270.000 € διοικ. πρόστιμο για τη θανάτωση κουταβιών με τσάπα τον Αύγουστο του 2013

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων Παναγιώτης Νταής μιλώντας στο www.zoosos.gr επιβεβαίωσε την είδηση ότι από τη Δημοτική Αστυνομία (λίγο πριν καταργηθεί ως υπηρεσία) τον Αύγουστο του 2013 βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 270.000 ευρώ στον 54χρονο άνδρα Γιώργος Κ., που στην αυλή του σπιτιού του σκότωσε χτυπώντας με τσάπα τα 8 από τα 9 κουτάβια – καθώς το ένα επέζησε – της σκυλίτσας του.

Ένα από τα σκυλάκια ο δράστης το είχε αφήσει μαζί με την μάνα του γιατί όπως έλεγε το ήθελε (!) ενώ τον αρσενικό σκύλο του, που κατασχέθηκε μαζί με τα υπόλοιπα ζώα με εντολή εισαγγελέα, τον είχε στην αυλή του κλεισμένο σε κλουβί!

Τον δράστη, που είναι κάτοικος Αγίας Μαρίνας Λάρισας, τον είδε να σκοτώνει τα μωρά στις 27-8-2013 μια γειτόνισσα του, η οποία ζήτησε τη συνδρομή του Φιλοζωικού Σωματείου «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας» ώστε να καταγγείλει τον εγκληματία. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και το σχετικό ρεπορτάζ.

Ο δράστης συνελήφθη την επόμενη μέρα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, αφού με τη συνδρομή φιλόζωων και της Αστυνομίας εντοπίστηκε το σημείο που είχε πετάξει τη πλαστική σακούλα με τα κουτάβια ένα εκ των οποίων ακόμα ζούσε.

Ο 54χρονος καταδικάστηκε στις 30-8-2013 από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή για τρία χρόνια και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ.

Το κουταβάκι που επέζησε.

Θυμίζουμε ότι η ποινή του δικαστηρίου είναι ανεξάρτητη του διοικητικού προστίμου που τότε επέβαλε η Δημοτική Αστυνομία.

Σύμφωνα με τον κ. Νταή ο δράστης έχει καταθέσει προσφυγή ενάντια στο διοικητικό πρόστιμο καθώς το θεωρεί εξοντωτικό και η ένσταση του δεν έχει ακόμα εξεταστεί αν και αυτό δεν αλλάζει κάτι αφού ήδη έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο.

Ο δράστης ζητάει τα 270.000 ευρώ (30.000 ευρώ επί 9 για κάθε κουτάβι που θανατώθηκε ή κακοποιήθηκε καθώς ένα επέζησε) να μειωθούν.

Η σκυλίτσα, το αρσενικό και τα κουτάβια κατασχέθηκαν από τον δράστη με εισαγγελική διάταξη οριστικής αφαίρεσης.

Ρωτήσαμε τον κ. Νταή γιατί το διοικητικό πρόστιμο που βεβαιώθηκε τόσους μήνες πριν δεν έχει δημοσιευτεί στη Διαύγεια αφού πρόκειται για έσοδα που πάνε στο ταμείο του Δήμου Λαρισαίων και μας εξήγησε ότι αυτή η παράλειψη ενδεχομένως να έγινε επειδή αμέσως μετά η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε ως υπηρεσία.

Η βεβαιωθείσα παράβαση, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων και το Τμήμα Εσόδων του δήμου με τη σειρά του θα πρέπει να την αποστείλει στην Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη.

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ορίζει 30.000 ευρώ για κάθε ζώο που θανατώνεται ή κακοποιείται.

Ο νόμος ορίζει ότι το διοικητικό πρόστιμο καταβάλλεται στον δικαιούχο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.):

– κατά το ήμισυ, εντός δέκα (10) ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης

– χωρίς έκπτωση, εντός δύο (2) μηνών από τη βεβαίωση της παράβασης.

Μετά την πάροδο άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας, το διοικητικό πρόστιμο βεβαιώνεται υποχρεωτικά εντός τριών (3) μηνών από τον οικείο Ο.Τ.Α. στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη.

Πηγή: 270.000 € διοικ. πρόστιμο για τη θανάτωση κουταβιών με τσάπα τον Αύγουστο του 2013 | www.zoosos.gr