Σνάουτσερ Νάνος- Zwergschnauzer

ΟΝΟΜΑ: Zwergschnauzer (Miniature Schnauzer)

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο F.C.I. Νο 183, Ομάδα 2 (Πίντσερ, Σνάουτσερ, Μολοσσοειδείς)

ΕΙΔΟΣ: Σύντροφος του σπιτιού, μικρόσωμος φύλακας, κυνηγός τρωκτικών

ΜΕΓΕΘΟΣ: 30-35 εκ., 6-7 κιλά

ΧΡΩΜΑ: Αλατοπίπερο, μαύρο, μαύρο και ασημί, λευκό.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ζωηρός, εξωστρεφής, ευδιάθετος, παιχνιδιάρικος, φιλικός, κοινωνικός, πολύ εύθυμος, γεμάτος ενέργεια και εξυπνάδα, πολύ εύστροφος και ευέλικτος, με αστραπιαίες αντιδράσεις, γενναίος και ατρόμητος. Αφοσιώνεται με πάθος και αντιμετωπίζει τη ζωή με ζέση και αισιοδοξία, άγρυπνη ετοιμότητα και χιούμορ. Παραμένει αμείλικτος εχθρός των ποντικιών!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η καταγωγή της φυλής είναι αμφιλεγόμενη, αφού η επικρατούσα άποψη (ότι αποτελεί σμίκρυνση του μεσαίου Σνάουτσερ) αντίκειται στη θεωρία που υποστηρίζεται ότι η μικρότερη ποικιλία προήλθε από διασταύρωση Πίντσερ και Αφφενπίνσερ με μια ιδέα Ντάξχουντ. Το πιθανότερο είναι ότι και οι δύο «ρίζες» συγχωνεύθηκαν στο Σνάουτσερ – μινιατούρα που κατ’ ουσίαν είναι ένα «τέρριερ» σε δομή. Ειδικευμένος στην εξολόθρευση ποντικιών και αρουραίων έγινε δημοφιλέστατος σκύλος του σπιτιού και εκτός Γερμανίας, εξαπλώθηκε πρώτα στις Η.Π.Α. (όπου βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις δημοτικότητας) και τη Βρετανία στη δεκαετία του 1920, και σε άλλες χώρες όπου το μικρό μέγεθος και η μεγάλη προσωπικότητα του το έκανε αγαπητό.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Σαφώς σκύλος του σπιτιού, το Σνάουτσερ-μινιατούρα ενδείκνυται απόλυτα σαν σύντροφος των κατοίκων της πόλης που ζουν σε διαμέρισμα, αλλά μπορεί να ζει το ίδιο άνετα παντού, αρκεί να του εξασφαλίζεται οικογενειακό περιβάλλον, άφθονη άσκηση, παρέα και συντροφικές ασχολίες που θα απασχολούν το απαιτητικό μυαλό του, καθώς και φροντίδα του τριχώματός του.

ΥΓΕΙΑ: Εξαιρετική αν διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση. Η λαιμαργία του χρειάζεται έλεγχο. Μακροζωία, γονιμότητα, ευτοκία, ενίοτε οφθαλμικά προβλήματα τα οποία πρέπει να ελέγχουν οι εκτροφείς πριν χρησιμοποιήσουν κάποια ζώα στην αναπαραγωγή.

snaoutcher

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Η Μινιατούρα είναι το πιο «ήπιο» από τα τρία Σνάουτσερ, ένα σκυλί άριστα προσαρμοσμένο στο ρόλο του συντρόφου, που ταιριάζει σε οποιαδήποτε οικογένεια ή μοναχικούς κυνόφιλους, αρκεί να μπορέσουν να του αφιερώσουν χρόνο και να μην παραμελήσουν το τρίχωμα του (η φροντίδα του οποίου πρέπει να γίνεται από ειδικό και αυτό αποτελεί επιπλέον κόστος). Αν και αντιπαθεί τη μοναξιά όπως και τα μεγαλύτερα «εξαδέλφια» του, το μικρό Σνάουτσερ θα περιμένει την επιστροφή των ανθρώπων του στο σπίτι πιο υπομονετικά. Συνιστάται πάντως να έχει για παρέα ένα όμοιό του ή ένα άλλο σκυλί.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Σίγουρα είναι από τα κομψότερα σκυλιά αυτού του τύπου, έχει μια καλογραμμένη σιλουέτα που προκαλεί έντονες εντυπώσεις όταν ο μανδύας του είναι περιποιημένος, καθώς το διακοσμούν τα χαρακτηριστικά φουντωτά φρύδια και «φαβορίτες» που σχηματίζουν υπογένειο και ενισχύουν την επιμήκη εικόνα του κεφαλιού. Τετραγωνισμένο, συμπαγές χωρίς να είναι χοντροκαμωμένο, έχει μια ιδιαίτερα ζωηρή, άνετη και γοργή κίνηση. Η έκφραση του είναι πάντα ξύπνια και θερμή, με μάτια που λάμπουν σαν κάρβουνα κάτω από τα δασιά φρύδια. Τα κομψά, μικρά αυτιά του μπορούν να είναι κομμένα και όρθια ή φυσικά, οπότε διπλώνουν προς τα εμπρός. Εκτός από το τυπικό μαύρο ή αλατοπίπερου χρώμα που έχει κοινά με τα άλλα Σνάουτσερ, η μινιατούρα συναντάται επίσης και σε δύο άλλους ελκυστικούς χρωματισμούς: άσπρο (που είναι σπάνιο) και μαύρο (στο σώμα) με αργυρόχρωμες περιοχές και σημάδια. Γεμάτοι ζωντάνια και χαρακτήρα, με έντονη προσωπικότητα σε μικρό σώμα, είναι αξιαγάπητοι σκύλοι συντροφιάς που χαρίζουν απλόχερα τη σπιρτάδα τους σε όσους τους αγαπούν και τους φροντίζουν σωστά.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι παρά την αναμφισβήτητα όμορφη και κομψή του εμφάνιση, το Σνάουτσερ-Μινιατούρα δεν είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο αλλά ένας σκληροτράχηλος σκύλος με εργασιακή καταγωγή και θερμό ταμπεραμέντο. Δεν πρέπει να αφήνεται απεριποίητος και παραμελημένος ούτε να στερείται την σωματική και πνευματική εκτόνωση που του είναι τόσο απαραίτητες. Δεν του ταιριάζει η μοναξιά και δεν πρέπει να ζει εκτός σπιτιού. Η συμβίωση του με γάτες είναι εφικτή υπό όρους και απαιτεί έμπειρους ιδιοκτήτες. Μπορεί να είναι οξύθυμος και απαιτεί έγκαιρη κοινωνικοποίηση και σταθερή αγωγή με ήπιο τρόπο και τη μέθοδο του κινήτρου-ανταμοιβής.