Το παθητικό κάπνισμα κάνει κακό και στα… κατοικίδια!

Οι σκύλοι αλλά πολύ περισσότερο οι γάτες κινδυνεύουν με σοβαρές ασθένειες όταν ζουν με ιδιοκτήτη που είναι μανιώδης καπνιστής

Σε έρευνα του πανεπιστημίου της Γλασκώβης η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, ανακοινώθηκε ότι διαπιστώθηκαν σημαντικά προβλήματα στην υγεία των κατοικιδίων τα οποία υπόκεινται στο παθητικό κάπνισμα.

Η έρευνα έδειξε ότι τα ζώα που ζουν σε ένα περιβάλλον που ο ιδιοκτήτης τους καπνίζει είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων καρκίνων αλλά και αύξηση του βάρους.

Η έρευνα σημειώνει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν δίνουν σημασία στην επίδραση που μπορεί να έχει το κάπνισμα στα ζώα τους. Τα προβλήματα που δημιουργούνται στα ζώα είναι πολλά καθώς αφ’ ενός μεν δεν έχουν τον τρόπο να αντιδράσουν, αφ’ ετέρου ο οργανισμός τους είναι εντελώς παρθένος απέναντι στα συστατικά του καπνού.

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι γάτες έχουν σημαντικότερα και πιο συχνά προβλήματα από τους σκύλους, καθώς η συνήθειά τους να καθαρίζονται μόνες τους, φέρνει περισσότερες από τις βλαβερές ουσίες του καπνού στα εντόσθιά τους.

Η έρευνα μάλιστα έδειξε ότι ιδίως για τις γάτες, η βόλτα στην αυλή δεν έχει τόσο ευεργετικά αποτελέσματα όσο το να απομακρύνεται ο ιδιοκτήτης από το ζώο όταν καπνίζει.

Ακόμα και τα μόλις 10 τσιγάρα την ημέρα κάνουν την διαφορά σε ότι αφορά ιδίως τις γάτες, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τους σκύλους παρατηρήθηκε μια τάση για αύξηση του βάρους, ιδίως σε ζώα που έχουν υποστεί στείρωση.

Πηγή: http://www.protothema.gr/