385.475 € το χρόνο θα δίνει ο Δήμος Αθηναίων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για να μην φροντίζει όλα τα αδέσποτα!

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Το ψήφισμα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια και σύμφωνα με αυτό αποφασίστηκε η συμμετοχή της πρωτεύουσας στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας Πειραιά ώστε στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) που λειτουργεί ο  ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. να ανατεθεί η κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων της Αθήνας.

Το γιατί ο Δήμος Αθηναίων οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση μπορείτε να το διαβάσετε εδώ για να καταλάβετε το μέγεθος της ανικανότητας των αρμοδίων και κυρίως της παράταξης του δημάρχου Γιώργου Καμίνη «Δικαίωμα στην Πόλη».

Στην απόφαση, που δημοσιεύτηκε, αναφέρεται ότι το κόστος συμμετοχής των δήμων – μελών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. ανέρχεται στα 0,58 ευρώ ανά κάτοικο. Ο Δήμος Αθηναίων σύμφωνα με αυτή την απόφαση θα καταβάλει το ποσό των 385.475 ευρώ το χρόνο (!) ενώ χρειάζεται μόνο τις υπηρεσίες κτηνιατρικής περίθαλψης των αδέσποτων, που είναι βέβαιο ότι δεν κοστίζουν τόσο!

Το απόσπασμα της σχετικής απόφασης!

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου της Αθήνας στις 30 Οκτωβρίου 2014 είχε προταθεί η προσωρινή συνεργασία με τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. μέχρι να προταθεί κάτι καλύτερο ή μέχρι να δημιουργηθούν δομές που θα ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων (π.χ. δημοτικό κτηνιατρείο). Όμως κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά στην απόφαση κάτι που σημαίνει ότι η συνεργασία ισχύει επ’ αόριστον.

Θυμίζουμε ότι σε αναλυτικά ρεπορτάζ μας πριν από μερικές μέρες είχαμε αναφέρει την αντίθεση των τριών φιλοζωικών ομοσπονδιών της χώρας σε αυτή τη συνεργασία λόγω έλλειψης χώρου, συνωστισμού των ζώων, μολύνσεων που ξεσπούν εκεί κ.ο.κ.

Σχετικά δημοσιεύματα εδώ και εδώ.

Και μπορεί εκ μέρους του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. οι αρμόδιοι να λένε ότι αυτό πληροί τις προϋποθέσεις και έχει ελεγχθεί και προσφέρει υψηλής ποιότητας κτηνιατρικές υπηρεσίες όμως η πραγματικότητα την οποία ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης (πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) έχει παραδεχτεί είναι ότι το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. κινδυνεύει με λουκέτο από τα χρέη των δήμων – μελών του προς αυτό. Δείτε εδώ τι έλεγε ο κ. Γουρδομιχάλης στις 4 Οκτωβρίου 2014 για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Και αυτό συμβαίνει γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν καταβάλει ό,τι οφείλει στου δήμους για την διαχείριση των αδέσποτων. Έτσι τα χρήματα του Δήμου Αθηναίων θα είναι μια τονωτική ένεση για το ταμείο του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. γι’ αυτό και θεωρούμε ότι ο Σύνδεσμος δεν πρόκειται να απορρίψει το αίτημα της πρωτεύουσας να γίνει μέλος του.

Ο κ. Γουρδομιχάλης έχει παραδεχτεί ότι το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. δεν διαθέτει τόσους χώρους, ώστε να ανταπεξέλθει στα άρρωστα ζώα ή στα αδέσποτα που χρήζουν στείρωσης (περίθαλψης κ.ά.) από τους 18 καλλικρατικούς δήμους με τους οποίους συνεργάζεται, που τώρα με τον Δήμο Αθηναίων θα γίνουν 19.

Άλλωστε συχνά τους τελευταίους μήνες οι αρμόδιοι έχουν δηλώσει ότι δεν δέχονται νέα περιστατικά γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Δήλωση Δημοσθένη Σταματάτου πρώην αντιπροέδρου ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. στις 18 Ιουνίου 2014. Το σχετικό βίντεο εδώ.

