η φυλή πρέπει να εξετάζεται για ισχιακή δυσπλασία, οφθαλμοπάθειες, αιμοφιλία και γαστροπάθειες.

Διατροφή:

Δύο γεύματα την ημέρα είναι προτιμότερα για τον ενήλικο σκύλο. Δίαιτα καλής ποιότητας, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες για τα ζώα εργασίας και αναπαραγωγής. Μέτριες απαιτήσεις σε ποσότητα, οι οποίες υποδεικνύονται από τη φυσική κατάσταση.

Και Προσοχή:

 Ποτέ μην αφήνετε το σκύλο στο αυτοκίνητο τις θερμές ημέρες: κινδυνεύει από θερμοπληξία και φρικτό θάνατο.

Ποτέ μην τον αφήνετε εκτεθημένο σε ρεύματα και ιδιαίτερα από το παράθυρο του αυτοκινήτου: κινδυνεύει από ψύξεις, επιπεφυκίτιδες και ωτίτιδες.

Το Χάσκυ είναι σκυλί σπάνιας ομορφιάς και εργασιακής ικανότητας. Συγχρόνως είναι πλάσμα “πρωτόγονο”, ενστικτώδες και χαρισματικό.Έχει έντονη προσωπικότητα και ιδιαίτερες απαιτήσεις. Γίνεται ιδανικός σύντροφος με αξιοπρόσεκτα καλή υγεία και μακροβιότητα, αλλά χρειάζεται υπομονή, γνώση και αγάπη. Διαπρέπει σε αγώνες ταχύτητας και έλξης σε όλο τον κόσμο και είναι πολύ επιτυχημένος στις εκθέσεις Μορφολογίας. Υπηρετεί καθημερινά τον άνθρωπο σε απρόσιτες περιοχές και συνόδεψε τους εξερευνητές στους πόλους. Στα εύκρατα κλίματα, όπου τα τροχοφόρα αμαξίδια αντικαθιστούν τα έλκυθρα, εντυπωσιάζει με την εξαιρετική του αξιοπιστία σε καθήκοντα έλξης και μας προσφέρει ξεχωριστές απολαύσεις σε ένα ακόμα κυνοφιλικό σπορ, κατάλληλο για όλη την οικογένεια. Οι λαοί του βορρά του οφείλουν την επιβίωσή τους, η ανθρωπότητα την εξάπλωσή της στον αρκτικό κύκλο και η διεθνής κυνοφιλία αγκάλιασε με θαυμασμό αυτό το ανεκτίμητο δώρο του χιονιού και των πάγων…