ΤΕΣΤ: Είστε υπεύθυνος ιδιοκτήτης;

Επιμέλεια-Φώτο: www.kynology.gr

Σίγουρα ο σκύλος σας δεν είχε οδηγίες χρήσης όταν τον πρωτοφέρατε στο σπίτι σας. Τώρα είναι καιρός να σκεφτείτε τις μεγάλες αναζητήσεις του σκύλου από τη ζωή.

Κάντε το τεστ και δείτε αν σας αξίζει ανταμοιβή ή αν χρειάζεται να μάθετε πώς να φροντίζετε τον σκύλο σας. (Χωρίς να κρυφοκοιτάζετε τις απαντήσεις.)

Σημειώστε τις απαντήσεις σας.

1. Ποια είναι η φιλοσοφία σας όσον αφορά την εκπαίδευση του σκύλου;

α) Η άμεση ανταπόκριση του σκύλου μου στην εντολή «κάτω» ή «έλα» είναι απολύτως απαραίτητη, για υπεύθυνο έλεγχό του.

β) Η εκπαίδευση είναι για τους μανιακούς με τον έλεγχο. Αγαπώ το σκύλο μου κι ο σκύλος μου αγαπάει εμένα. Ποιο είναι το πρόβλημα;

2. Πόσο σημαντικό είναι για σας να έχετε το σκύλο σας στον οδηγό όταν είστε έξω;

α) Νομίζω ότι είμαι υπεύθυνος άνθρωπος. Εχω το σκύλο μου συνέχεια υπό έλεγχο.

β) Το να έχω το σκύλο μου συνέχεια στο λουρί είναι όπως όταν οι μοτοσικλετιστές φοράνε το κράνος τους. Είναι ασφαλές, υποχρεωτικό και αφαιρεί όλη τη χαρά από τη ζωή. Ο σκύλος μου έρχεται όποτε τον φωνάζω ή τουλάχιστον όποτε πεινάει.

3) Τι κάνετε όταν ο σκύλος σας αρπάζει καμιά φορά τα παιδιά;

α) Δεν πανικοβάλλομαι. Κατά πάσα πιθανότητα φταίνε τα παιδιά.

β) Πανικοβάλλομαι. Αν ο σκύλος μου είναι επιθετικός προς τα παιδιά, δεν του επιτρέπω ποτέ να είναι ελεύθερος και χωρίς επίβλεψη κοντά σε παιδιά. Και του αρχίζω μαθήματα υπακοής.

4) Πόση άσκηση χρειάζεται ο σκύλος σας;

α) Αν έχω όρεξη για τζόγκινγκ, παίρνω μαζί τον σκύλο για συντροφιά. Αν πάλι έχω διάθεση για μαραθώνιο μπροστά στην τηλεόραση με ένα μπολ γεμάτο πατατάκια, ο σκύλος είναι ευχαριστημένος με μερικές λιχουδιές και ύπνο στον καναπέ δίπλα μου.

β) Ξέρω ότι η ποσότητα της άσκησης που απαιτείται εξαρτάται από τη φυλή, αλλά οι λιμνούλες από ούρα μέσα και τα μασημένα χαλιά είναι γενικά ενδεικτικά σημάδια του ότι ο σκύλος χρειάζεται να βγαίνει έξω πιο συχνά.

 5) Τι κάνετε όταν ο σκύλος σας αφοδεύει στη βόλτα;

α) Χρησιμοποιώ ένα πλαστικό σακουλάκι, μαζεύω τα κόπρανα και τα πετάω.

β) Συγκεντρώνω την προσοχή μου σε κάτι μακρινό μέχρι ο σκύλος μου να τελειώσει και μετά φεύγω γρήγορα μακριά.

canecorso

6) Πόσο συχνά βουρτσίζετε και κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας;

α) Οταν για αρκετές βδομάδες οι φίλοι μου έχουν αρνηθεί τις προσκλήσεις μου να έρθουν στο σπίτι μου, αποφασίζω αν το μπάνιο είναι απαραίτητο. Επίσης, ελέγχω και τον σκύλο μου.

