Στοματική υγιεινή του σκύλου

Αποτελεί ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει την απαιτούμενη  προσοχή, καθώς αποτελεί μέρος της απαραίτητης  φροντίδας τους. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών περισσότερα από το 70% των κατοικιδίων ζώων παρουσιάζουν σημεία περιοδοντικής νόσου.

Νόσου που μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακές παθήσεις, δυσχέρεια στη λήψη τροφής με συνέπεια τον υποσιτισμό, απώλεια δοντιών ακόμη και καρδιακή νόσο! Η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη και αποτελεί καθήκον των ιδιοκτητών απέναντι στα κατοικίδια τους.
Η διατροφή του ζώου είναι  το πρωταρχικό μέλημα του ιδιοκτήτη. Θα πρεπει να χορηγείται τροφη καλης ποιότητας ενισχυμένη σε συστατικά που ενισχύουν τη στοματική υγιεινη. Συνιστάται επίσης η χορήγηση συμπαγών σνακ, ειδικά παρασκευασμένων, εμπλουτισμένων με ενζυμα και ιχνοστοιχεία και εγκεκριμένων από κτηνιάτρους, τουλάχιστο μια φορα τη μερα. Η τριβή που προκαλεί μια τετοια σκληρη τροφή καθαριζει αποτελεσματικά τα δοντια.

dontia2
Σκληρά νάυλον ή δερμάτινα κόκαλα μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της πλάκας και μπορουν να δίνονται τουλάχιστο μία φορά την εβδομάδα. Το βούρτσισμα των δοντιών αρκετές μέρες της εβδομάδας αλλα και η χορήγηση με το νερό ειδικών στοματικών διαλυμάτων βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσοσμίας του στόματος, στην απομακρυνση της τρυγίας (πέτρα) και στην πρόληψη σοβαρότερων περιοδοντικών παθήσεων.
Τέλος, σε περιπτωση που εχει δημιουργηθεί  τρυγία κρίνεται απαραίτητος ο οδοντιατρικος καθαρισμός  από κτηνίατρο με ειδικό εξοπλισμό (υπέρηχοι) και η στίλβωση.
Και οι δυο διαδικασίες απαιτούν το ζώο σε γενική αναισθησία με την απαραίτητη παρακολούθηση καθως και ειδικές γνώσεις. Ο οδοντιατρικός καθαρισμος συνιστάται προληπτικά να διενεργείται 1-2 φορές το χρόνο.
Η σωστη στοματική υγιεινή που ξεκινά εγκαιρα και συνεχίζεται τακτικα είναι απαραίτητη όχι μόνο γιατι θα απαλλαξει το κατοικιδιο σας από τη συνηθη δυσοσμια του στόματος και τις περιοδοντικές παθησεις, αλλα και γιατί θα του εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα περισσοτερα χρόνια και καλη ποιοτητα ζωης.

Tσούπα Ελένη

Κτηνίατρος Α.Π.Θ.

Πηγή: http://veterinary.gr/