Επίσης οφείλουμε να τονίσουμε ότι το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. είναι κλειστό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες ή μετά τα μεσάνυχτα ενώ τα ζώα αρρωσταίνουν και πέφτουν θύματα τροχαίων 365 μέρες τον χρόνο και 24 ώρες το 24ωρο.

Βέβαια ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. καταβάλλει το αντίτιμο στον κτηνίατρο που θα περιθάλψει αδέσποτο ζώο για το οποίο είναι αρμόδιος δήμος – μέλος αν όμως το ποσό νοσηλείας της κτηνιατρικής πράξης είναι σύμφωνο με τον τιμοκατάλογο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Όμως πέραν του κόστους αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δημότες επιβαρύνονται με τις διαδικασίες φροντίδας ενός π.χ. χτυπημένου ζώου, ενώ πληρώνουν δημοτικά τέλη στον Δήμο τους για να τους παρέχει αυτή την υπηρεσία!

Θυμίζουμε ότι πρόθεση του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. είναι να ζητήσει οικόπεδο που ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής ώστε να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του στον Σχιστό. Όμως και αυτό αν συμβεί δεν θα συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Και η κατάσταση με τα ζώα της πρωτεύουσας αλλά και όλων των άλλων δήμων στην Αττική είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30 Οκτωβρίου είχαμε αναφέρει στον κ. Γουρδομιχάλη τις καταγγελίες που γίνονται για τα σκυλιά που πάσχουν από λεϊσμανίωση (το γνωστό καλαζάαρ), τα οποία δεν γίνονται δεκτά για νοσηλεία και εκείνος ανέφερε ότι όταν έχεις τόσα άρρωστα πρέπει να διαλέξεις ποιο θα σώσεις!

Επισημάναμε στον κ. Γουρδομιχάλη και στον Μιχάλη Ευθυμιάδη αντιδήμαρχο του Δήμου Κορυδαλλού, που ήταν παρών στη συζήτηση, ότι η νομοθεσία προβλέπει όταν ένα ζώο είναι άρρωστο στο τελευταίο στάδιο και η κατάσταση της υγεία του είναι μη αναστρέψιμη να του γίνεται ευθανασία, αλλά οι καταγγελίες δεν αφορούν τα καλααζαρικά σκυλιά τα οποία δεν γιατρεύονται.

Αφορούν ζώα που μπορούν να γιατρευτούν αλλά χρειάζονται φάρμακα και συστηματική φροντίδα για να συνέλθουν. Όμως καθώς η θεραπεία τους κρατάει αρκετές εβδομάδες από το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. θέλουν να τα «ξεφορτώνονται» το συντομότερο δυνατόν γι’ αυτό και συχνά πιέζουν φιλόζωους να αναλάβουν τα περαιτέρω.

Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών προβλέπουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα καταβάλει 385.475 ευρώ τον χρόνο στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. αλλά τα περισσότερα αδέσποτα ζώα της πρωτεύουσας δεν  θα νοσηλεύονται εκεί, δεν θα στειρώνονται εκεί, δεν θα γιατρεύονται εκεί και με αυτό το έργο θα επιβαρυνθούν για άλλη μια φορά φιλοζωικοί σύλλογοι και ιδιώτες που το ενδιαφέρον τους για τα πλάσματα τα οποία υποφέρουν τους κάνει να τρέχουν για να σώσουν ό,τι σώζεται 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο.

Ο Δήμος Αθηναίων εδώ και χρόνια δεν έχει δείξει καμιά μέριμνα για τις αδέσποτες γάτες της Αθήνας τις οποίες συστηματικά στειρώνουν ιδιώτες και σωματεία περιορίζοντας έτσι τον αριθμό τους. Τώρα που θα ξεκινήσει η συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. θα γίνει κάτι και γι’ αυτά τα αδέσποτα που βασανίζονται και υποφέρουν όσο και τα σκυλιά;

Πηγή: 385.475 € το χρόνο θα δίνει ο Δήμος Αθηναίων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για να μην φροντίζει όλα τα αδέσποτα! | www.zoosos.gr