β) Εξαρτάται από τη φυλή και τον τρόπο ζωής. Ξέρω ότι οι μακρύτριχοι σκύλοι χρειάζονται καθημερινό βούρτσισμα, κι ότι οι σκύλοι που κυλιούνται στη λάσπη χρειάζονται πιο συχνά μπάνιο. Οδηγός μου είναι η κοινή λογική καθώς και οι συμβουλές του κτηνιάτρου και του εκτροφέα του σκύλου μου.

 7) Πώς αντιμετωπίζετε τους ψύλλους και τα τσιμπούρια;

α) Παραδοθείτε και παραδεχτείτε ότι οι ψύλλοι κυβερνούν.

β) Περνάω τον σκύλο μου με ειδική χτένα για ψύλλους, σκουπίζω τα χαλιά με την ηλεκτρική σκούπα, καθαρίζω συχνά το κρεβάτι του σκύλου μου και χρησιμοποιώ προϊόντα κατά των ψύλλων και των τσιμπουριών.

8) Τι ταΐζετε το σκύλο σας και πόση ποσότητα;

α) Τρώει όσο θέλει από τα φαγητά που τρώμε κι εμείς, είναι μέλος της οικογένειας.

β) Ελέγχω την ποσότητα, που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία της τροφής για σκύλους. Ελέγχω τα συστατικά και τη μέση του σκύλου μου και τον ταΐζω ανάλογα.

9) Είναι ο σκύλος σας στειρωμένος;

α) Τι; Προτού να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την πατρότητα/μητρότητα;

β) Εκανα στείρωση στον σκύλο μου νωρίς, αφού ο εκτροφέας του μου είπε ότι δεν ήταν κατάλληλος προς αναπαραγωγή.

10) Είναι ο σκύλος σας κοινωνικοποιημένος;

α) Βεβαίως. Ερχεται στα πάρτι μαζί μου.

β) Ναι. Οταν ήταν κουτάβι, του γνώρισα σκύλους και γάτες, ταχυδρόμους, το θόρυβο του δρόμου και μια ποικιλία ανθρώπων και τόπων, έτσι ως ενήλικο δεν είναι ούτε φοβικό ούτε επιθετικό.

11) Πόσο ασχολείστε με τον σκύλο σας;

α) Από 10 λεπτά έως 3 ώρες την ημέρα αναλόγως.

β) Οσο μου αρέσει, ανάλογα με το ημερήσιο πρόγραμμά μου και τις απαιτήσεις του.

cocker

12) Τι θα κάνατε αν ο σκύλος σας γάβγιζε όλη μέρα ενώ εσείς λείπατε στη δουλειά;

α) Θα αγόραζα ωτοασπίδες για τους γείτονες.

β) Θα εύρισκα λύση για τη ρίζα του προβλήματος – την ανία και την έλλειψη άσκησης.

13) Θα παίρνατε έναν δεύτερο σκύλο να κάνει παρέα στον πρώτο  για να λύσετε το πρόβλημα του γαβγίσματος;

α) Τότε θα είχα δύο γαβγησιάρηδες.

β) Αν δεν μπορούσα να σταματήσω τον έναν σκύλο από το να γαβγίζει, τότε, βεβαίως και θα έπαιρνα και έναν δεύτερο.

14) Τι θα κάνατε για έναν σκύλο που μασάει τα έπιπλα όταν πηγαίνετε επίσκεψη;

α) Θα προειδοποιούσα τους φίλους μου.

β) Θα εκπαίδευα τον σκύλο μου να μασάει κατάλληλα αντικείμενα, όπως παιχνίδια μάσησης, κι έτσι θα ήταν πιο εύκολο να σταματήσει να μασάει τα έπιπλα.

15) Είστε υπερβολικά καλός με τον σκύλο σας;

α) Όχι, επειδή πιστεύω ότι μια οικογένεια που επιτρέπει πολλά, δημιουργεί ένα σκύλο-τέρας που βάζει σε κίνδυνο τόσο τον εαυτό του όσο και τους ανθρώπους του.

