Φύλακας ναι, επιθετικός όχι!

Κείμενο:Γιώργος Κωστόπουλος (εκπαιδευτής σκύλων- ειδικός συμπεριφοράς)

φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Με απλά λόγια, σκύλος φύλακας ΔΕΝ σημαίνει επιθετικός, ακοινώνητος, νευρικός ή φοβικός σκύλος. Όλα αυτά μπορεί κάλλιστα να σημαίνουν επικίνδυνος ή προβληματικός σκύλος πάντως όχι σωστός φύλακας. Και όμως, πόσες φορές όλα αυτά συγχέονται στη πορεία της δημιουργίας ή εκτίμησης ενός τέτοιου σκύλου. Με καταστροφικές συχνά συνέπειες…

Ας προσπαθήσουμε να θυμόμαστε ότι:

α) το ένστικτο προστασίας της ιδιοκτησίας και του ζωτικού χώρου είναι έμφυτο στους περισσότερους σκύλους, καθαρόαιμους και ημίαιμους, και αρκεί μια απλή ενθάρρυνση για να εκφραστεί,

β) απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι ο σκύλος ΟΥΤΕ να μισεί τους ανθρώπους ΟΥΤΕ να τους φοβάται.

Ο ευκολότερος και πλέον σίγουρος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η έγκαιρη κοινωνικοποίηση του κουταβιού και ΟΧΙ η απομόνωσή του,

γ) ο σκύλος-φύλακας χώρου καλείται να δείχνει επιθετικότητα ΜΟΝΟΝ μέσα στο ζωτικό του χώρο (τον οποίο προστατεύει) και ΜΟΝΟΝ απουσία των ιδιοκτητών του. ΠΟΤΕ εκτός ζωτικού του χώρου (τι προστατεύει τότε;) και ΠΟΤΕ παρουσία των ιδιοκτητών του (διότι πρέπει να έχει κατανοήσει / διαχωρίσει ότι κύριοι της καταστάσεως, αλλά και του ιδίου, είναι εκείνοι και όχι αυτός).

germanikospoimenikos

 Οι νέοι ιδιοκτήτες 

Και λίγα λόγια για τους επίδοξους ιδιοκτήτες τέτοιων σκύλων. Εύχομαι ολόψυχα το καμάρι σας να εκπληρώσει επάξια το μελλοντικό του ρόλο, και το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνει. Αλλά, σας παρακαλώ, πριν το αποκτήσετε, απαντήστε στο ερώτημα: αν όχι; Η δική μου απάντηση θα ήταν, ότι, όπως δεν εγκαταλείπουμε ή “μεταβιβάζουμε” το παιδί μας, επειδή δεν έγινε γιατρός ή δικηγόρος (αν υποθέσουμε ότι έχουν απομείνει ακόμα γονείς που να το επιθυμούν πλέον αυτό σήμερα…), το ίδιο δεν κάνουμε και για το σκύλο μας.

Οι ταμπέλες “ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΥΛΟΣ”, και οι εταιρίες SECURITY γι΄ αυτό υπάρχουν και είναι αποτελεσματικότατες.

Με απλά λόγια, κοινωνικός, χαρούμενος και φιλικός με το ίδιο του το είδος σκύλος ΔΕΝ σημαίνει ανυπεράσπιστος ή ανίκανος να προστατεύσει τον εαυτό του. Πολλές φορές με ρωτούν εάν με την κοινωνικοποίηση θα φτάσει κάποια μέρα που ο ενήλικος σκύλος δεν θα μπορέσει να υπερασπίσει τον εαυτό του απέναντι σε κάποιο επιθετικό σκύλο. Η απάντηση είναι όχι, και ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Η κοινωνικοποίηση, όταν τα νεαρά ζώα έρχονται σε επαφή με δέκα ή είκοσι άλλα, διαφορετικών μεγεθών, εμφάνισης και χαρακτήρα, παρέχει έντονη έκθεση του ζώου στο ερέθισμα (δηλαδή τα άλλα σκυλιά), αλλά το σημαντικότερο, με ευχάριστη σύνδεση (δηλαδή το συναίσθημα ικανοποίησης που δημιουργείται στο ζώο μέσα από το παιχνίδι και την επαφή με το ίδιο του το είδος). Αυτές οι εμπειρίες “καταγράφουν” στη μνήμη του ζώου, ένα “ευχάριστο προηγούμενο”, βάσει του οποίου θα αντιμετωπίζει στο μέλλον το ίδιο ερέθισμα (τα άλλα σκυλιά).

Αυτομάτως μειώνονται στο μισό οι πιθανότητες σκυλοκαβγάδων, αφού ο σκύλος μας δεν θα προκαλέσει άλλο σκύλο, αντίθετα, με τη γλώσσα του σώματός του θα εκπέμπει πάντα θετικά μηνύματα προσέγγισης.

Όσο για το αν προκληθεί, το αρχέγονο ένστικτο αυτοσυντήρησής του θα επέμβει ακαριαία και θα τον οδηγήσει να αντιδράσει. Εάν μεν ανήκει στον “παθητικό” τύπο PDR (Passive Defence Reflexes) θα υποταχθεί δείχνοντας στον αντίπαλό του ότι δεν τον απειλεί. Εάν ανήκει στον “ενεργητικό” τύπο ADR (Active Defence Reflexes) δεν θα υποχωρήσει και θα προσπαθήσει να επιβληθεί.

Προσπάθεια για το καλύτερο

boxerΣε κάθε περίπτωση πάντως, καλό είναι τα πράγματα να μην φτάνουν εκεί. Γι΄ αυτό φροντίστε να “διαλέγετε” τις φιλίες του σκύλου σας και να αποκλείετε από τον “κύκλο” του ακοινώνητους σκύλους καθώς και τα αφεντικά τους, που δεν φρόντισαν να κάνουν από νωρίς αυτό που κάνατε εσείς για τον δικό σας.

Με απλά λόγια, δραστηριοποιηθείτε. Φαντάζεστε αν οι χιλιάδες αναγνώστες του kynology.gr αποφάσιζαν αύριο να προσθέσουν ο καθένας από ένα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα της κυνοφιλίας; Φαντάζεστε πόσο καλύτερες μέρες θα ξημερώσουν για τους σκύλους, αλλά και τους κυνόφιλους του αύριο; Θέλετε μερικές ιδέες; Στειρώστε την αδέσποτη σκύλα της γειτονιάς σας, βρείτε σπίτι για έναν αδέσποτο ή “αζήτητο” σκύλο, γραφτείτε μέλος σε κάποιο κυνοφιλικό σύλλογο και αν μπορείτε συμμετέχετε στις δραστηριότητές του, ή αν δεν υπάρχει στη περιοχή σας ιδρύστε έναν. Και επειδή η επιμόρφωση χτίζει το μέλλον μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε καθημερινά το kynology.gr.

Δειτε: http://www.gkostopoulos.gr/