Το Τσόου-Τσόου και ο χαρακτήρας του!

 Κείμενο: Άννα Βαλτζόγλου

Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Το Τσόου-Τσόου Σαν χαρακτήρας είναι ανεξάρτητος, πιστός, άγρυπνος και σχετικά δύσπιστος σκύλος. Είναι ήσυχος, φιλικός και περήφανος, δεν γαβγίζει πολύ αλλά είναι προειδοποιητικός όταν χρειάζεται. Είναι έξυπνος, δυναμικός και διαθέτει πολλές φυσικές ικανότητες. Η υπερηφάνεια και το ανεξάρτητο πνεύμα του, πολλές φορές τον κάνουν δυσπρόσιτο και κοινωνικά αποτραβηγμένο. Αν και διαθέτει αρκετή ευφυΐα θέλει πολύ υπομονή στην εκπαίδευση και την αγωγή του. Γενικότερα είναι ευκολοπροσάρμοστος σκύλος και μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα.

Είναι σκύλος για λίγους και ξεχωριστούς κυνόφιλους με αρκετή εμπειρία, ώστε να μπορέσουν να εκτιμήσουν την πρωτόγονη ιδιοσυγκρασία της φυλής. Η φυλή προτιμά την οικογενειακή διαβίωση και αφοσιώνεται σε λίγους μόνο ανθρώπους. Αν αποφασίσει να δοθεί σε κάποιον θα το κάνει για πάντα «ψυχή τε και σώματι». Είναι αυθόρμητος, ατρόμητος φύλακας και διαθέτει απαράμιλλο θάρρος και μαχητικότητα. Δεν εμπιστεύεται εύκολα ξένους και δύσκολα προσαρμόζεται σε αλλαγές περιβάλλοντος ή ιδιοκτήτη. Δέχεται παραινέσεις και εντολές από φίλους, αλλά αν είναι μακριά από την οικογένειά του δεν δέχεται εντολές από κανέναν άλλο και μπορεί να γίνει επιθετικός και απότομος. Τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά τα οποία όμως πρέπει να του φέρονται με τον σεβασμό και την προσοχή που αρμόζει σ’ αυτόν τον ευγενή.

Πρέπει να ξέρετε ότι…

Ο φυσικά «σκληρός» χαρακτήρας της φυλής δεν πρέπει να οδηγείται σε ακρότητες. Ο χειρισμός της απαιτεί κατανόηση και σεβασμό γιατί ο σκύλος αυτός αντιδρά πολύ αρνητικά στην καταπίεση. Απεχθάνεται την τιμωρία, ψυχολογική ή σωματική και την απομόνωση. Το Τσόου απαιτεί χρόνο για να εμπιστευτεί κάποιον. Αποτελεί προστάτη της οικογένειας την οποία λατρεύει και το μόνο που αναζητά είναι μια σχέση αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης. Με σωστή εκπαίδευση και συμπεριφορά από μέρος του ιδιοκτήτη του μπορεί να επιτευχθεί μια ευτυχισμένη συμβίωση ανθρώπου- σκύλου.