β) Αστειεύεστε; Υπερβολικά καλός στο γλυκούλι μου μωράκι; Τι είδους ηλίθια και φοβερή ερώτηση είναι αυτή;

ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

1) ΑΠΑΝΤΗΣΗ α)

Κάθε σκύλος πρέπει να κάνει μαθήματα υπακοής. Ενας υπεύθυνος ιδιοκτήτης θέλει να έχει τον σκύλο του υπό έλεγχο. Δεν χρειάζεται να εκτελεί το «δίπλα» σαν σκύλος εργασίας, αλλά είναι πιο εύκολο να περπατάει σωστά με τον οδηγό. Το πιο ουσιώδες είναι να εκπαιδευτεί αρκετά ώστε να αποφευχθούν πιθανά σοβαρά προβλήματα, όπως το να τρέξει μέσα σ’ έναν δρόμο με κίνηση. Ολοι οι σκύλοι θα πρέπει να ξέρουν τις εντολές «κάτω» «έλα», «μη» ή «όχι». Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να απομακρύνετε τον σκύλο σας από άλλους σκύλους ή να τον αποτρέψετε από το να φάει κόκαλα κοτόπουλου που θα βρει στον δρόμο. Τα περισσότερα σκυλιά μαθαίνουν τα βασικά σε διάστημα 5-6 εβδομάδων, αλλά μόνο αν εσείς εφαρμόζετε τις εντολές καθημερινά. Η υπακοή μπορεί να γίνει τμήμα του καθημερινού σας προγράμματος. Βάλτε τον σκύλο σας να καθίσει προτού περάσετε μια πόρτα ή να ξαπλώσει και να μείνει όσο εσείς βγάζετε πράγματα από το αυτοκίνητο. Η επανάληψη κάνει τον σκύλο σας αξιόπιστο και η εκτέλεση των εντολών σας του δίνει μια χαρούμενη αίσθηση κατανόησης και ασφάλειας.

2) ΑΠΑΝΤΗΣΗ α)

Η ασφάλεια του σκύλου σας και της κοινότητάς σας είναι δική σας ευθύνη. Κρατάτε τον σκύλο σας δεμένο με τον οδηγό στα μέρη που επιβάλλεται από τον νόμο. Και σ’ αυτή την περίπτωση επιβάλλεται η εκπαίδευση υπακοής. Θα πρέπει να είστε ικανός να διατηρήσετε τον έλεγχο συνέχεια. Ας πούμε ότι ο οδηγός σπάει ή ότι σας φεύγει από το χέρι. Πρέπει να έχετε μια εντολή «ανάγκης», όπως «μη» ή «κάτω», για να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να τραυματίσει κάποιον περαστικό, να γίνει επιθετικός με κάποιον άλλο σκύλο ή να κυνηγήσει ένα αυτοκίνητο. Επίσης, πρέπει να έχετε μια αξιόπιστη εντολή επαναφοράς, όπως «έλα» για να μπορέσετε να πιάσετε τον σκύλο και να του φορέσετε ξανά τον οδηγό.

3) ΑΠΑΝΤΗΣΗ β)

Η διατήρηση της κοινότητας ασφαλούς από τον σκύλο σας είναι μια από τις κυριότερες ευθύνες σας ως ιδιοκτήτη. Αν ο σκύλος σας εξασκεί την κυριαρχία του αρπάζοντας τα παιδιά, μην τον αφήνετε μαζί τους. Σιγουρευτείτε ότι είναι αρκετά εκπαιδευμένος ώστε να υπακούσει αμέσως στην εντολή σας «κάτω – μείνε».

sarlows

4) ΑΠΑΝΤΗΣΗ β)

Οι διαφορετικές φυλές έχουν διαφορετικά επίπεδα ενέργειας. Σκύλοι όπως τα Μπόρντερ Κόλι εκτρέφονται να τρέχουν όλη μέρα και χρειάζονται πολλή καθημερινή άσκηση. Τα Μπάσετ Χάουντς προτιμούν μια πιο αργή βόλτα και πολύ ύπνο. Ενα Γκόλντεν Ριτρίβερ, σκύλος μεσαίας ενέργειας, χρειάζεται 45 λεπτά άσκηση την ημέρα. Διαλέξτε ένα σκύλο που οι ανάγκες του για άσκηση ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής σας. Ελέγξτε τα σημάδια ανησυχίας στον σκύλο σας. Αν μασάει έπιπλα ή τον εαυτό του, μάλλον χρειάζεται περισσότερη άσκηση.

