Σκύλοι διασώστες!

Κείμενο: kynology.gr

Oι σκύλοι διάσωσης  ψάχνουν κάτω από χαλάσματα, χιόνι ακόμα και στο νερό για να βρουν ανθρώπους που κινδυνεύουν. Στην τηλεόραση βλέπουμε συχνά εικόνες από γκρεμισμένα σπίτια μετά από σεισμό και καταστροφές κάθε λογής που καταπλακώνουν ανθρώπους. Χωρίς τις μύτες των σκύλων διάσωσης θα ήταν πολύ πιο δύσκολο το έργο της εύρεσης των θυμάτων. Τα σκυλιά ενημερώνουν τον κυναγωγό τους γαβγίζοντας όταν μυρίζουν τα θύματα. Πολλές φορές, οι σκύλοι διάσωσης μεταφέρονται με ελικόπτερα στον τόπο της δράσης τους, από όπου κατεβάζονται με σχοινιά. Επίσης, δεν πρέπει να φοβούνται τη φωτιά και το νερό και πρέπει να μπαίνουν άφοβα σε σπήλαια. Αυτοί οι σκύλοι έχουν ακόμη την ικανότητα να εκτιμήσουν τη σταθερότητα του εδάφους, για να μην κινδυνεύουν ακόμα πιο πολλά άτομα κατά τη διάρκεια της διάσωσης. Μια έρευνα διαρκεί πολλές φορές μόνο λίγα λεπτά και μόνο ο συνδυασμός της μύτης του σκύλου με την ανθρώπινη επέμβαση εξασφαλίζει την όσο δυνατόν πιο αποτελεσματική και γρήγορη διάσωση. Για να είναι τα σκυλιά πάντα έτοιμα για τέτοιες καταστάσεις πρέπει να εξασκούνται συνεχώς. Στην εξάσκηση πρέπει να αντεπεξέλθουν στις πιο παράξενες καταστάσεις.

emak1

 

Ο σκύλος πρέπει να μάθει να εργάζεται υπό τις πιο ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς να βάζει τη δική του ζωή σε κίνδυνο. Το να ανεβαίνει σκάλες, να περπατάει πάνω σε λεπτούς σωλήνες, να περνάει από κουνιστές γέφυρες και κουλούρες φωτιάς είναι καθημερινές ασκήσεις για το σκύλο διάσωσης. Επιδεξιότητα και θάρρος είναι τα πιο απαραίτητα χαρακτηριστικά γι` αυτά τα σκυλιά. Επίσης, πρέπει να υπακούουν σε απόσταση από τον κυναγωγό τους, μόνο με σήματα των χεριών. Απόλυτη εμπιστοσύνη μεταξύ ανθρώπου και σκύλου είναι η βασική προϋπόθεση της εκπαίδευσης. Μόνο όταν ο κυναγωγός φροντίζει να μην κινδυνεύει ο σκύλος, θα είναι ο σκύλος πρόθυμος να διακινδυνεύσει τη ζωή του. Ένας σκύλος διάσωσης δεν είναι απαραίτητα ένας καθαρόαιμος σκύλος. Μεγαλύτερη σημασία έχει ο χαρακτήρας, το θάρρος και η υπακοή του.

agiouvernardou

Ο πιο διάσημος σκύλος διάσωσης ο Barry, ένας σκύλος Αγίου Βερνάρδου έμεινε στην ιστορία ως ο σκύλος που έσωσε πάνω από 40 ανθρώπους χαμένους μέσα στα χιόνια των Άλπεων. Με το χαρακτηριστικό βαρελάκι στο λαιμό, ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου έγινε το είδωλο του σκύλου διάσωσης από χιονοστιβάδες. Οι απόγονοί του έχουν διπλασιάσει μέχρι σήμερα το βάρος τους, ώστε να μην είναι πια ιδιαίτερα κατάλληλοι γι` αυτή την εργασία. Μεσαία σε μέγεθος, δυνατά σκυλιά χρησιμοποιούνται συνήθως γι` αυτό το σκοπό και η φυλή δεν παίζει πρωταρχικό ρόλο. Στην Ελβετία, από το 1940 εκπαιδεύονται συστηματικά σκυλιά διάσωσης. Την αποτελεσματικότητα τους έχουν αποδείξει αμέτρητες φορές. Ένας σκύλος είναι ελαφρύς, μεταφέρεται εύκολα και είναι πάνω απ` όλα γρήγορος. Ακριβώς αυτή του η ιδιότητα είναι που τον καθιστά ιδανικό, επειδή η πιθανότητα επιβίωσης θυμάτων κάτω από χιονοστιβάδες μετά από τρεις ώρες λιγοστεύει σημαντικά. Στην εκπαίδευση, τα σκυλιά πρέπει να συνηθίζουν το χιόνι και τον πάγο, καθώς και τις μεταφορές με τελεφερίκ, ελικόπτερα, μηχανοκίνητα έλκηθρα και άλλα μεταφορικά μέσα των χιονισμένων περιοχών. Η απόλυτη και αξιόπιστη συνεργασία του σκύλου με τον κυναγωγό του έχει, και σ` αυτήν την περίπτωση, τεράστια σημασία. Ο κυναγωγός πρέπει να γνωρίζει τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του σκύλου, για καλύτερα αποτελέσματα. Κι εδώ, το παιχνίδι είναι ο καλύτερος έπαινος.