101 Συμβουλές για ευτυχισμένα κουτάβια!

Κείμενο-Φώτο: kynology.gr

Ευτυχισμένο κουτάβι σημαίνει υγιής και ισορροπημένος ενήλικος σκύλος. Φυσικά σημαίνει και ευτυχισμένη σχέση και συνύπαρξη μαζί σας.

1. Αποφασίστε τι είναι πιο σημαντικό για σας – το μέγεθος, ο απαιτούμενος χρόνος περιποίησης, η εκπαιδευσιμότητα, η προστασία, η καλή σχέση με τα παιδιά κ.λ.π

2. Διαλέξτε μια φυλή που ταιριάζει στην προσωπικότητα της οικογένειάς σας, τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον σας. Διαβάστε βιβλία, περιοδικά και το kynology.gr για να βρείτε μια φυλή που σας ταιριάζει.

3. Ρωτήστε εκτροφείς, εκπαιδευτές, κτηνιάτρους και άλλους ιδιοκτήτες για τη φυλή της επιλογής σας προτού αγοράσετε ένα κουτάβι.

giales

4. Ψάξτε για ένα κουτάβι που μεγάλωσε μέσα στο σπίτι – θα προσαρμοστεί καλύτερα. Ποτέ κουτάβι από pet shops

5. Υπολογίστε την περιποίηση του τριχώματος, την ιατρική φροντίδα και τις προμήθειες τροφής και χρήσιμων αντικειμένων (κρεβάτι, παιχνίδια, μπολ φαγητού και νερού κ.λπ.) στο συνολικό κόστος.

6. Ζητήστε συστάσεις από τον εκτροφέα σας.

7. Περάστε κάποιο χρόνο με τα κουτάβια της γέννας και επιλέξτε αυτό που τα πάει καλύτερα μαζί σας.

8. Παρατηρήστε προσεκτικά το κουτάβι πριν το αγοράσετε. Χρωματισμένο έκκριμα από τα μάτια, στεγνή μύτη, άχρωμα ούλα ή παραφουσκωμένη κοιλιά μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιας ασθένειας.

9. Ρωτήστε τον εκτροφέα σας αν κάνει ελέγχους για κληρονομικές παθήσεις κι αν μπορεί να σας παράσχει εγγύηση υγείας.

10. Κάντε το σπίτι σας «φιλικό» προς το κουτάβι. Κλειδώστε τα χημικά, βάλτε τα τοξικά φυτά σε σημείο που να μην μπορεί να τα φτάσει το κουτάβι και απομακρύνετε όλα τα μικρά αντικείμενα με τα οποία μπορεί να πνιγεί.

ktiniatros

11. Έχετε πάντα εύκαιρα τα τηλέφωνα κτηνιάτρων για κάθε άμεση ανάγκη.

12. Αγοράστε και μελετήστε ένα βιβλίο ή μια βιντεοκασέτα πρώτων βοηθειών για κατοικίδια.

13. Φτιάξτε ένα κουτί πρώτων βοηθειών και συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για το τι θα κάνετε σε περίπτωση ανάγκης.

14. Σκεφτείτε ονόματα με πνεύμα, χιούμορ και με βάση τα ενδιαφέροντά σας, έχοντας στο μυαλό σας και την εμφάνιση, την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του σκύλου.

15. Διαλέξτε ένα όνομα που μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει ο σκύλος σας. Οι σκύλοι ανταποκρίνονται καλύτερα σε λέξεις μιας ή δυο συλλαβών.

16. Αποφύγετε ονόματα που ακούγονται σαν βασικές εντολές, το «Μάνια», για παράδειγμα, μπορεί να μπερδευτεί με το «μείνε».

17. Ζητήστε από φίλους να σας συστήσουν έναν κτηνίατρο και μελετήστε τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις με έμφαση στην ανάπτυξη καλών σχέσεων ανάμεσα στον γιατρό και στον σκύλο.

18. Πηγαίνετε το κουτάβι σας στον κτηνίατρο μέσα σε 48 ώρες από την απόκτησή του.

19. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για οτιδήποτε αφορά τη φροντίδα του κουταβιού σας.

20. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας την εκπαίδευση υπακοής, για να επιλέξετε τις καλύτερες μεθόδους για το κουτάβι σας.

21. Eπιλέξτε μια πολύ καλή τροφή για όλη την περίοδο ανάπτυξης του κουταβιού χωρίς να κάνετε τσιγκουνιές…

22. Ταΐζετε τα καινούργια κουτάβια τέσσερις φορές την ημέρα και σταδιακά μειώστε τον αριθμό σε δυο γεύματα ημερησίως μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου.

23. Ελέγξτε το βάρος του κουταβιού σας κοιτάζοντας αν μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά του. Αν όχι, τότε τα παραταΐζετε και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τη μείωση της ποσότητας.

