Συμβουλές για υποψήφιους ιδιοκτήτες Ροτβάιλερ!

Κείμενο Φώτο: Kynology.gr

– Πριν αποκτήσετε Ροτβάϊλερ, μελετήστε τη φυλή όσο περισσότερο γίνεται και βεβαιωθείτε ότι είστε κατάλληλος γι΄ αυτήν. Επιλέξτε προσεκτικά το κυνοτροφείο και τις γραμμές αίματος, δείτε οπωσδήποτε τους γονείς του κουταβιού σας και ζητήστε τη συμβουλή των ειδικών.

-Σκύλος σοβαρός, με τάση για εσωστρέφεια και αποκλειστική αφοσίωση σ΄ ένα μόνο κύριο. Χρειάζεται ισόρροπη κοινωνικοποίηση. Χαρακτήρας ισχυρός, με αυτοπεποίθηση και κυριαρχικότητα, απαιτεί πειθαρχία χωρίς σκληρότητα, ιδιαίτερα κατά τους μήνες της εφηβείας.

– Εργατικός με έντονη αίσθηση καθήκοντος και ανάγκη για απασχόληση, γενικά πολύ υπάκουος και ιδιαίτερα τρυφερός με τα παιδιά. Διαθέτει υψηλή νοημοσύνη και έντονη αντίληψη χωρίς να είναι οξύθυμος και εκπαιδεύεται εύκολα όταν έχει αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με τον εκπαιδευτή. Η χρήση καταναγκασμού και η υπερβολική αυστηρότητα αντενδείκνυνται.

Μαθαίνει γρήγορα και υπακούει πρόθυμα σε συνεπείς, σαφείς και κατανοητές εντολές αρκεί να λαμβάνεται υπ΄ όψη ότι οι αντιδράσεις του Ροτβάϊλερ δεν είναι αστραπιαίες: ενεργεί κατόπιν σκέψεως και όχι σαν αυτόματο.

Όπως κάθε μεγαλόσωμο και βαρύ κουτάβι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο στάδιο της ανάπτυξης, πολλή ανάπαυση και καθόλου εντατική εξάσκηση πριν τους 10-12 μήνες ζωής. Δεν πρέπει επίσης ν΄ ανεβοκατεβαίνει σκάλες, να πηδά εμπόδια κ.λ.π., γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες στο σκελετό. Το εντελώς λείο έδαφος (μωσαϊκό, παρκέ, κ.ο.κ.) είναι επίσης επιβλαβές γιατί προκαλεί υπερπροσπάθεια και χαλάρωση των συνδέσμων και τενόντων.

– Ως ενήλικος έχει τάση για παχυσαρκία, λαιμαργία και νωθρότητα. Η ποιότητα της τροφής είναι περισσότερο σημαντική από την ποσότητα. Χρειάζεται ισορροπημένη δίαιτα και προσοχή στην περιεκτικότητα πρωτεΐνης και βιταμίνων στο στάδιο της ανάπτυξης. Η σύνθεση της τροφής θα πρέπει να είναι ανάλογη με τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου ζώου και τις συνθήκες ζωής του. Απαιτείται επίσης συχνή αποπαρασίτωση: κάθε μήνα μέχρι τον πρώτο χρόνο ζωής και κάθε εξάμηνο έκτοτε.

– Κινδυνεύει από διαστολή / συστροφή στομάχου και γι΄ αυτό η ημερήσια ποσότητα τροφής πρέπει να χωρίζεται σε δύο τουλάχιστον γεύματα (για τον ενήλικο σκύλο). Αν πρόκειται για ξηρά τροφή, πρέπει να μουσκεύεται με ζεστό (όχι βραστό) νερό 20 λεπτά πριν καταναλωθεί.

-Μην γυμνάζετε το σκύλο σας και μην τον εκθέτετε σε καταστάσεις που προκαλούν στρες (απομόνωση, ταξίδι με αυτοκίνητο, έντονη εργασία) μία ώρα πριν και δύο ώρες μετά από κάθε γεύμα.

