Τα σωστά παιχνίδια!

Του Γιώργου Κωστόπουλου, εκπαιδευτή σκύλων- ειδικού συμπεριφοράς

Αν πάει κανείς σε ένα μεγάλο petshop σήμερα για να αγοράσει μερικά ειδικά παιχνίδια (σκυλοπαιχνίδια αν προτιμάτε) για το ζώο του, θα βρεθεί πιθανόν αντιμέτωπος με τα ίδια διλήμματα που θα είχε στους διαδρόμους του JUMBO ή του ΖΑΧΑΡΙΑ! Καλό είναι λοιπόν να έχει κανείς υπόψη του ότι τα «σκυλοπαιχνίδια» χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Α) τα παιχνίδια «μάσησης» ή «καταστροφής» που είναι αναλώσιμα (βλέπε «αντίο λεφτουδάκια μου σε λίγα λεπτά»), όπως τα ειδικά κόκαλα μάσησης που σκοπό έχουν να απασχολήσουν το ζώο δαγκώνοντάς τα ή προσπαθώντας να το κάνει και παρέχοντάς του άσκηση, καθαρισμό ούλων και δοντιών, καθώς και έκφραση του ενστίκτου της μάσησης.

pointer

Β) τα παιχνίδια «κυνηγίου». Αυτά δηλαδή τα οποία αξιοποιούνται με τη δική μας συμμετοχή (π.χ. μπάλες, κόμποι κ.λ.π.), που τα πετάμε για να τα κυνηγήσει ο σκύλος. Προσφέρουν άσκηση, ψυχική ευφορία, καθώς και έκφραση του αρχέγονου ενστίκτου του κυνηγίου, της σύλληψης και της θανάτωσης της λείας.

Και τα δύο είδη παιχνιδιών είναι εξίσου απαραίτητα για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη και υγεία του ζώου, με σωστή φυσικά χρήση. Τα παιχνίδια τύπου α τα προσφέρουμε όταν θέλουμε να αυτό-απασχοληθεί το ζώο, ενώ τα τύπου β για να παίξουμε μαζί του, ενώ μετά τα απομακρύνουμε.

bigonedogwww.specialanimalfoods.gr