Τα σκυλιά μιμούνται εκφράσεις και μεταδίδουν συναισθήματα μεταξύ τους!

Τα σκυλιά μιμούνται εκφράσεις και μεταδίδουν συναισθήματα μεταξύ τους, σύμφωνα με μελέτη Ιταλών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Πίζας.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματά τους δείχνουν πως οι σκύλοι είναι ικανοί για ενσυναίσθηση.

Οι άνθρωποι και τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά μιμούνται τις εκφράσεις των άλλων ατόμων γύρω τους. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο χαμογελά, κάποιο άλλο άτομο στην ομάδα θα κάνει σχεδόν πάντα το ίδιο.

Η μιμητική αυτή συμπεριφορά αποτελεί μέρος αυτού που οι επιστήμονες αποκαλούν συναισθηματική μετάδοση, όπου τα συναισθήματα ενός ατόμου, προκαλούν μια αλλαγή στα συναισθήματα ενός άλλου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να εκδηλωθεί σε ένα τρίτο άτομο, και ούτω καθεξής.

Το φαινόμενο αυτό δεν πρόκειται μόνο για αντιγραφή, αλλά για μία συμπεριφορά που προκαλεί πραγματική αλλαγή στην κατάσταση της διάθεσης του άλλου.

nero

Άλλο παράδειγμα είναι το παιχνίδι «κρυφτού» με ένα βρέφος, που γενικά έχει ως αποτέλεσμα το μωρό να γελάει, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί χαμόγελο και αίσθηση της ευτυχίας στον ενήλικα. Η συμπεριφορά αυτή εξελικτικά πιστεύεται ότι είναι μια μορφή έκφρασης που επιτρέπει στα μέλη μίας ομάδας να συνδέονται.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν κατά πόσο τα σκυλιά συμμετέχουν σε συμπεριφορές μιμητισμού ή και συναισθηματικής μετάδοσης.

Η ομάδα εγκαταστάθηκε σε ένα τοπικό πάρκο σκυλιών και μαγνητοσκόπησε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ 23 αρσενικών και 26 θηλυκών σκυλιών, ηλικίας μεταξύ τριών μηνών και έξι ετών.

Κατά την ανάλυση του βίντεο οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα σκυλιά εκδήλωναν δύο βασικές συμπεριφορές μιμητισμού, το να σκύβουν χρησιμοποιώντας μόνο τα μπροστινά πόδια τους, και το να ανοίγουν το στόμα τους με μη απειλητικό τρόπο.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι οι σκύλοι που γνωρίζονταν καλύτερα είχαν την τάση να μιμούνται ο ένας τον άλλο πιο συχνά.

Ως μίμηση ορίστηκε η αντιγραφή μίας δράσης ή έκφρασης μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Το 76 τοις εκατό των σκύλων παρατηρήθηκαν να συμπεριφέρονται κατά αυτό τον τρόπο σε κάποιο βαθμό, και μάλιστα οι σκύλοι που μιμούνταν ο ένας τον άλλο περισσότερο έτειναν επίσης να παίζουν μαζί περισσότερη ώρα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σκύλοι νιώθουν ενσυναίσθηση, καθώς η μετάδοση συναισθημάτων αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/