Χρήσιμος περιορισμός στο κλουβί!

    Του Γιώργου Κωστόπουλου, εκπαιδευτή σκύλων, ειδικού συμπεριφοράς

     Ο περιορισμός του σκύλου στα ειδικά – πλαστικά ή μεταλλικά- κλουβιά, προκαλεί σε πολύ κόσμο απέχθεια ή λύπηση, λόγω της πεποίθησης ότι το ζώο υποφέρει ή δυστυχεί. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι καθαρά δική μας εντύπωση. Εφόσον το ζώο έχει διδαχθεί, εγκαίρως και σωστά, την παραμονή στο ειδικό κλουβί, όχι απλώς δεν δυστυχεί, αλλά αντιθέτως το θεωρεί φωλιά και χώρο ύπνου και μπορεί να μείνει εκεί αρκετές ώρες.

    klouvia1Τα κλουβιά είναι ιδιαίτερα πρακτικά όταν θέλουμε να μεταφέρουμε το ζώο με ασφάλεια (για τις μικρόσωμες φυλές) ή να το περιορίσουμε για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς να χρειαστεί να το απομονώσουμε σε άλλο δωμάτιο. Αν π.χ. έχουμε επισκέψεις περήφανες για τα «καλσόν» τους, ή παιδιά που φοβούνται ή ενοχλούν τα σκυλιά, ή κουτάβι σε ηλικία καταστροφικότητας αντικειμένων, ή θηλυκό ζώο σε περίοδο οίστρου ή σκύλο εκθέσεων.

    Οι λόγοι είναι πολλοί και εάν το ζώο έχει διδαχθεί σωστά, η χρήση του κλουβιού μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα πρακτική. Για την εκπαίδευση παραμονής ξεκινάμε σε νεαρή ηλικία, αρχικά προσφέροντας πάντα ένα κόκαλο μάσησης (του εμπορίου) και έχοντας την πόρτα πάντα ανοιχτή, ούτως ώστε το ζώο να μπαινοβγαίνει κατά βούληση….

    Φυσικά τα κλουβιά μεταφοράς είναι απαραίτητα όταν ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο και μας απελάσουν από πιθανούς μπελάδες..

    klouvia3