Σκύλοι αλεξιπτωτιστές προστατεύουν τα άγρια ζώα από λαθρέμπορους! photos

Όλο και περισσότερες Αφρικανικές χώρες ρίχνουν στο κυνήγι των λαθροθηρών αγρίων ζώων ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Τώρα στη Νότιο Αφρική τους ρίχνουν και από ελικόπτερα!
Ημανία των λαθροθηρών να κυνηγούν μεγάλα θηράματα όπως οι αφρικανικοί ελέφαντες, οι ρινόκεροι και οι γορίλες φτάνει τα τελευταία χρόνια σε τέτοιο σημείο που η λίστα με τα απειλούμενα είδη μεγαλώνει με φρενήρεις ρυθμούς.
Η συνεχής ζήτηση για ελεφαντόδοντο, κέρατο ρινόκερου, δέρματα και γούνες από άγρια ζώα της πανίδας της Αφρικής έχει μετατρέψει τις σαβάνες σε κανονικές «ερήμους».
clipboard01-35
Ο τελευταίος λευκός αρσενικός ρινόκερος στον κόσμο φυλάσσεται από σκύλο
Πολλές χώρες ρίχνουν στον ανοιχτό πόλεμο με τους λαθροθήρες, πιο αδιάφθορους διώκτες από τους λαθροφύλακες και με πιο ισχυρό ένστικτο εντοπισμού.
Σκύλοι ειδικά εκπαιδευμένοι στελεχώνουν ομάδες καταστολής του φαινομένου που απειλεί την παγκόσμια βιοποικιλότητα για λόγους ανθρώπινης ματαιοδοξίας.
55b1598f1500002d00174192
Στο εθνικό πάρκο Ρουάχα της Τανζανίας ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι προστατεύουν τους ελέφαντες
Η Νότιος Αφρική, αν και μακράν η πιο αναπτυγμένη χώρα της Μαύρης Ηπείρου δεν είναι μακριά από το πρόβλημα. Όμως βρήκε έναν ευφάνταστο ομολογουμένως τρόπο να το αντιμετωπίσει.
Πέραν από τις επίγειες ομάδες εντοπισμού, ετοιμάζει και ομάδες εντοπισμού από αέρος. Στα επανδρωμένα ελικόπτερα που θα περιπολούν τον ουρανό εκτός από ένοπλους άνδρες θα επιβαίνουν και εκπαιδευμένοι σκύλοι! Και το καλύτερο; Θα είναι σκύλοι αλεξιπτωτιστές!

Η δυναμική ιπτάμενη ομάδα αποτελείται κυρίως από Βέλγικους και Γερμανικούς Ποιμενικούς, οι οποίοι θα φέρουν ειδικό εξοπλισμό και θα «βουτούν» στο κενό από τα 7,500 πόδια ύψος.
Κάθε σκύλος θα φοράει προστατευτικά γυαλιά, ωτοασπίδες, φίμωτρο, σαμαράκι – οδηγό και ελαστικά «παπούτσια» στα πέλματα. Ο εξοπλισμός θα τα προστατεύει κατά την πτώση που θα πραγματοποιούν μαζί με τον συνοδό τους.

Έκτός προγράμματος όλοι οι σκύλοι που συμμετέχουν ζουν μία κανονική καθημερινότητα στο πλευρό των συνοδών τους. Ζουν στα σπίτια τους και πάνε παντού μαζί τους. Είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί ο δεσμός εμπιστοσύνης ανάμεσα τους.
Αυτός ο ειδικός δεσμός μεταξύ τους είναι που θα οδηγήσει έναν σκύλο να ξεπεράσει το φυσικό ένστικτο υψοφοβίας που έχει και της πτώσης στο κενό από τέτοιο υψόμετρο.
Η εκπαίδευση ξεκινάει στους έξι μήνες με την πρώτη επαφή με την καμπίνα του ελικοπτέρου και στον ένα χρόνο, αρχίζει η διαδικασία της κατάρριχησης με σκοινιά.

Sky Diving Dog

Μέχρι στιγμής όλοι οι σκύλοι φαίνονται εξοικειωμένοι με την διαδικασία σε τέτοιο βαθμό που ο Arrow («Βέλος»), ένας από τους πρωτοπόρους στο πρόγραμμα εκπαίδευσης προτιμάει να επιβαίνει στα πέδιλα προσγείωσης του ελικοπτέρου, έξω από την καμπίνα!
Όση εκπαίδευση και αν λάβουν όμως, η μέθοδος καταστολής των λαθρεμπόρων παραμένει πολύ επικίνδυνη. Είναι γνώστες των περιοχών και των δύσβατων σημείων που μπορούν να κρυφτούν και φέρουν βαρύ οπλισμό.

Sky Diving Dog

Επιπλέον μία απότομη κίνηση μέσα στην καμπίνα ενός ελικοπτέρου μπορεί να ανοίξει εν μέσω πτήσης κάποιο αλεξίπτωτο και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για όλους τους επιβαίνοντες.
Ο εκπρόσωπος του προγράμματος δήλωσε στη The Sun, πως το να φέρνεις έναν σκύλο στο έδαφος την στιγμή που είναι πιο απαραίτητος, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία μίας επιχείρησης. Η καταρρίχηση και η πτώση με αλεξίπτωτο στα hotspots των κυνηγών σε δύσβατα εδάφη, είναι η μόνη λύση κάποιες φορές.

Sky Diving Dog

Από ψηλά μπορεί ο εντοπισμός κάποιου στοιχείου, όπως σκουπίδια, κομμένοι φράκτες, ασυνήθιστα ανθρώπινα ίχνη στο χώμα, μεγάλα σμήνη όρνεων, να δηλώνουν την παρουσία παράνομης δραστηριότητας εύκολα, οι μάχες σώμα με σώμα επί εδάφους όμως, παραμένουν μεγάλος κίνδυνος.
Και η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής μόλις άρχισε να εξαπολύει τα «βέλη» της από αέρος!

Πηγή: http://www.mediafree.gr/