5) ΑΠΑΝΤΗΣΗ α)

Μαζέψτε τα με μια σακούλα. Και πάντως, μην αφήνετε τον σκύλο σας να λερώνει σε ιδιόχρηστους χώρους – συμπεριλαμβάνονται οι αυλές, οι πόρτες και τα λάστιχα των αυτοκινήτων. Το να πατάει κανείς σε περιττώματα σκύλου, καθώς και το αλόγιστο γαύγισμα είναι ανάμεσα στους λόγους που καταστρέφουν τις σχέσεις σας με τους γείτονες.

6) ΑΠΑΝΤΗΣΗ β)

Οι μακρύτριχοι σκύλοι όπως τα Σι-Τζου χρειάζονται καθημερινό βούρτσισμα για να μην κάνουν κόμπους. Το ίδιο και οι σκύλοι που κυλιούνται όλη μέρα στο χώμα. Οι σκύλοι που μαδάνε πολύ, όπως πολλές βόρειες φυλές (Μάλαμουτ, Χάσκι, Σάμογιεντ), χρειάζονται πολύ βούρτσισμα για να διατηρείται ο μανδύας τους υγιής. Οσο για το μπάνιο, ένας μακρύτριχος σκύλος που βουρτσίζεται συχνά, μπορεί να πλένεται κάθε 8-9 εβδομάδες. Οι κοντότριχοι σκύλοι δεν πλένονται απαραίτητα λιγότερο, γιατί με την κοντότερη τρίχα το δέρμα μπορεί να λερώνεται γρηγορότερα. Το μπάνιο πρέπει να γίνεται όποτε είναι απαραίτητο. Μερικοί κοντότριχοι σκύλοι μπορεί και να διατηρηθούν και για τρεις μήνες χωρίς μπάνιο, αλλά πάρτε τους στην παραλία και χρειάζονται μπάνιο την ίδια μέρα. Πώς θα ξέρετε πότε χρειάζεται μπάνιο; Βουρτσίστε τον σκύλο σας κι αν μαζέψετε αρκετή σκόνη και βρωμιά, τότε είναι καιρός για μπάνιο.

7) ΑΠΑΝΤΗΣΗ β)

Μια χτένα για ψύλλους δεν τους εξαφανίζει, απλά διαπιστώνει την παρουσία τους στον σκύλο σας. Στους σκύλους με πολύ πυκνό μανδύα, τραβήξτε τις τρίχες στη μία πλευρά και χτενίστε τις βαθιά μέχρι το δέρμα. Τα τσιμπούρια επίσης είναι σοβαρό πρόβλημα. Ελέγχετε τον σκύλο σας μετά από κάθε έξοδο και χρησιμοποιήστε προϊόντα κατά των τσιμπουριών.

8) ΑΠΑΝΤΗΣΗ β)

Η ποσότητα τροφής εξαρτάται από τους σκύλους, την ηλικία και τα επίπεδα ενέργειάς τους. Ποικίλει από 1/4 ή ½ φλιτζάνι για το Τσιουάουα, μέχρι 8-9 φλιτζάνια για τις μεγαλόσωμες φυλές, όπως ο Μεγάλος Δανός και το Μάστιφ. Οσο πιο περιεκτική είναι η τροφή τόσο λιγότερη ποσότητα απαιτείται. Οι περισσότερες συσκευασίες τροφών για σκύλους έχουν πίνακες βάρους που ταιριάζουν το βάρος του σκύλου σας με τον κατάλληλο αριθμό φλιτζανιών τροφής για κάθε μέρα. Θα πρέπει πάντως να μπορείτε να πιάνετε τα πλευρά του σκύλου σας. Αν όχι, τότε ήρθε η ώρα της δίαιτας. Αν τα πλευρά φαίνονται με το μάτι (με εξαίρεση ορισμένων φυλών όπως το Γκρεϊχάουντ, που τείνουν να δείχνουν υποσιτισμένα λόγω γενετικής κατασκευής), δώστε στον σκύλο σας περισσότερη τροφή. Βεβαίως, αυτό το τεστ μπορεί να γίνει εξίσου και στα ανθρώπινα μέλη της οικογένειας.

Το να ταΐζετε τον σκύλο σας ανθρώπινη τροφή δεν συνιστάται. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν καλύπτονται όλες οι θρεπτικές ανάγκες των σκύλων.