– Η φροντίδα του είναι απλούστατη και εύκολη: χρειάζεται παχύ, αναπαυτικό κρεββάτι (για την αποφυγή δημιουργίας αντιαισθητικών και επίπονων κάλων στις αρθρώσεις) και συχνό βούρτσισμα με το ειδικό γάντι (hound glove – όχι συρμάτινη βούρτσα).

Η φυλή έχει διπλό τρίχωμα που ΄μαδάει΄ έντονα κάθε έξι περίπου μήνες. Η συνήθης περιποίηση δοντιών, αυτιών, ματιών και νυχιών είναι όπως για όλες τις φυλές. Ορισμένα χρειάζονται συχνή απόφραξη των πρωκτικών αδένων, ενώ άλλα είναι επιρρεπή σε εποχιακές φλεγμονές των αμυγδαλών.

rottweiler1

– Στη χώρα μας υποφέρει από τον καύσωνα τα καλοκαίρια και πρέπει να του παρέχεται δροσερό, σκιερό και ενάερο – χωρίς ρεύματα – κατάλυμα. Φυσικά ο ιδανικός χώρος διαβίωσης για κάθε σκύλο είναι μέσα στο σπίτι.

– Είναι αξιοθαύμαστα βολικός – παρά το μέγεθός του – και προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε περιβάλλον αρκεί να του παρέχονται ευκαιρίες για εξάσκηση, παιχνίδι και ελευθερία σε τακτική, καθημερινή βάση. Το κολύμπι είναι ιδανική γυμναστική για το Ροτβάϊλερ.

– Έχει γενικά καλή υγεία, είναι ανθεκτικός και καθόλου μεμψίμοιρος, αν και σε μεγάλη ηλικία είναι επιρρεπής σε αρθριτικά και ρευματισμούς. Η υγρασία επιδεινώνει τέτοιες καταστάσεις, ενώ αντίθετα η ξηρασία και η κεντρική θέρμανση συντελούν σε αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα. Κληρονομικές παθήσεις που προσβάλουν τη φυλή είναι: Καρδιοπάθειες, οστεοχονδρίτις, ισχιακή δυσπλασία, αιματολογικές ανωμαλίες, κερατίτιδες, εντρόπιον, καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι και (σπάνια) κώφωση.

– Η εξασφάλιση της συνεργασίας ενός έμπειρου κτηνιάτρου που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της φυλής είναι απαραίτητη. Τα ζώα αναπαραγωγής πρέπει να είναι απαλλαγμένα από κληρονομικά προβλήματα.

– Όταν προέρχεται από προγόνους με τυπικό, ισορροπημένο χαρακτήρα και έχει ανατραφεί σωστά, το Ροτβάϊλερ είναι κοινωνικός, αγαθόεργος σύντροφος που απολαμβάνει τη συντροφιά ανθρώπων και ζώων και προστατεύει την οικογένειά του με σύνεση. Το έντονο ένστικτο φύλακα που διαθέτει δεν πρέπει να εξωθείται σε υπερβολές και προβληματική συμπεριφορά.

-Η διατήρηση δύο ζώων ίδιου φύλου και ηλικίας δεν συνιστάται στον άπειρο κυνόφιλο και τα θηλυκά είναι προτιμότερα για ΄αρχάριους΄.

– Μεγαλώστε σωστά – με αγάπη – το κουτάβι σας και ο ενήλικος σκύλος θα εξελιχθεί σε ανεξάντλητη πηγή υπερηφάνειας και συντροφικότητας και άξιο εκπρόσωπο της φυλής του.

-Το Ροτβάϊλερ, αναντικατάστατος σύντροφος, αδιάφθορος προστάτης, μεγαλόκαρδος, γενναίος, αφοσιωμένος (με συγκινητική ένταση, αυτοθυσία και ειλικρίνεια) στον άνθρωπο, αξίζει την εκτίμηση και τον σεβασμό μας όχι σαν υπηρέτης, αλλά σαν φίλος, που κατέκτησε άξια την θέση του στο πλευρό μας και στην καρδιά μας…