24. Όταν αλλάζετε τροφή κάντε το σταδιακά σε μια περίοδο 10 – 14 ημερών. Αντικαταστήστε, αυξάνοντας αντίστροφα, μεγαλύτερες ποσότητες από την παλιά τροφή με την καινούργια τροφή.

25. Ελέγξτε την ανάπτυξη του κουταβιού σας ενημερώνοντας έναν πίνακα αύξησης βάρους και μεγέθους.

26. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ποια είναι η καλύτερη ηλικία να στειρώσετε το κουτάβι σας.

27. Μην αφήσετε τον σκύλο σας να φάει ή να πιει το βράδυ της προηγούμενης ημέρας της επέμβασης.

28. Δώστε στον σκύλο σας μια εβδομάδα καιρό για να αναρρώσει από την επέμβαση.

29. Εμβολιάστε τον σκύλο σας για να τον προστατέψετε από σοβαρές ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σύστημα των κουταβιών δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο.

frenchbulldog30. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμών, συμπεριλαμβανομένων ειδικών εμβολίων κατάλληλων για την περιοχή στην οποία ζείτε.

31. Συνεχίστε τους εμβολιασμούς κάθε χρόνο με επαναλήψεις σύμφωνα με τις συστάσεις του κτηνιάτρου σας.

32. Πηγαίνετε το κουτάβι σας στον κτηνίατρο μερικές φορές ανάμεσα στις προγραμματισμένες επισκέψεις σας, ώστε να μη συνδέσει το κτηνιατρείο με τσιμπήματα, εξετάσεις και ενέσεις.

33. Εφαρμόστε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των παρασίτων για να προστατεύσετε το κουτάβι σας από τους ψύλλους, τα τσιμπούρια και τα σκουλήκια της καρδιάς.

34. Χορηγήστε του προληπτικά χάπια για τα σκουλήκια της καρδιάς στις 8 εβδομάδες.

35. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας συστήσει προϊόντα αντιμετώπισης των παρασίτων.

36. Ψάξτε για ψύλλους και τσιμπούρια κατά τη διάρκεια της καθημερινής περιποίησης του σκύλου σας.

37. Αφαιρέστε τα τσιμπούρια αρπάζοντάς τα με τσιμπιδάκι κοντά στο δέρμα του σκύλου, τραβώντας κατευθείαν προς τα πάνω και καθαρίστε σχολαστικά την περιοχή.

38. Πετάξτε τα τσιμπούρια χωρίς να τα αγγίξετε. Ακόμη και ένα άγγιγμα μπορεί να μεταδώσει ασθένειες.

39. Περάστε δημιουργικό χρόνο με το κουτάβι σας βουρτσίζοντάς το τακτικά, βοηθώντας να απομακρυνθούν οι νεκρές τρίχες, να εξαφανιστούν οι κόμποι και να κατανεμηθεί το φυσικό λάδι του δέρματος.

40. Ρωτήστε τον εκτροφέα ή τον καλλωπιστή πόσο συχνά θα πρέπει να βουρτσίζετε το κουτάβι σας κι αν είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε βούρτσα ή χτένα.

41. Ξεκινήστε βουρτσίζοντας το κεφάλι και τα αυτιά, μετά το στήθος και τα μπροστινά πόδια, τη ράχη, τα πλευρά και την κοιλιά, τελειώνοντας με τα πίσω πόδια και την ουρά.

42. Βουρτσίστε ευγενικά αλλά σταθερά. Το σκληρό και απότομο βούρτσισμα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα του σκύλου σας.

43. Κάντε γρήγορες, βαθιές κινήσεις με τη βούρτσα σε ένα μικρό τμήμα τη φορά.

44. Βουρτσίστε το κουτάβι σας πριν το κάνετε μπάνιο.

45. Μπανιάρετε το κουτάβι σας κάθε δύο με τρεις μήνες ή πιο συχνά, αναλόγως των περιστάσεων.

46. Ετοιμάστε αυτά που θα χρειαστείτε για το μπάνιο εκ των προτέρων. Σαμπουάν ειδικό για κουτάβια, πετσέτες, βαμβάκι και σφουγγάρι.

47. Βάλτε βαμβάκι στα αυτιά του κουταβιού σας για να τα διατηρήσετε στεγνά.

48. Σιγουρέψτε το κουτάβι στην μπανιέρα με ένα κολάρο (όχι δερμάτινο) και έναν οδηγό, για να το εμποδίσετε να κουνιέται κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

49. Ξεβγάλτε προσεκτικά τον σκύλο σας στο τέλος του μπάνιου, γιατί το σαπούνι που τυχόν θα μείνει στο τρίχωμα θα ερεθίσει το δέρμα του.

irishsetter50. Στεγνώστε το κουτάβι σας αμέσως με ένα σεσουάρ (σε χαμηλή ροή αέρα) για να αποφύγετε τα κρυολογήματα.