9) ΑΠΑΝΤΗΣΗ β)

Η στείρωση του σκύλου σας είναι μια ευθύνη κι ένα βήμα για την καλυτέρευση της υγείας του. Οι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν χιλιάδες σκύλους καθημερινά. Είναι σημαντικό να κάνετε το καθήκον σας για να αποτρέψετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Επίσης, η στείρωση βελτιώνει την υγεία και τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Η επέμβαση βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου των όρχεων και των μαστών και μειώνει την επιθετικότητα και την κακή συμπεριφορά, όπως των σκύλων που πηδάνε φράκτες ή προκαλούν ατυχήματα στην αναζήτηση έρωτα.

dog

10) ΑΠΑΝΤΗΣΗ β)

Είναι απολύτως απαραίτητο να κοινωνικοποιηθεί το κουτάβι σας. Μέχρι να κάνει τα εμβόλιά του είναι ακόμη εκτεθειμένο στις αρρώστιες, αλλά η ηλικία των 2-3 μηνών είναι η πιο κρίσιμη περίοδος κοινωνικοποίησης. Αν δεν γνωρίσετε τον σκύλο σας σε άλλους σκύλους και ξένους, έχετε τον κίνδυνο μεγαλώνοντας να γίνει φοβικός ή επιθετικός.

11) ΑΠΑΝΤΗΣΗ α)

Πέντε λεπτά την ημέρα δεν είναι αρκετά, αλλά ούτε και χρειάζεται να ασχολείστε με τον σκύλο σας τρεις ώρες ημερησίως. Αν μόλις φέρατε στο σπίτι έναν ενήλικο σκύλο, προσέξτε να μην ασχοληθείτε μαζί του πάρα πολύ αρχικά για να μη δεθεί υπερβολικά μαζί σας και μετά δεν μπορεί να μένει καθόλου μόνος του. Τα σκυλιά που πηδάνε στην αγκαλιά σας τρία δευτερόλεπτα αφού σας έχουν χαιρετήσει, είν’ αυτά που έχουν περισσότερο κίνδυνο να δεθούν υπερβολικά. Δίνετέ τους την προσοχή σας αρχικά για τρία ή τέσσερα 15λεπτα. Φυσικά, υπάρχουν σκύλοι που μπορείτε να ασχολείστε μαζί τους όλη μέρα και να μην παρουσιάσουν προβλήματα. Αν ο σκύλος σας δεν παρουσιάζει προβλήματα, χαίρεται που σας βλέπει, δεν σας φοβάται και δεν εξαρτάται υπερβολικά από σας, δεν μασάει τον εαυτό του και δεν περνάει τη μέρα του ουρλιάζοντας και γαβγίζοντας, μην ανησυχείτε – τον προσέχετε και τον αγαπάτε όσο χρειάζεται.

12) ΑΠΑΝΤΗΣΗ β)

Το γαύγισμα είναι το Νο 1 παράπονο εναντίον των ιδιοκτητών σκύλων. Το πιο έντονο γαύγισμα συμβαίνει όταν ο ιδιοκτήτης απουσιάζει. Ο σκύλος βαριέται και δεν ασκείται αρκετά, ή είναι περιορισμένος σ’ ένα χώρο, όπως η αυλή, που είναι γεμάτος από ερεθίσματα (γάτες, πουλιά, αυτοκίνητα, πεταλούδες κ.λπ.) που τον προκαλούν να γαβγίσει. Μπορείτε να του φορέσετε το ειδικό κολάρο για το σταμάτημα του γαβγίσματος, αλλά έτσι το πρόβλημα δεν λύνεται. Ο σκύλος γαβγίζει γιατί έχει άγχος. Αν δε μπορεί να γαβγίσει, θα βρει άλλους τρόπους διοχέτευσής του, μασώντας τον εαυτό του ή το λάστιχο του κήπου.

Δώστε λύση στη ρίζα του προβλήματος. Αν αυτή είναι μαζεμένη ενέργεια, σηκωθείτε νωρίτερα το πρωί για να τον βγάλετε βόλτα ή βρείτε κάποιον άλλο να το κάνει. Βρείτε ένα πιο ήσυχο μέρος για να περιορίσετε τον σκύλο σας όταν λείπετε.

