Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μάτια του σκύλου σας.…

Ο κτηνίατρος – οφθαλμίατρος είναι ο μόνος ειδικός για την εξασφάλιση της υγείας των ματιών του ζώου σας και ο μόνος για να διαγνώσει όλες τις οφθαλμικές παθήσεις και να δώσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για την ανακούφιση τους.
Οι παρακάτω οφθαλμικές παθήσεις, σύμφωνα με το οφθαλμιατρείο μικρών ζώων Παπαϊωάννου,  είναι οι πιο σημαντικές που συνήθως εμφανίζονται στα κατοικίδια (σκυλιά – γάτες) με μικρή η μεγάλη σοβαρότητα για την όραση τους.

ktiniatros

Οι σημαντικές  παθήσεις

1. Επιπεφυκίτιδα: Η παθολογική κατάσταση όπου το ένα ή και τα δύο μάτια του σκύλου μπορεί να φαίνονται κόκκινα ή να είναι πρησμένα. Η επιπεφυκίτιδα είναι μία συχνή πάθηση που αφορά στη φλεγμονή του επιπεφυκότα. Πιο συγκεκριμένα, τα αγγεία από τα οποία αποτελείται ο επιπεφυκώς διατάσσονται ώστε να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή με αποτέλεσμα το μάτι να κοκκινίζει. Τα συχνότερα συμπτώματα επιπεφυκίτιδας είναι αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, τσούξιμο, φαγούρα, ερεθισμός (κοκκίνισμα), πόνος καθώς επίσης παραγωγή διαφόρων τύπων εκκρίσεων (τσίμπλα κίτρινη, λευκή κτλ) ανάλογα με τη μορφή της επιπεφυκίτιδας.
2. Ξηροφθαλμία: Είναι η παθολογική κατάσταση μειωμένης παραγωγής δακρύων, όπου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του κερατοειδούς και στραβισμό. Επίσης προκαλείται από το πρόβλημα της ποιότητας της δακρυικής στιβάδας η οποία ενυδατώνει το μάτι.
3. Cherry Eye – Προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου: Η προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου είναι μια διαταραχή η οποία εμφανίζεται συνήθως στη βάση του τρίτου βλεφάρου ως προεξέχουσα διόγκωση. Δεν οφείλεται σε μικρόβιο, ιό, ή τραυματισμό, οπότε και η αντιμετώπιση της πάθησης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο χειρουργική. Η προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου αφορά κυρίως σκύλους, και σπάνια γάτες. Μια ασυνηθιστη παθολογικής υφής μάζα στο μάτι του σκύλου έχει εμφάνιση κερασιού.
4. Δακρύρροια: Παθολογική υπερλειτουργία των δακρυϊκών αδένων,Η υπερβολική παραγωγή και η κακή αποχέτευση των δακρύων προκαλεί σε ορισμένα ζώα λιμνάζοντα δάκρυα, τα οποία συγκεντρώνονται στο κάτω βλεφαρικό χείλος και συχνά δημιουργεί λεκέδες στη γούνα του προσώπου του σκύλου, κάτω από τα μάτια .
5. Γλαύκωμα: Η παθολογική κατάσταση όπου ο κερατοειδής γίνεται θολός και το μάτι αυξάνεται σε μέγεθος λόγω της αυξημένης πίεσης στο βολβό του ματιού. Το γλαύκωμα είναι νόσος του οπτικού νεύρου. Το οπτικό νεύρο μεταφέρει τις εικόνες από το μάτι στον εγκέφαλο. Είναι σαν ένα ηλεκτρικό καλώδιο που περιέχει τεράστιο αριθμό συρμάτων. Το γλαύκωμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις νευρικές ίνες, προκαλώντας τη δημιουργία τυφλών σημείων. Εάν το οπτικό νεύρο έχει καταστραφεί σε όλη του την έκταση, προκαλείται ολική τύφλωση.
6. Εκτρόπιο: Το εκτρόπιο είναι το αντίστροφο του εντρόπιου, το κάτω βλέφαρο προβάλλει προς τα έξω και έχει ως συνέπεια να φαίνεται ο βλεννογόνος του ματιού.

matiaskulou 7. Εντρόπιο: Το εντρόπιο είναι η παθολογική κατάσταση της συστροφής του βλεφάρου προς τα μέσα και συνήθως οφείλεται σε ανατομικά αίτια.Το εντρόπιο μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια μιας απλής οφθαλμολογικής εξέτασης. Προσβάλει το άνω βλέφαρο, το κάτω βλέφαρο, και τα δύο ταυτοχρόνως, εμπλέκοντας την εξωτερική γωνία του οφθαλμού και πιθανόν να είναι και 360 μοιρών.Ενώ μπορεί να αφορά τον ένα ή ακόμα και τους δυο οφθαλμούς. Αρκετά συχνά είναι τα περιπλεγμένα περιστατικά, στα οποία το εντρόπιο συνυπάρχει με εκτρόπιο.
8. Καταρράκτης: Η λέξη «καταρράκτης» σημαίνει «τη βλάβη» και είναι λατινικός όρος. Καταρράκτη εννοούμε κάθε αδιαφάνεια (έστω και την παραμικρή) πάνω στο φακό του οφθαλμού. Όπως κάθε κάμερα, έτσι και τα μάτια έχουν έναν φακό μέσα τους, που χρησιμοποιείται για την εστίαση. Για κάθε αδιαφάνεια πάνω στο φακό, που μπορεί να είναι από πολύ μικρή και εμποδίζει την όραση, μιλάμε για αρχόμενο καταρράκτη. Σε περίπτωση που η αδιαφάνεια μπορεί να αφορά μεγάλο τμήμα του φακού και προκαλείται θολή όραση, τότε πρόκειται για ανώριμο καταρράκτη. Τελικά, αν το σύνολο του φακού μπορεί να γίνει όλο θολό και όλη η λειτουργικότητα της όρασης να χαθεί, τότε μιλάμε για ώριμο καταρράκτη. Οι αδιαφάνιες αυτές αναπτύσσονται, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μέσα στις ίνες στο φακό του ματιού. Λόγω της διάσπασης αυτών των ινών, ο φακός γίνεται νεφελώδης και η όραση μειώνεται.
9. Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς: Προκαλείται από τον εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς χιτώνα (κληρονομήσιμο νόσημα) όπου η τύφλωση είναι το χαρακτηριστικό της ασθένειας.

Διατηρώντας τα μάτια του ζώου σας υγιή, αυτό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του. Η περιοχή γύρω από τα μάτια καθώς και τα μάτια του είναι μια πολύ ευαίσθητη και σημαντική περιοχή. Ο κτηνίατρος – οφθαλμίατρος είναι ο μόνος ειδικός για την εξασφάλιση της υγείας των ματιών και ο μόνος για να διαγνώσει όλες τις οφθαλμικές παθήσεις και να δώσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για την ανακούφιση του πάσχοντος ζώου.

ΠΗΓΗ: Παπαϊωάννου Κτηνιατρικό Κέντρο