51. Κόβετε συχνά τα νύχια του κουταβιού σας διατηρώντας τα αρκετά κοντά, ώστε να μην ακουμπούν στο πάτωμα.

52. Κρατήστε το πέλμα σταθερά στο ένα χέρι, τοποθετήστε το μεγάλο σας δάχτυλο πάνω από το πόδι με τα υπόλοιπα δάχτυλά σας από κάτω, ώστε να απλώσετε τα δάχτυλα του σκύλου και να κόψετε τα νύχια με κοφτές, αποφασιστικές κινήσεις.

53. Κόψτε ένα νύχι ακριβώς εκεί που αρχίζει και γυρίζει προς τα μέσα. Η φλέβα συνήθως δεν έχει μεγαλώσει πέρα από αυτό το σημείο.

54. Λιμάρετε ένα ένα τα κομμένα νύχια για να αφαιρέσετε τις κοφτερές άκρες.

55. Για τις μικρόσωμες φυλές χρησιμοποιήστε ανθρώπινους νυχοκόπτες.

56. Κόψτε συχνότερα τα νύχια των σκύλων που ζουν μέσα στο σπίτι απ’ ό,τι αυτών που ζουν έξω απ’ αυτό.

57. Καθαρίστε τα αυτιά του κουταβιού σας με βαμβάκι βουτηγμένο σε ένα καθαριστικό που σας έχει συστήσει ο κτηνίατρός σας.

58. Χρησιμοποιήστε εντολές υπακοής ενώ περιποιείστε τον σκύλο («κάτσε» ενώ το βουρτσίζετε, «στάσου» ενώ τον κάνετε μπάνιο).

59. Συνηθίστε το κουτάβι σας σε καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών του από την πρώτη μέρα που θα το φέρετε στο σπίτι σας.

60. Επαινέστε το κουτάβι σας όταν κάθεται φρόνιμα κατά τη διάρκεια της περιποίησής του.

61. Κάθε τέσσερις με οχτώ εβδομάδες καλό θα είναι να πηγαίνετε τον σκύλο σε επαγγελματία καλλωπιστή.

62. Μελετήστε διάφορες εκπαιδευτικές μεθόδους προτού φέρετε το κουτάβι στο σπίτι σας.

63. Βγάζετε βόλτα το κουτάβι σας κάθε μία ώρα μέχρι να γίνει τριών μηνών, για να αποφύγετε τα προβλήματα ούρησης και αφόδευσης μέσα στο σπίτι.

64. Αγοράστε δυο μπολ για νερό και τοποθετήστε τα σε διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού σας, για να σιγουρευτείτε ότι το κουτάβι θα έχει συνέχεια πρόσβαση σε φρέσκο νερό.

65. Επιβλέψτε το κουτάβι σας την περίοδο αλλαγής των δοντιών του, για να αποφύγετε την απόκτηση καταστροφικής συμπεριφοράς.

66. Γεμίστε τα παιχνίδια του με λιχουδιές για να μάθετε στο κουτάβι σας που αλλάζει δόντια να προτιμάει τα παιχνίδια από τα έπιπλα.

67. Αντικαταστήστε τα κατεστραμμένα παιχνίδια που διαλύονται και μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό με καινούργια.

68. Καλύψτε τις εφημερίδες με χλοοτάπητα μέσα στο σπίτι, για να μάθετε το κουτάβι σας να λερώνει στο γρασίδι.

69. Γνωρίστε το κουτάβι σας σε «100» ανθρώπους πριν γίνει τριών μηνών.

70. Οργανώστε στο σπίτι σας συγκεντρώσεις κουταβιών, για να βοηθήσετε το κουτάβι σας να κοινωνικοποιηθεί.

71. Στρατολογήστε φίλους και γείτονες να σας βοηθήσουν στη διδασκαλία των βασικών εντολών και στην προσαρμογή του κουταβιού στο να υπακούει άλλους.

72. Γραφτείτε σε μια τάξη κουταβιών σε έναν εκπαιδευτή για συμβουλές κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης.

73. Επισκεφτείτε τις τάξεις των κουταβιών πριν εγγραφείτε, για να σιγουρευτείτε ότι συμφωνείτε με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται.

74. Κάντε διαλείμματα στις βόλτες σας για να ηρεμήσετε ένα υπερενεργητικό κουτάβι.

75. Αναγκάστε ένα κουτάβι που τραβάει στη βόλτα να κάθεται και να περιμένει μια λιχουδιά κάθε φορά που σταματάτε το περπάτημα.

koutavia

76. Επαινέστε το κουτάβι σας κάθε φορά που δεν αντιδρά υπερβολικά σε καταστάσεις φόβου ή ξαφνικές, όπως ένα μεγάλο φορτηγό που περνάει δίπλα σας κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.