13) ΑΠΑΝΤΗΣΗ α)

Αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας βαριέται κι ότι ένας άλλος σκύλος θα του κρατάει συντροφιά, συνήθως καταλήγετε με δύο γαβγησιάρηδες αντί για έναν. Πάρτε ένα δεύτερο σκύλο αν αγαπάτε αυτόν το δεύτερο σκύλο και τον θέλετε σαν σύντροφο ή επειδή ο σκύλος σας είναι κοινωνικό ον και αγαπάει να παίζει με άλλους σκύλους (παρόλο που μια εναλλακτική λύση είναι να φροντίζετε τις κοινωνικές ανάγκες του σκύλου σας πηγαίνοντάς τον σ’ ένα πάρκο όπου μπορεί να συναντήσει άλλους σκύλους).

Η ουσία είναι: μην παίρνετε ένα δεύτερο σκύλο για να λύσετε τα προβλήματα του πρώτου.

14) ΑΠΑΝΤΗΣΗ β)

Οι σκύλοι μασάνε από ένστικτο και μασάνε για να εκτονώσουν το άγχος τους. Είναι εύκολο να εκπαιδευτεί ένας σκύλος να μασάει επιλεκτικά. Φέρτε στο σπίτι παιχνίδια μάσησης και χρησιμοποιήστε τα παίζοντας με τον σκύλο σας. Πείτε του «μη» και διορθώστε τον όταν μασάει τον καναπέ.

15) ΑΠΑΝΤΗΣΗ α)

Αν κακομαθαίνετε τον σκύλο σας, μπορεί να καταλήξετε με έναν σκύλο υπερβολικά επιθετικό και ανυπάκουο, που καταστρέφει τα έπιπλα και τις πόρτες σας. Παρά το γεγονός ότι θα είναι ο βασιλιάς της τρομοκρατίας, αυτός ο σκύλος δεν θα είναι ευτυχισμένος. Ενας ανεκπαίδευτος σκύλος συχνά είναι ανήσυχος επειδή φοβάται, είναι μπερδεμένος και δεν ξέρει τι θέλετε να κάνει. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένας σκύλος που δαγκώνει από φόβο, αν η εκπαίδευση είναι σποραδική και η τιμωρία συχνή. Από την άλλη, η λίγη ή καθόλου εκπαίδευση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έναν επιθετικό, κυριαρχικό σκύλο.

Είναι πολύ καλύτερο ν’ ακολουθείτε σταθερούς κανόνες και ν’ αφήνετε τον σκύλο σας να σας βλέπει ως τον αρχηγό της αγέλης.

propac

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Προσθέστε τον αριθμό των σωστών απαντήσεων που δώσατε.

Αν έχετε:

11-15

Είστε ο ιδανικός ιδιοκτήτης σκύλου και παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους άλλους. Οι γείτονές σας σας λατρεύουν κι ο σκύλος σας είναι τυχερός.

6-10

Θα μπορούσατε να βελτιωθείτε λιγάκι. Αν η ζωή σας δεν είναι ήδη γεμάτη από μηνύσεις, ενοχλητική σκυλίσια συμπεριφορά κι ένα συγκεκριμένο, αδιόρατο αλλά υπάρχον «άρωμα» στο σπίτι σας της «μυρωδιάς του τέρατος», αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Επενδύστε σε μαθήματα υπακοής, σε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο και σε μια βούρτσα. Σύντομα.

1-5

Τι μπορούμε να πούμε; Πρέπει να ξεκινήσετε από το μηδέν και δεν αναφερόμαστε στη λύση σας για τους ψύλλους. Ολοι -δηλαδή οι γείτονές σας, η οικογένεια, οι φίλοι, ο σκύλος κι εσείς- θα είστε πιο ευτυχισμένοι όταν θέσετε κάποιο πιο υπεύθυνο πρόγραμμα.

Φανταστείτε τη μέρα που τα παιδιά δεν θα φοβούνται, οι γείτονες δεν θα αφήνουν μηνύματα διαμαρτυρίας κάτω από την πόρτα σας, οι λέξεις «κακό σκυλί» δεν θα ηχούν απελπιστικά μέσα στο σπίτι σας και το σκυλί σας θα μυρίζει πραγματικά όμορφα.

0

Καιρός να παραδώσετε τα κλειδιά και τις πιστωτικές κάρτες στον σκύλο σας. Ίσως, αν του το ζητήσετε με πολύ καλό τρόπο και ευγενικά, ο σκύλος σας να ασχοληθεί λιγάκι και με τη δική σας φροντίδα.