Σνάουτσερ Γίγας- Giant Schnauzer

ΟΝΟΜΑ: Riesenschnauzer (Giant Schnauzer)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γερμανία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο F.C.I. No 181β, Ομάδα 2 (Πίνσερ, Σνάουτσερ, Μολοσσοειδείς).

ΧΡΩΜΑ: Μαύρο ή ανάμικτο μαύρο-άσπρο («αλατοπίπερο»).

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος από 60 έως 70 εκ.

ΕΙΔΟΣ: Φύλακας, σύντροφος, σκύλος κοινωνικών υπηρεσιών.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Θαρραλέος, αποφασιστικός, δυνατός, με αυτοπεποίθηση, υψηλή ανταπόκριση στα ερεθίσματα, έντονο ενδιαφέρον για το περιβάλλον, γοργές αντιδράσεις και μεγάλη εκπαιδευσιμότητα. Ενστικτώδης προστάτης με αίσθηση χώρου, πολύ αφοσιωμένος στους οικείους του. Συγχρόνως είναι ήρεμος, ευδιάθετος, εξωστρεφής, κοινωνικός, ευφυής, αξιόπιστος και ακούραστος στο καθήκον.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Απόγονος του μεσαίου Σνάουτσερ, που είναι η αρχική ποικιλία και ήταν γνωστό ήδη από το 15ο αιώνα, ο γίγας επιλέχτηκε σαν σκύλος άμυνας και γενικής χρησιμότητας, εκτρεφόμενος για μεγαλύτερο μέγεθος από τους προγόνους του που ήταν πολυσχιδείς εργάτες στα αγροκτήματα, οδηγοί κοπαδιών και κυνηγοί επιβλαβών. Είναι πιθανή η ανάμιξη παλιών γερμανικών ποιμενικών και Μπουβιέ, με την σύμπραξη του (μαύρου) Μολοσσού για την αύξηση του μεγέθους, στο γενετικό υλικό που σχημάτισε το μεγαλύτερο απ’ όλα τα Σνάουτσερ. Χρησιμοποιήθηκε στην έλξη φορτίων και στην καθοδήγηση κοπαδιών από βοοειδή και πρόβατα, μέχρι που οι ικανότητες του σε καθήκοντα αμύνης για αστυνομικούς και στρατιωτικούς σκοπούς καθώς και γενικά σαν φύλακας του χάρισε την επίσημη αναγνώριση στην πατρίδα του σαν φυλή εργασίας, το 1925. Μετά τον πρώτο Π.Π. εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες και έφτασε στις Η.Π.Α. και στη Βρετανία, όπου έγινε επίσης πολύ δημοφιλής.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Εμπειρία στην ανατροφή και διατροφή μεγαλόσωμων σκύλων είναι απαραίτητη, γιατί ο Γίγας ωριμάζει αργά και χρειάζεται προσοχή στο στάδιο της ανάπτυξης. Χώρος και χρόνος, γιατί είναι μια φυλή που απαιτεί έντονη και καθημερινή σωματική άσκηση. Ήπια και σταθερή αγωγή με σαφή ιεράρχηση γιατί έχει δυνατό και κυριαρχικό χαρακτήρα και στο στάδιο της εφηβικής του «επανάστασης» θα δοκιμάσει επανειλημμένα να διεκδικήσει την αρχηγία. Ειδικευμένος καλλωπισμός γιατί το τρίχωμα του χρειάζεται τακτικό «μάδημα» με το χέρι για να πάρει σχήμα (ποτέ κούρεμα!) εκτός από το καθημερινό χτένισμα.

ΥΓΕΙΑ: Αθλητικός και ανθεκτικός σκύλος με ιδιαίτερη αντίσταση στα εξωγενή προβλήματα και στις καιρικές συνθήκες λόγω προστατευτικού τριχώματος (που όμως πρέπει να διατηρείται υγιές και σε καλή κατάσταση με συνεχή φροντίδα) έχει τάση για λαιμαργία που πρέπει να ελέγχεται. Οι γεννήτορες πρέπει επίσης να εξετάζονται για ισχιακή δυσπλασία και οφθαλμικές παθήσεις πριν χρησιμοποιηθούν στην αναπαραγωγή.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Έμπειρες κυνόφιλες οικογένειες (ο Γίγας αντιμετωπίζει τα παιδιά με αγάπη, σεβασμό και προστατευτική διάθεση) που ζουν στην εξοχή ή σε ημι-αστικές περιοχές και έχουν χώρο και χρόνο ν’ αφιερώσουν σ’ αυτό τον έντονα ανθρωποκεντρικό σκύλο που η μοναξιά και η ανία τον κάνουν δυστυχισμένο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Εργασιακή και λειτουργική εμφάνιση, ρωμαλέα κατασκευή με δυνατό θώρακα και αδιαπέραστο, διπλό, σκληρό και τραχύ τρίχωμα. Το κεφάλι κοσμείται από χαρακτηριστικά δασιά «φρύδια» και «μουστάκια» που σχηματίζουν  ωραία γενειάδα και τονίζουν την επιβλητικότητα του Γίγαντα, που έχει τετράγωνες αναλογίες και υπερήφανη κορμοστασιά. Ισορροπημένος, αρμονικός και εργονομικός σκύλος με γερό σκελετό και καλές γωνιώσεις, ικανός για άνετη, τροχαστική κίνηση διαρκείας χωρίς προσπάθεια. Κεφάλι δυνατό, στεγνό, επίπεδο και επιμήκες, με φαρδύ ρύγχος που εξισορροπεί το κρανίο, δυνατά σαγόνια με ψαλιδωτή οδοντοστοιχία αλλά όχι φουσκωτά μάγουλα που χαλάνε τις καθαρές γραμμές του κεφαλιού. Οβάλ, σκουρόχρωμα μάτια που συμβάλλουν πολύ στην απαράμιλλη έκφραση του Σνάουτσερ. Τα αυτιά μπορεί να είναι κομμένα ή όχι. Σε φυσική μορφή είναι μικρά, τριγωνικά και διπλωμένα προς τα εμπρός. Χαρακτήρας αδιάφθορος, χωρίς «φτιασίδια», πάντα έτοιμος και πρόθυμος να κάνει οτιδήποτε του ζητηθεί. Σκύλος ευθύς, τίμιος, εργατικός, συγκινητικός, πιστός, και δεμένος με τους οικείους του, σοβαρός, τρυφερός, αμείλικτος φύλακας με έντονη προσωπικότητα και ισορροπημένη διάθεση, αξιόπιστος και προικισμένος με παρατηρητικότητα, άγρυπνη  προσοχή και ιδιαίτερη φιλομάθεια, διαπρέπει στην εργασία κάθε είδους, τη διαγωνιστική υπακοή και τα κυναθλήματα αρκεί να του δοθεί η απαραίτητη προσοχή και στοργή που χωρίς αυτές γίνεται διάφορος ή εριστικός.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Σε λάθος χέρια αυτός ο σκεπτόμενος σκύλος γίνεται τραχύς, βίαιος ή νωθρός, καταδυναστεύοντας όσους του δείξουν αδυναμία. Ο ευτυχισμένος σκύλος είναι ψύχραιμος και προβλέψιμος, αλλά ο γίγας που περνάει τη ζωή του απομονωμένος, έγκλειστος, χωρίς κοινωνικοποίηση, σωματική εκτόνωση και ενδιαφέροντα, μπορεί να γίνει καταστροφικός, επιθετικός και ανεξέλεγκτος.