77. Εξασκήστε τις εντολές σε καταστάσεις περισπασμών, όπως κοντά σε άλλα κουτάβια, για να επιτύχετε απόλυτη υπακοή.

78. Πάρτε τα κουτάβια των πέντε μηνών ή μεγαλύτερα μαζί σας στις εξωτερικές δουλειές στην πόλη με το αυτοκίνητο για να τα εξοικειώσετε με το ταξίδι και τις ασυνήθιστες καταστάσεις.

79. Αποφύγετε την επαφή με άλλους σκύλους και τα περιττώματά τους μέχρι να εμβολιαστεί πλήρως το κουτάβι σας.

80. Χρησιμοποιήστε μπολ που μπορούν να καθαριστούν σε υψηλές θερμοκρασίες, που σκοτώνουν τα βακτηρίδια.

81. Χρησιμοποιήστε έναν κοντό οδηγό μέχρι ο σκύλος σας να μάθει άριστα το «κοντά» – οι μακρύτεροι οδηγοί σας επιτρέπουν καλύτερο έλεγχο του σκύλου απ’ ό,τι οι μακριοί επαναφερόμενοι.

82. Αγοράστε του μια ταυτότητα για το κολάρο του.

83. Μη χρησιμοποιείτε κολάρο αλυσίδα για την ταυτότητα, για να εμποδίσετε έναν σκύλο που δεν επιτηρείται να πιαστεί κάπου και να πνιγεί.

84. Αντικαταστήστε τα κολάρα του σκύλου σας καθώς αυτός μεγαλώνει και δεν του κάνουν πια. Αν δεν μπορείτε εύκολα να χωρέσετε δυο δάχτυλα ανάμεσα στον λαιμό του σκύλου σας και στο κολάρο, τότε αυτό είναι πολύ στενό.

85. Διορθώστε το κουτάβι σας αμέσως μόλις επιδείξει συμπεριφορά που θέλετε να σταματήσει – διαφορετικά δεν θα συνδυάσει τη συμπεριφορά αυτή με τη διόρθωση.

86. Διδάξτε το «κάτσε» μετακινώντας αργά μια λιχουδιά μπροστά από τη μύτη του κουταβιού ανάμεσα στα μάτια του.

87. Διδάξτε το «κάτω» καθοδηγώντας το καθισμένο κουτάβι σας προς το έδαφος με μια λιχουδιά.

88. Διδάξτε το «κάτω» όταν το κουτάβι σας είναι λίγο κουρασμένο και πρόθυμο να ξαπλώσει έτσι κι αλλιώς.

89. Φωνάξτε το κουτάβι σας μόνο για να το επαινέσετε, ποτέ για να το μαλώσετε.

90. Μην το παρακάνετε με τις λιχουδιές κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

91. Εξασκήστε τα αναπτυσσόμενα κουτάβια με μέτρο.

92. Εξοικειώστε το κουτάβι σας με το αυτοκίνητο πηγαίνοντάς το μικρές βόλτες σε διασκεδαστικά μέρη.

93. Υπερβάλλετε πάντα στον τόνο της φωνής και στις εκφράσεις του προσώπου σας όταν επαινείτε και τιμωρείτε το κουτάβι σας – έτσι θα μάθει γρηγορότερα.

ioannidis

94. Επιτηρείτε το κουτάβι όταν βρίσκεται με άλλα κατοικίδια ή μικρά παιδιά – μια αρνητική εμπειρία μπορεί να προκαταλάβει το κουτάβι εναντίον άλλων ζώων ή παιδιών.

95. Αποφύγετε να ταΐζετε τον σκύλο σας από το τραπέζι.

96. Αφήστε το κουτάβι να κοιμάται στην κρεβατοκάμαρά σας, αλλά όχι στο κρεβάτι σας, γιατί θα μειωθεί ο ρόλος σας ως αρχηγού της αγέλης.

97. Αποφύγετε τα παιχνίδια τύπου διελκυστίνδας – μπορεί να χαλάσουν τα δόντια και να ενθαρρύνουν την επιθετικότητα του κουταβιού σας.

98. Αποθαρρύνετε το κουτάβι σας να βυζαίνει ή να τσιμπάει το χέρι σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δάγκωμα.

99. Τραβήξτε πολλές φωτογραφίες και βιντεοταινίες – τα κουτάβια μεγαλώνουν πριν καλά καλά το καταλάβουμε.

100. Χρησιμοποιήστε περίφραξη για μωρά για να εμποδίσετε το κουτάβι σας να μπει όπου δεν επιτρέπεται.

101. Αγαπάτε το κουτάβι σας χωρίς όρους!!!

propac

www.propacpetfood.gr