Τα εγκαταλελειμμένα σκυλιά του Τσερνόμπιλ επέζησαν και οι απόγονοί τους ζουν εκεί σήμερα

Περίπου 300 αδέσποτα σκυλιά ζουν στην αποκλεισμένη περιοχή του Τσερνόμπιλ σήμερα. Μετά το πυρηνικό ατύχημα του 1986 οι κάτοικοι δεν είχαν το δικαίωμα να φέρουν μαζί τους τα κατοικίδια ζώα τους και πολλά σκυλιά από διάφορες ράτσες έμειναν πίσω. Σήμερα, οι απόγονοί τους εξακολουθούν να περιφέρονται στην περιοχή και ενώ η ζωή τους δεν είναι εύκολη, αποτελούν την ανεπίσημη μασκότ της περιοχής και ένα παράδειγμα «καλοσύνης και συνεργασίας», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της βρετανικής Guardian.

CLEAN FUTURES FUND

Τα 300 αδέσποτα σκυλιά κατοικούν στην ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, με έκταση 2.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 1986, πολλά σκυλιά προσπαθούσαν να μπουν στα λεωφορεία που εκκένωναν τους κατοίκους, και τα κυνηγούσαν για ώρα. Οι στρατιώτες τα έδιωχναν και αργότερα επέστρεψαν να πυροβολήσουν τα εγκαταλελειμμένα ζώα, αν και πολλές οικογένειες πραγματοποίησαν έκκληση να μην σκοτωθούν τα κατοικίδιά τους.

CLEAN FUTURES FUND

Ορισμένα σκυλιά επιβίωσαν και οι απόγονοί τους ζουν εκεί σήμερα. Οι ζωές τους είναι σύντομες και σκληρές, με αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας στο τρίχωμά τους και μειωμένο προσδόκιμο ζωής, που συνήθως δεν ξεπερνά τα έξι έτη.

CLEAN FUTURES FUND

Ωστόσο οι φρουροί έχουν κατασκευάσει μικρά σπίτια για σκύλους που κατοικούν κοντά στα σημεία ελέγχου, και η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Clean Futures Fund έχει δημιουργήσει τρεις κτηνιατρικές κλινικές, όπου τα ζώα εμβολιάζονται, στειρώνονται και κτηνίατροι χειρίζονται τα έκτακτα περιστατικά. Οι επισκέπτες της περιοχής επιτρέπεται να αγγίζουν τα ζώα και να τους φέρονται με την ίδια φροντίδα που θα έδειχναν υπό άλλες συνθήκες.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/