Τι “βλέπουν” οι σκύλοι όταν μυρίζουν;

Δεν έχετε αναρωτηθεί τι «βλέπει» ο σκύλος σας όταν μυρίζει ψάχνοντας για κάτι; Ποια είναι η «μορφή» της μυρωδιάς;

Για να το ανακαλύψουν κάποιοι επιστήμονες εξέτασαν 48 σκύλους, οι μισοί από τους οποίους είχαν ειδική εκπαίδευση είτε αστυνομική είτε ως διασώστες. Σε ένα δωμάτιο εργαστηρίου, οι επιστήμονες έσυραν το αγαπημένο παιχνίδι κάθε σκύλου στο πάτωμα μέχρι το σημείο όπου το έκρυψαν. Στη συνέχεια ένας ερευνητής έφερε το σκύλο στο δωμάτιο, του έδειξε το αρχικό σημείο της γραμμής μυρωδιάς και του έδωσε την εντολή να βρει το παιχνίδι και να του το φέρει.

Με μία δοκιμή, ο σκύλος βρήκε είτε το αγαπημένο του παιχνίδι είτε ένα διαφορετικό αντικείμενο! Πολλοί από τους σκύλους που έκπληκτοι βρήκαν κάτι άλλο συνέχισαν να ψάχνουν το παιχνίδι τους που βρισκόταν στο «μονοπάτι» της οσμής. Κι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι έχουν στο μυαλό τους μια νοητική αναπαράσταση αυτού που περίμεναν να βρουν, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο Journal ofComparative Psychology.

Τόσο οι οικόσιτοι όσο και οι εργαζόμενοι σκύλοι είχαν τα ίδια αποτελέσματα στα τεστ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες μελέτες που έδειχναν ότι η εκπαίδευση δεν βελτιώνει απαραίτητα την απόδοση του σκύλου. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άλογα έχουν νοητικές εικόνες του αφεντικού τους και άλλων αλόγων – με βάση τους ήχους της φωνής τους και τα χλιμιντρίσματα. Αλλά οι επιστήμονες γνωρίζουν λίγα σχετικά με το πώς η μυρωδιά και η νόηση συνδέονται στην περίπτωση των ζώων που βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στην μυρωδιά, όπως σκύλοι, ελέφαντες και ποντίκια.

Τώρα έχουμε μια καλύτερη ιδέα τουλάχιστον για τους σκύλους μας: σχηματίζουν εικόνα αυτού που ψάχνουν.

Πηγή: Sciencemag.org / http://indeepanalysis.gr