30.000 € πρόστιμο στον άνδρα που σκότωσε σκύλο σέρνοντας τον με Ι.Χ. στο Μακρυχώρι Λάρισας!

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ επιβλήθηκε τελικά μετά από αρκετούς μήνες στον άνδρα που στις 11 Ιουλίου του 2015 έδεσε έναν σκύλο από την ουρά στο Ι.Χ. του, έδεσε και τα πόδια του ζώου και το έσερνε στην άσφαλτο στο χωριό Μακρυχώρι Λάρισας. Το σκυλί γδαρμένο με σπασμένα τα κόκαλα και ετοιμοθάνατο ο δράστης το εγκατέλειψε σε χωράφι και για το έγκλημα ενημερώθηκε από αυτόπτη μάρτυρα το φιλοζωικό σωματείο «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας» εθελοντές του οποίου έσπευσαν επί τόπου για να το σώσουν.

MakrixoriLarisas (3)

Το ζώο μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο σε κωματώδη κατάσταση.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, που κάλεσε το σωματείο και κατονόμασε τον δράστη – όπως είπε στοwww.zoosos.gr η Γεωργία Τζιογκίδου πρόεδρος του σωματείου – έλυσε τα πόδια του ζώου και το άφησε εκεί λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο γι’ αυτό και είπε στους εθελοντές πως αν σπεύσουν ίσως το προλάβουν ζωντανό!

Μάλιστα ο αυτόπτης μάρτυρας στο τηλέφωνο είπε ότι δεν σκοπεύει να καταθέσει καταγγελία στην Αστυνομία, αν και γνωρίζει τον δράστη, για να μην μπλέξει! Όταν τα μέλη του σωματείου έφτασαν στο σημείο όπου κείτονταν ο σκύλος έπαθαν σοκ βλέποντας το ζώο να βαριανασαίνει σοβαρότατα τραυματισμένο κάτω από τον καυτό ήλιο. Οι φιλόζωοι με δυσκολία κατάφεραν να το βάλλουν στο αυτοκίνητο για να το μεταφέρουν στον κτηνίατρο όμως το σκυλί δεν άντεξε και πέθανε αφού είχε πέσει σε κώμα.

Ο κτηνίατρος Κώστας Ζορμπάς, που εξέτασε τον σκύλο, διαπίστωσε ότι όλα τα κόκκαλα του από τη μέση και κάτω ήταν θρυμματισμένα ενώ η μια πλευρά του ήταν καμένη από την τριβή στην άσφαλτο.

prostimo30000euro

Το διοικητικό πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 21 του νόμου 4039/2012 για ΚΑΘΕ ζώο που κακοποιείται ή θανατώνεται είναι 30.000 ευρώ.

Η πίεση, που άσκησε επί πολλές εβδομάδες στις αρμόδιες αρχές (Αστυνομία και Δήμο), το σωματείο «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας» όπως μας εξήγησε η κα Τζιογκίδου είχε ως αποτέλεσμα στον δράστη που συνελήφθη στις 12 Ιουλίου αλλά δεν δικάστηκε στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, να επιβληθεί και το διοικητικό πρόστιμο ενώ αναμένεται να οριστεί δικάσιμος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο εγκληματίας στην Αστυνομία αρχικά κατέθεσε ότι το σκυλί ήταν νεκρό και το έδεσε για να το πετάξει, ενώ μετά ισχυρίστηκε ότι το χτύπησε ο ίδιος με λοστό στο κεφάλι και το σκότωσε επειδή το ζώο επιτέθηκε στην κόρη του.

Η Αστυνομία βεβαίωσε το πρόστιμο με χίλια ζόρια καθώς οι αστυνομικοί έλεγαν μεταξύ άλλων πως «κρίμα είναι να πληρώσει τόσα ο άνθρωπος» και στη συνέχεια αυτό επιβλήθηκε από τον Δήμο Τεμπών και έτσι στις 21 Οκτωβρίου το σχετικό έγγραφο της επικύρωσης του δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια και μπορείτε να το δείτε εδώ.

Το σκυλί ηλικίας 10 ετών δεν ήταν αδέσποτο και ανήκε σε κάτοικο του χωριού ο οποίος είδε στο διαδίκτυο ότι το ζώο του (που δεν είχε τσιπάρει) βασανίστηκε μέχρι θανάτου από συγχωριανό του.

Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας του εγκλήματος.

Έτσι βρήκαν το σκυλί οι φιλόζωες να αργοπεθαίνει.

Ο κτηνίατρος που εξέτασε το πτώμα διαπίστωσε ότι τα οστά του ζώου ήταν τσακισμένα.

Τα εγκαύματα αποδεικνύουν το μέγεθος του μαρτυρίου που πέρασε αυτό το πλάσμα.

Πηγή: http://www.zoosos.gr/