101 λόγοι για να μην πάρετε ένα Δαλματίας!

της Anita Mannin

Γονείς μην το κάνετε. Τα παιδιά σας βλέπουν τους πρωταγωνιστές των 101 σκύλων της Δαλματίας και θέλουν έναν δικό τους μικρό Πόνγκο ή έναν Πέρντυ.

Αντισταθείτε, εκλιπαρεί η Χριστίνα Τζάκσον, συντονιστής διάσωσης στο club των Δαλματικών σκύλων της Αμερικής, η οποία φοβάται ότι θα πρέπει να αρχίσει να βρίσκει σπίτι για όλα αυτά τα κουτάβια σε λίγους μήνες.

“Μπορώ να σας δώσω μια εικόνα απ΄ την εμπειρία μου στη δουλειά”, μας λέει. “Έχουμε κάποιον γονιό που έχει 2 παιδιά, ηλικίας 3 & 4 ετών, που θέλουν ένα κουτάβι επειδή είναι χαριτωμένο…

“Αυτός ο γονιός πιθανότατα δουλεύει και μόλις επιστρέψει σπίτι δεν έχει αρκετό χρόνο για ένα τριάχρονο παιδί. Πόσο μάλλον για ένα ακόμα. Διότι το να μεγαλώνεις ένα κουτάβι Δαλματίας είναι σαν να έχεις ένα ακόμη μωρό”. Κάθε φορά που βγαίνει στις αίθουσες η ταινία του Disney, οι εκτροφείς αναφέρουν ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση κουταβιών – η οποία ακολουθείται από την εγκατάλειψή τους σε καταφύγια ζώων και πανσιόν 6 μήνες αργότερα. Όσο γλυκά και αξιολάτρευτα και αν είναι σαν κουτάβια, λέει η εκτροφέας Κάρεν Ντάρλινγκ, τόσο δύσκολο είναι να τα χειριστείς όταν μεγαλώσουν λίγο.

“Συνήθως είναι πολύ καλά με τα παιδιά, αλλά επειδή είναι πολύ ενεργητικά σκυλιά, τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τα χειριστούν. Επίσης γίνονται αρκετά μεγάλα σε μέγεθος. Αν σας αρέσει να κρατάτε ένα σκυλί στα γόνατά σας, τότε θα είναι δύσκολο να κρατήσετε ένα σκυλί που ζυγίζει τόσα κιλά -υπερβολικά πολλά-.

Τα σκυλιά της Δαλματίας απαιτούν μεγάλη προσοχή, λέει η εκτροφέας Σάρον Μπόιντ απ΄το Rosenberg του Τέξας. “Αν το έχετε απλώς στην πίσω αυλή θα πλήξει μέχρι δακρύων”. Και ένα δαλματικό που βαριέται είναι πολύ επικίνδυνο, προειδοποιεί.

“Γίνεται καταστροφικό. Σκάβει μεγάλες τρύπες, ξεθάβει τα καλώδια της τηλεόρασης, τρώει τους θάμνους, τα στόρια απ΄τα παράθυρα. Γαβγίζει μέχρι να καλέσουν την αστυνομία οι γείτονες και έπειτα συνεχίζει το γάβγισμα”.

dalmatias1

 Αλόγιστη αναπαραγωγή

Ορισμένοι ερασιτέχνες εκτροφείς που δεν έχουν επαγγελματικές γνώσεις, ζευγαρώνουν θηλυκό και αρσενικό, χωρίς να σκεφτούν τα προβλήματα υγείας, συμπεριφοράς και άλλων παραγόντων, που μπορεί να δημιουργηθούν κατά την εκτροφή, μας λέει ο Φόρεστ Τζόνσον απ΄το Ντάβενπορτ της Αϊόβα, ο οποίος είναι κριτής σε εκθέσεις σκύλων και εκτροφέας δαλματικών σκύλων.

“Δεν το εγκρίνω!”, μας λέει. Ο μόνος καλός λόγος να ζευγαρώσεις δαλματικά σκυλιά είναι να δημιουργήσεις μια καλύτερη ποικιλία κουταβιών, ειδικά σε ότι αφορά τη συμπεριφορά του σκύλου, αφού τις περισσότερες φορές ασχολούνται παιδιά μαζί τους.

Η φυλή χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να φυλάνε άμαξες που τις έσερναν άλογα, επομένως αυτά που είχαν επιλεγεί έπρεπε να είναι επιθετικά να κυνηγούν και να δαγκώνουν.

Ο Roger Caras, πρόεδρος του Αμερικανικού Ομίλου για την Αποφυγή της Βίας στα Ζώα, προβλέπει ότι “έξι-οκτώ μήνες από τώρα, τα καταφύγια μικρών ζώων θα θανατώσουν χιλιάδες δαλματικά σκυλιά, διότι όταν ο σκύλος δαγκώσει ένα παιδί, έχουμε την τάση να το παρατάμε σε κάποια πανσιόν. Αυτή είναι μια φυλή που δαγκώνει”.

Μας λέει, ότι οι φάρμες εκτροφής κουταβιών προετοιμάζονται πυρετωδώς για να δώσουν ένα μεγάλο αριθμό κουταβιών στα pet shops πριν τα Χριστούγεννα.

Ακόμα όμως και τα καλύτερα εκτροφεία μπορεί να “παράγουν” σκυλιά δαλματίας με προβλήματα υγείας. Περίπου το 25% είναι κουφά απ΄το ένα αυτί και 12% και απ΄τα δύο. Άλλα προβλήματα υγείας που είναι συνήθη στη φυλή περιλαμβάνουν ουρητικές επιπλοκές, και αλλεργίες στο δέρμα. Και ορισμένα υποφέρουν από δακρύρροια.

Η ψυχολόγος συμπεριφοράς ζώων Sussane Hetts από το Ντένβερ προειδοποιεί τους μελλοντικούς αγοραστές κουταβιών να είναι ρεαλιστές.

“Αυτά τα άτομα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να κάνουν το σκύλο μέρος της ζωής τους. Δεν πρόκειται να αγοράσουν εφημερίδα… Σαν κουτάβια, τα δαλματικά σκυλιά, θα πειράξουν τα παιδιά, θα μασήσουν πράγματα, θα λερώσουν το σπίτι με ακαθαρσίες. Αν δεν είστε προετοιμασμένοι για όλα αυτά… αγοράστε ένα ομοίωμα του σκύλου και βάλτε του μαύρες βούλες!!!

Δείτε: ΔΑΛΜΑΤΙΑΣ Dalmatinac (Dalmatian)