Τέσσερα πόδια και τέσσερις τροχοί!

Κείμενοφωτο: kynology.gr

Ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου. Συμβαίνει όμως το ίδιο και με τη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στο σκύλο;

Δεν χωρά αμφιβολία ότι για να αναπτυχθεί ανάμεσά τους μια «υγιής» σχέση θα πρέπει να προϋπάρχει ο ανάλογος «αλληλοσεβασμός».

Ο άνθρωπος θα πρέπει να φερθεί στον πιο πιστό του φίλο με την αγάπη που του αρμόζει και να τον αντιμετωπίσει σαν ένα ακόμα μέλος της οικογένειας.

Δεν χωρά αμφισβήτηση ότι ένας οδηγός ποτέ δεν θα στρίμωχνε το παιδί του στο πορτ-μπαγκάζ σε ένα ταξίδι.

Πως είναι δυνατόν όμως ιδιοκτήτες σκύλων να τους στοιβάζουν σαν αποσκευές στον ακατάλληλο αυτό χώρο. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολή, όμως δυστυχώς το θέαμα το έχουμε αντικρίσει όλοι μας.

Ζαλισμένοι σκύλοι να βγαίνουν από το πορτ-μπαγκάζ και όταν πατάνε τα πόδια τους στο έδαφος να μην μπορούν να σταθούν και να κάνουν εμετούς.

molossostishpeirou

 Αρμονική συνύπαρξη

Καλώς ή κακώς φίλοι αναγνώστες, αν θέλετε να έχετε μια αρμονική συνύπαρξη στο αυτοκίνητο με τον αγαπημένο σας σκύλο θα πρέπει να του διαθέσετε τον ανάλογο χώρο.

Αυτός φυσικά δεν θα πρέπει να είναι μέσα στην καμπίνα, γιατί ενδεχομένως να «ενοχλεί» τους επιβάτες και τον οδηγό. Μην ξεχνάτε ότι ο σκύλος, μπορεί να διαθέτει μεγάλη προσαρμοστικότητα, όμως δεν είναι γεννημένος να ταξιδεύει. Η φύση άλλα του προστάζει.

Μην τον αφήνετε ελεύθερο μέσα στην καμπίνα των επιβατών και πολύ περισσότερο, μάλιστα, μην τον βάζετε να καθίσει στην εταζέρα.

Γιατί είναι μια κινούμενη μάζα και μπορεί σε ένα απότομο φρενάρισμα, ενώ εσείς απολαμβάνετε την ασφάλεια των ζωνών του αυτοκινήτου σας, αυτός να εκσφενδονιστεί.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που συνειδητά είστε κάτοχος του συμπαθούς αυτού τετραπόδου, τότε θα πρέπει να διαθέτετε και τον κατάλληλο τύπο του αυτοκινήτου.

Σε γενικές γραμμές, το καταλληλότερο αυτοκίνητο πρέπει να διαθέτει ένα ευρυχώρο προτ-μπαγκάζ, όπως τα στέισον βάγκον, τα πολυμορφικά ή τα «τζιποειδή», τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν με άνεση και ασφάλεια το αγαπημένο σας τετράποδο. Ο πιο κατάλληλος χώρος, λοιπόν, είναι ο χώρος των αποσκευών των αυτοκινήτων της κατηγορίας που αναφέρονται πιο πάνω.

Ο χώρος αυτός δεν θα πρέπει να είναι σκεπασμένος με εταζέρα, αλλά να είναι ελεύθερος για να απολαμβάνει και ο σκύλος τις ίδιες συνθήκες με τους επιβάτες. Μόνο έτσι θα έχει την κατάλληλη ατμόσφαιρα, εννοούμε καλή ποιότητα και επαρκή ποσότητα αέρα και την ιδανική θερμοκρασία. Με λίγα λόγια, τις συνθήκες που απολαμβάνουν και οι επιβάτες.
Εφόσον λοιπόν διαθέτετε ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας, τότε θα πρέπει για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια να τοποθετήσετε ένα ειδικό διαχωριστικό πλέγμα, που δεν θα επιτρέπει στον σκύλο να περνάει στην καμπίνα δημιουργώντας μια μικρή αναστάτωση.

Αν πάλι πρέπει να μεταφέρετε και αποσκευές, τότε διαχωρίστε τον χώρο του σκύλου, ούτως ώστε οι αποσκευές να μην πέφτουν πάνω του, ούτε αυτός να τις λερώσει.

Η περίπτωση που ο σκύλος θα «φιλοξενηθεί» σε πορτ-μπαγκάζ ενός συμβατικού αυτοκινήτου, είναι έσχατη και μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη περίπτωση. Τότε θα πρέπει να ρίξετε την πλάτη του καθίσματος, για να μην αισθάνεται απομόνωση και να έχει τις συνθήκες που περιγράφονται πιο πάνω. Εσχάτη θα πρέπει να είναι επίσης η περίπτωση που θα τον μεταφέρετε μέσα στην καμπίνα των επιβατών. Τότε, θα πρέπει να βρίσκεται στο δάπεδο πίσω από τα εμπρός καθίσματα και να μην περιφέρεται ελεύθερος. Στην πιο πάνω περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε ότι το τρίχωμά του πολύ δύσκολα αφαιρείται από τις ταπετσαρίες των καθισμάτων. Όπως, επίσης, ότι μπορεί να λερώσει το αυτοκίνητό σας, π.χ. με λάσπες, εάν επιστρέφετε από εξοχή.

skulosamaksi

Η οικονομικότερη λύση

Μια οικονομική λύση σε αυτούς που δεν διαθέτουν τα χρήματα για ένα μεγάλο αυτοκίνητο στέισον ή τζιπ είναι η χρήση τρέιλερ.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζετε ασφάλεια στη μεταφορά και άνεση στον αγαπημένο σας σκύλο.
Επειδή πολλοί είναι αυτοί που τοποθετούν κλούβες πίσω από το πορτ-μπαγκάζ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό είναι επικίνδυνο, πρώτον γιατί μεταβάλλει τα οδικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου και δεύτερον γιατί είναι πολύ εύκολο να ξεκολλήσει σε μια ανωμαλία του δρόμου και να αποτελέσει πηγή κινδύνου. Εχετε υπόψη σας, επίσης, ότι η τοποθέτηση κλούβας απαγορεύεται βάσει του Κ.Ο.Κ. και το μόνο σίγουρο είναι να δεχθείτε κλίση, εάν υποπέσετε στην αντίληψη της τροχαίας.

Μικρές συμβουλές

-Μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Τα διάφορα έντομα στην ατμόσφαιρα, όταν προσκρούσουν στη μουσούδα του, μπορεί να τον πληγώσουν λόγω της αδράνειας και της ταχύτητας που αναπτύσσεται.

-Πριν από ένα ταξίδι, ποτέ μην τον ταΐσετε, για να μην είναι επιρρεπής σε εμετούς. Εχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό για να τον διατηρείτε δροσερό.

– Επειδή η τριβή με το εσωτερικό του αυτοκινήτου δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό, φροντίστε το λουράκι του σκύλου σας να ακουμπά στο δάπεδο του αυτοκινήτου, για να μην δημιουργείται το φαινόμενο αυτό.

– Αν πρόκειται να πραγματοποιήσετε ένα μεγάλο ταξίδι, τότε φροντίστε να κάνετε αρκετά διαλείμματα, για να ξεκουράζεστε τόσο εσείς και οι συνεπιβάτες σας, όσο και ο σκύλος σας.