10 εκπληκτικά πράγματα που μπορεί να καταλάβει ο σκύλος σας

Έχετε ποτέ νιώσει ότι ο σκύλος σας κυριολεκτικά καταλαβαίνει αυτό που του λέτε; Οι σκεπτικιστές φίλοι σας μπορεί να σας αμφισβητούν, αλλά υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να πιστέψετε ότι όντως έχετε δίκιο. Οι σκύλοι μας εκπλήσσουν συνεχώς με την ικανότητα αίσθησης και συναίσθησης που διαθέτουν. Για να διαλύσουν λοιπόν κάθε είδους αμφιβολία, οι επιστήμονες έχουν διεξάγει πολλές έρευνες και έχουν δείξει ακριβώς τι και πώς οι σκύλοι μας καταλαβαίνουν.

1. Οι σκύλοι καταλαβαίνουν όταν έχετε νέες προτεραιότητες

Όπως ακριβώς ένα μεγαλύτερο παιδί που ζηλεύει, οι σκύλοι επίσης γνωρίζουν πότε έχετε κάποιο καινούριο άτομο στη ζωή σας και ότι δεν περιστρέφονται πια όλα γύρω από εκείνους. Αν έχετε ξεκινήσει μια νέα σχέση και παρατηρήσατε ότι ο σκύλος σας προσπαθεί να διώξει τον/τη σύντροφο σας ή συμπεριφέρεται εχθρικά ως προς αυτούς, είναι επειδή ζηλεύει. Για ένα σκύλο, ο ιδιοκτήτης του είναι το σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Όταν δεν νιώθει την ίδια προσοχή από εσάς, μπορεί να γίνει ανασφαλής και θλιμμένος.

Για να ηρεμήσετε το φίλο σας, βεβαιωθείτε ότι περνάτε τουλάχιστον 15 λεπτά τη μέρα μόνοι μαζί του. Προσπαθήστε να μη διαταράξετε τη ρουτίνα του, καθώς είναι πλάσματα της συνήθειας και κάθε διατάραξη μπορεί να αποβεί στρεσογόνα γι’ αυτόν. Δώστε του αρκετές αγκαλιές για να τον βεβαιώσετε ότι είναι ακόμα σημαντικός για εσάς και σταδιακά θα αρχίσει αν δέχεται τις αλλαγές στη ζωή σας.

2. Οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν τις προθέσεις σας

Μήπως έχετε αναρωτηθεί πώς γίνεται ο σκύλος σας να μπαίνει χαρούμενος στο αυτοκίνητο, όταν πρόκειται να πάτε βόλτα, αλλά αρνείται να πλησιάσει, όταν πρόκειται να τον πάτε στον κτηνίατρο; Πώς γίνεται, ενώ λατρεύει να κοιμάται στο μπάνιο, να αποφεύγει να το πλησιάσει, όταν σκοπεύετε να τον πλύνετε;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι διαθέτουν τη νοημοσύνη ενός παιδιού 2χρονών. Μπορούν να εντοπίσουν αλλαγές στη γλώσσα του σώματος και να διαβάσουν τις εκφράσεις του προσώπου σας όταν σχεδιάζετε να κάνετε κάτι. Αν είστε πολύ ενθουσιώδεις στην προσπάθεια σας να τον βάλετε στο αυτοκίνητο για τον κτηνίατρο, θα συσχετίσει αυτό το σημάδι με την επίσκεψη και τις επόμενες φορές. Αν σας δει να παίρνετε τη πετσέτα σας και να ετοιμάζετε το μπάνιο, θα καταλάβει άμεσα τι σχεδιάζετε να κάνετε.

3. Μπορούν να καταλάβουν όταν είστε αναστατωμένοι

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες παρατηρούν ότι όταν είναι λυπημένοι, οι σκύλοι τους αναστατώνονται εμφανώς. Μερικοί σκύλοι μπορεί να έρθουν να γλείψουν τα δάκρυα των ιδιοκτητών τους, κάποιοι άλλοι να ξαπλώσουν κοντά για παρηγοριά και άλλοι να σηκωθούν και να πηγαινοέρχονται με ανησυχία μέσα στο δωμάτιο μην ξέροντας τι να κάνουν.

Κάποιοι σκύλοι έχει παρατηρηθεί ότι φέρνουν στους ανθρώπους τους τα αγαπημένα τους παιχνίδια, οδηγώντας τους ερευνητές να υποθέσουν ότι μάλλον νιώθουν ενσυναίσθηση. Σε ένα πείραμα παρατηρήθηκε ότι οι σκύλοι έτειναν να προσεγγίζουν τους ανθρώπους που ήταν λυπημένοι, παρά εκείνους που δεν ήταν. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αποδοθεί στη συνολική/φύση των σκύλων, που τους κάνει και πιο ευαίσθητους στα συναισθήματα των άλλων.

4. Γνωρίζουν πότε παραπλανούνται

Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να σκαρφιστείς ένα αποτελεσματικό κόλπο, για ν πείσεις τον σκύλο σου, όσο νόμιζες. Σε μια έρευνα, ένα άτομο έδειξε ένα δοχείο με τροφή στον πρώτο γύρο, ένα άδειο δοχείο στον δεύτερο γύρο και ένα γεμάτο στον τρίτο. Όταν οι σκύλοι συνειδητοποίησαν ότι το άτομο αυτό δεν μπορούσαν να το εμπιστευτούν, αφού δεν έδειχνε κάθε φορά τροφή, σταμάτησαν να ακολουθούν τα σήματα από εκείνο.

Όταν ένα άλλο άτομο ερχόταν για να επαναλάβει το πείραμα, οι σκύλοι τον εμπιστεύονταν, μέχρι να αντιληφθούν ότι και εκείνο ήταν επίσης αναξιόπιστο. Αν προσπαθούσατε να κάνετε τον σκύλο σας να αφήσει το δωμάτιο, πετώντας του ένα μπισκότο έξω από αυτό, θα το πετυχαίνατε την πρώτη φορά, αλλά μάλλον όχι και τη δεύτερη ή τρίτη.

Πηγή: http://enallaktikidrasi.com/