10 κουτάβια στην πρώτη τους ημέρα στη δουλειά

Χρήστος Χαλκίδης

Υπάρχουν αρκετοί σκύλοι που μεγαλώνουν στα σπίτια των ιδιοκτητών τους για να τους κάνουν παρέα – άντε το πολύ-πολύ να εκτέλέσουν χρέη φύλακα απέναντι σε πιθανούς ανεπιθύμητους εισβολείς. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι άλλοι που «προσλαμβάνονται» για να εκτελέσουν συγκεκριμένες εργασίες. Τα παραδείγματα είναι άφθονα.

Το πιο χαρακτηριστικό ανάμεσα σε αυτά είναι οι αστυνομικοί σκύλοι, οι οποίοι έχουν μία ευρεία γκάμα καθηκόντων: ανιχνεύουν παγιδευμένους ή χαμένους ανθρώπους, εντοπίζουν απαγορευμένες ουσίες, ακινητοποιούν υπόπτους (είδαμε πρόσφατα το βίντεο με έναν σκύλο να εξουδετερώνει έναν παραβάτη διαδηλωτή στην Ολλανδία) ή τους φυλούν για να μη δραπετεύσουν. Οι στρατιωτικοί σκύλοι εκτελούν αντίστοιχα καθήκοντα: φρουρούν στρατιωτικές μονάδες, ελέγχουν μία περιοχή για εισβολείς, ανιχνεύουν εκρηκτικά κτλ.

Οι τετράποδοι φίλοι μας αξιοποιούνται, ωστόσο, ολοένα και περισσότερο και στον τομέα της φροντίδας. Κλασικό παράδειγμα, οι σκύλοι οδηγοί, οι οποίοι βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα των ιδιοκτητών τους με προβλήματα όρασης, βοηθώντας τους να αποφεύγουν εμπόδια στον δρόμο. Οι σκύλοι υπηρεσίας βοηθούν ανθρώπους με διαβήτη ή κινητικά προβλήματα προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους, καθώς μπορούν να τραβούν αναπηρικά καροτσάκια ή να ειδοποιούν σε περίπτωση κρίσης υπογλυκαιμίας.

Για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, η καριέρα αυτών των σκύλων ξεκινά από πολύ νωρίς και περιλαμβάνει στα πρώτα στάδια συστηματική εκπαίδευση. Από κουτάβια κιόλας, λαμπραντόρ, γερμανικοί ποιμενικοί (τα πιο δημοφιλή σκυλιά σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς είναι ευκολότερο να εκπαιδευτούν) και σκύλοι από άλλες ράτσες φορούν τα διακριτικά τους και αναλαμβάνουν δράση. Το Bored Panda συνέλεξε αρκετές φωτογραφίες από κουτάβια στην πρώτη τους ημέρα στη δουλειά και εμείς επιλέξαμε 10 από αυτές για να σας τις παρουσιάσουμε.

Ο Tuco εντάσσεται στη μονάδα Κ-9

Σκύλος οδηγός ξεκουράζεται με το αρκουδάκι του

Σκύλος θεραπείας θέλει λίγο χρόνο με τους δικούς του


Ο Τέντι όταν μεγαλώσει θα γίνει σκύλος οδηγός

Δύο κουτάβια φορούν για πρώτη φορά γιλέκα της αστυνομίας

Ένας ακόμα σκύλος υπηρεσίας

Το αλεξίσφαιρο γιλέκο έπεσε λίγο μεγάλο στον αξιωματικό

Σκύλος υπηρεσίας σε καθήκοντα… οδηγού

K-9 έτοιμος για περιπολία

Ένας ποιμενικός έτοιμος να ενταχθεί στην αστυνομία του Μάντσεστερ