Τελικά γνωρίζετε πόσο χρονών είναι ο σκύλος σας;

Του Μανώλη Βορρίση κτηνίατρου

Η Μεγκ, το σκυλάκι μου ράτσας West Highland Terrier πέθανε σε ηλικία 19 ετών και 4 μηνών λίγους μήνες πριν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς , χρησιμοποιώντας αυτή την κλασσική μέθοδο, η Μεγκ αν ήταν άνθρωπος θα πέθαινε στην ηλικία των 135 χρονών!!!!. Κάτι δεν έχουμε υπολογίσει σωστά.

Μέχρι σήμερα δεν έχει επιβιώσει άνθρωπος για περισσότερα από 122 χρόνια.

topΑν λοιπόν οι υπολογισμοί μας χρησιμοποιώντας το 7 είναι λανθασμένοι πως μπορούμε να είμαστε πιο ακριβείς για την προσομοίωση της ηλικίας .

Ο σκύλος είναι το πιο ποικιλόμορφο είδος στον πλανήτη. Το βάρος ενός ενήλικου σκύλου μπορεί να είναι από 1,5 κιλά !!! έως 90 κιλά !!! ενός υπάρχει και μεγάλη ποικιλομορφία ως προς τον τύπο του σώματος και τον τύπο του τριχώματος. Υπάρχει και μεγάλη ποικιλομορφία ως προς το προσδόκιμο ζωής με τις μικρόσωμες ράτσες να ζουν περισσότερο σε σχέση με τις μεγαλόσωμες.

Αν βάλουμε σε στατιστική συσχέτιση το μέσο όρο ζωής των θηλαστικών σε σχέση με το μέγεθός τους το πρόσημο είναι θετικό. Αυτό σημαίνει ότι ο Ελέφαντας , ο Γορίλλας και οι Φάλαινες ζουν περισσότερο από το ποντίκι και τον αρουραίο. Αυτό θα μας οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι είναι λογικό να ζουν περισσότερο οι σκύλοι της φυλής Μεγάλος Δανός από τα Τσιουάουα αλλά στην πράξη δεν συμβαίνει αυτό. Τα τσιουάουα είναι μακροβιότερα αν και μικρότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή γενετικής Daniel Promislow από το πανεπιστήμιο της Georgia των ΗΠΑ.

goldenretriver

Η θεωρία που αναπτύσσει ο καθηγητής είναι η εξής.

Η ασθένεια που παρουσιάζει την πιο ισχυρή συσχέτιση (για να εμφανιστεί) με το μέγεθος είναι ο καρκίνος. Επίσης γνωρίζουμε ότι όσο αυξάνει η ηλικία αυξάνει και η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, ακριβώς όπως και στο άνθρωπο.

Φαίνεται λοιπόν ότι επειδή το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου αυξάνει και επειδή οι μεγαλόσωμες φυλές έχουν αυξημένο ρίσκο θανάτου από καρκίνο (50% σε σχέση με το 10% των μικρόσωμων φυλών) οι μεγαλόσωμες φυλές έχουν συντομότερη διάρκεια ζωής από τις μικρόσωμες.

Αυτό φαίνεται να ισχύει παρόλο που οι μικρόσωμοι σκύλοι ενηλικιώνονται ταχύτερα.

Οι μικρόσωμοι σκύλοι ωριμάζουν σκελετικά και σεξουαλικά νωρίτερα από τους μεγαλόσωμους. Φτάνουν συντομότερα στην ωρίμανση αλλά έχουν μακροβιότερη ενήλικη ζωή σχολιάζει ο Dr Kate Creevy επίκουρος καθηγητής παθολογίας του πανεπιστημίου της Georgia ,ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά οι μεγαλόσωμοι σκύλοι χρειάζονται μέχρι και 2 χρόνια για την πλήρη ανάπτυξή τους αλλά μετά θα ζήσουν μόνο για άλλα 4-5 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι οι μικρόσωμοι σκύλοι μεγαλώνουν ηλικιακά πιο γρήγορα από τους μεγαλόσωμους τα πρώτα δύο χρόνια αλλά μετά η γήρανσή τους επιβραδύνεται.

Έτσι έχουμε το παράδοξο ένα μικρόσωμο σκυλί να είναι γηραιότερο από ένα μεγαλόσωμο στα δύο ανθρώπινα χρόνια αλλά νεότερο στα πέντε!!!

koimataiskulos

‘Αυτό δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο ζώο’ λέει ο καθηγητής. Δεν υπάρχει άλλο είδος που να εμφανίζει τόσο έντονη ποικιλομορφία φυλών. Δημιουργώντας όλες αυτές τις ράτσες αποκαλύφθηκε μέρος τους μηχανισμού γήρανσης. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι αν επέμβουμε στο γενετικό υλικό της αγελάδας και δημιουργήσουν μία αγελάδα που ζυγίζει στην ενηλικίωση 10 κιλά και μία άλλη που ζυγίζει 1000 τότε θα συνέβαινε ακριβώς το ίδιο σε ότι αφορά την γήρανση.

Κανείς δεν γνωρίζει πως προέκυψε η θεωρία ένας χρόνος σκύλου ίσος με επτά του ανθρώπου ούτε κάποιος διεκδικεί την πατρότητα της. Πρωτοεμφανίστηκε σε σχολικό βιβλίο μαθηματικών τη δεκαετία του 60 και ζητούσε από τους μαθητές να υπολογίζουν την ‘ανθρώπινη’ ηλικία του σκύλου πολλαπλασιάζοντας με το επτά.

Το νούμερο αυτό , το 7 , θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αν αναφερόμαστε σε όλο το είδος του σκύλου. Αν θέλουμε όμως να λάβουμε υπόψη και άλλους παράγοντες όπως το προσδόκιμο ζωής , την ταχύτητα γήρανσης και άλλα τότε το νούμερο 6 ίσως είναι καταλληλότερο. Και αυτό είναι ένας μέσος όρος για όλες τις φυλές.

Αν θέλουμε να το εξατομικεύσουμε ανά φυλή τότε υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση. Επί παραδείγματι στα English Bulldog είναι 13 !!!! και στα Miniature Dachshund 4

Μανώλης Βορρίσης κτηνίατρος Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων

Πηγή: http://www.invitromagazine.gr/

http://syrosvets.gr/

https://www.facebook.com/κτηνιατρική-κλινική-Κυκλάδων