Σι-Τζού – Shih Tzu

ΟΝΟΜΑ: Σι-Τζού (Shih Tzu)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Θιβέτ (πρότυπο: Βρετανία)

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI No 208, Ομάδα  9 ( Συντροφιάς, υπο-ομάδα 5, σκύλοι του Θιβέτ)

ΧΡΩΜΑ: Όλα τα χρώματα επιτρέπονται, ενώ στα πολύχρωμα δείγματα είναι πολύ επιθυμητή μια λευκή λωρίδα στο πρόσωπο και λευκό άκρο ουράς.

ΜΕΓΕΘΟΣ: 4,5 έως 8 κιλά. Ιδανικό βάρος μεταξύ 4,5 και 7,3 κιλά. Ανώτατο όριο ύψους τα 26,7 εκ.

ΕΙΔΟΣ: Σύντροφος [Στην αρχαιότατη χρήση του Σι-Τζού σαν μικρόσωμου φύλακα στους Ναούς του Θιβέτ, οφείλεται η τοποθέτηση του, στην Βρετανία, στην Ομάδα χρησιμότητας (Utility Group)].

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Άλλο ένα εξωτικό λουλούδι από το μακρινό Θιβέτ, που καλλιεργήθηκε στοργικά στους Βρετανικούς κυνοφιλικούς «κήπους», το Σι-Τζού έχει συναρπαστικό παρελθόν. Λειτουργούσαν προειδοποιητικά, ενεργοποιώντας τους μεγαλόσωμους φύλακες, εναντίον εισβολέων, στα μοναστήρια και τα σπίτια στο Θιβέτ και την Κίνα. Η τελευταία γνωστή εξαγωγή έγινε το 1908, όταν ο Δαλάι-Λάμα έφερε ως δώρο αρκετά Σι-Τζού στην Αυτοκράτειρα της Κίνας. Έφτασαν στην Αγγλία το 1930 και Όμιλος για τη φυλή ιδρύθηκε το 34. Από κει εξαπλωθηκαν σ΄όλο τον κόσμο, όπου απέκτησαν μεγάλη δημοτικότητα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ευφυής, ζωηρός και άγρυπνος σκύλος με αγέρωχη στάση. Φιλικός και υπερήφανος, με αυτοπεποίθηση και δυνατό ταμπεραμέντο, άφοβος και διακριτικός προειδοποιητικός φύλακας που καλοδέχεται τους φίλους και αμύνεται με λιονταρίσια γενναιότητα εναντίον εχθρών.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Οπωσδήποτε οικιακό περιβάλλον: το Σι-Τζού δεν είναι σκύλος για την αυλή η το σκυλόσπιτο. Σ΄όλη τη μακραίωνη ιστορία του συντροφεύει στενά τον άνθρωπο, από τις ταπεινές καλύβες μέχρι τα αυτοκρατορικά παλάτια. Χρειάζεται όμως κοινωνικοποίηση και υπεύθυνη ανατροφή και δεν επιτρέπεται να γίνει κακομαθημένο ή υπερπροστατευμένο και νευρωτικό.

sitzu

ΥΓΕΙΑ: Με την προϋπόθεση ότι το πλούσιο τρίχωμά του δέχεται καθημερινή φροντίδα, όπως και τα μάτια του που είναι ευπρόσβλητα από ξένα σώματα, το Σι-Τζού είναι αθλητικό, ανθεκτικό και υγιές σκυλί με μέση διάρκεια ζωής το 12-15 χρόνια, ενώ δεν είναι σπάνιο να φθάσουν σε ρεκόρ μακροζωίας (18-21 χρόνια!)

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Η φυλή προσαρμόζεται άνετα σε κάθε είδους περιβάλλον, από το διαμέρισμα έως την αγροικία, αρκεί να ζει ευτυχισμένο δίπλα στους οικείους του και να μοιράζεται την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητές τους. Απολαμβάνει τις βόλτες, το παιχνίδι και την σωματική άσκηση, γίνεται υπέροχος σύντροφος παιδιών (αρκεί να μην το κακομεταχειρίζονται) και αφοσιώνεται απόλυτα και εκδηλωτικά. Είναι ευφυέστατο και εκπαιδεύσιμο και διαπρέπει σε πολλά πεδία, ακόμα και στο …ανελέητο κυνήγι τρωκτικών!

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Το Σι-Τζού είναι ιδιαίτερα γοητευτικό σκυλί, με γοργές αντιδράσεις, θερμή ιδιοσυγκρασία και αξιαγάπητη εκδηλωτικότητα. Το θάρρος του είναι βαθιά ριζωμένο σε μια ακλόνητη αυτοπεποίθηση, χωρίς όμως να είναι νευρικό όσο άλλες μικρόσωμες φυλές. Μ΄άλλα λόγια, είναι ένα μικρό σκυλί με προσωπικότητα και αρετές πολύ μεγαλύτερου και ισχυρού ζώου (άλλη μια ενσάρκωση του αγαπημένου «σκύλου-λιοντάρι» των Ανατολικών λαών) και εξαιρετική επιλογή για όσους ζουν στην πόλη και αναζητούν ένα σύντροφο που συνδυάζει πρακτικό μέγεθος, καλό χαρακτήρα και ωραία εμφάνιση.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Το Σι-Τζου δεν είναι «κούκλα» ή υποκατάστατο, ούτε εκφυλισμένο στολίδι του καναπέ. Απαιτεί σεβασμό και ωριμότητα στην ανατροφή του. Δεν πρέπει να γίνει παραχαϊδεμένο, με «μεζεδάκια» που υποσκάπτουν την υγεία του ή έλλειψη άσκησης και κοινωνικοποίησης. Δεν είναι ούτε νωθρό εξάρτημα της αγκαλιάς, αλλά ένας αρχαίος και ιδιαίτερα προικισμένος, δραστήριος σκύλος με αξιοπρέπεια και λαμπρή εξυπνάδα.  Οι γονείς θα πρέπει να υποδείξουν στα παιδιά τους ότι το Σι-Τζού δεν ανέχεται τη σκληρότητα ή την κακομεταχείριση – γιατί ξέρει πολύ καλά να υπερασπίζεται τον εαυτό του…