Όταν ο σκύλος βαριέται…

κείμενο: Α. Φωτιάδη

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Μερικοί ιδιοκτήτες σκύλων, κάνουν τα πάντα για να έχει ο σκύλος του όσο το δυνατό περισσότερη φροντίδα. Δεν βαριούνται να βγάζουν το σκύλο βόλτα με τις ώρες, δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να κινείται αρκετά. Τα σκυλιά συνήθως μένουν μέσα στο σπίτι, τρώνε ποιοτικές τροφές και δεν μένουν πολλές ώρες μόνα τους. Όμως αυτά τα σκυλιά πολλές φορές παρουσιάζουν μια διαταραχή της συμπεριφοράς, η οποία εκδηλώνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Κάποια δαγκώνουν τα πόδια τους μέχρι να τα ματώσουν, άλλα στήνονται στην πόρτα και γαβγίζουν για ώρες χωρίς λόγο, και άλλα εκμεταλλεύονται την παραμικρή ευκαιρία για να ξεφύγουν και να περιπλανηθούν στη γειτονιά. Ο λόγος για την δυσνόητη αυτή συμπεριφορά είναι ένας: οι σκύλοι βαριούνται.

Όλο οι κυνόφιλοι γνωρίζουν ότι ο σκύλος από τη φύση του είναι ένας κυνηγός, ο οποίος συνήθιζε να καλύπτει καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να βρει το θήραμά του. Σήμερα οι περισσότεροι σκύλοι δεν έχουν την ανάγκη να κυνηγήσουν, έχουν όμως την ανάγκη να  κινούνται αρκετά. Οι σκύλοι είναι ‘έξυπνα ζώα και λατρεύουν να ερευνούν οτιδήποτε τους προκαλεί περιέργεια. Η κίνηση και η καθημερινή άσκηση δεν είναι το μόνο που χρειάζονται για να ζουν ισορροπημένα. Το μυαλό τους πρέπει να γυμνάζεται εξίσου καλά με το σώμα τους, αλλιώς μπορούν να βαρεθούν πολύ εύκολα. Αυτή η εκγύμναση του μυαλού μπορεί να γίνει με απλούς τρόπους. Σε έρευνες που έγιναν αποδείχτηκε ότι τα σκυλιά τα οποία ζουν σε οικογένειες με παιδιά δεν βαριούνται σχεδόν ποτέ! Αυτό γίνεται διότι τα παιδιά έχουν αστείρευτη όρεξη για παιχνίδι, όπως και οι σκύλοι. Όμως είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει πάντα κάποιο παιδί που θα ασχοληθεί με το σκύλο και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν ελάχιστο χρόνο για να του αφιερώσουν. Κάποιοι αγοράζουν και δεύτερο σκύλο για να κρατάει παρέα στον πρώτο. Στη θεωρία όλα αυτά είναι καλά. Στην πράξη όμως όταν τα δύο σκυλιά θα γνωριστούν και η συμβίωσή τους θα γίνει ρουτίνα, τότε θα έχουμε αυτομάτως δύο σκυλιά που βαριούνται. Έτσι, ένας δεύτερος σκύλος δεν είναι η καλύτερη λύση για να μη βαριέται ο πρώτος. Δυο βαριεστημένα σκυλιά ξεσηκώνονται πολύ πιο εύκολα και προκαλούν περισσότερες ζημιές για να περάσουν την ώρα τους.

ntratxaar

 Μιλήστε του…

Ένας απλός τρόπος να αποφύγετε την βαρεμάρα του σκύλου σας είναι να του μιλάτε. Δεν έχει σημασία το τι του λέτε, φτάνει να απευθύνεστε σε αυτόν. Με μονολόγους στον αέρα δεν τον βοηθάτε , όπως δεν τον βοηθά ένα ανοικτό ραδιόφωνο.

Αφήστε το σκύλο σας να σας συνοδεύει παντού. Από την κουζίνα στην κρεβατοκάμαρα και από εκεί στο σαλόνι. Κρατήστε τον σε κίνηση και εκνευρίστε τον και λίγο. Πάρτε τον παντού όπου πηγαίνετε. Το χειμώνα μπορεί να σας περιμένει στο αυτοκίνητο από το να μένει μόνος στο σπίτι. Προγραμματίστε κάποια ώρα της ημέρας για ένα διάλειμμα και για παιχνίδι μαζί του.. Αρκεί ένα κυνηγητό ή κάποιες ασκήσεις υπακοής.

Καλό θα ήταν να έχει πρόσβαση σε κάποιο παράθυρο ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμμετέχει στον έξω κόσμο έστω και σαν απλός παρατηρητής.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να κατανοήσει πως οι σκύλοι έχουν ανάγκη να χρησιμοποιούν το μυαλό τους για να νιώθουν ικανοποιημένοι και υγιείς. Άλλωστε με το μυαλό μπορούν να “φανταστούν” και να ζήσουν τις μεγαλύτερες περιπέτειες.