5 Μαΐου 1991 διοργανώθηκε η πρώτη έκθεση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος.

Κείμενο: Ν Φωτακόπουλος

Φώτο: Αρχείο kynology.gr


Ο Νίκος Βαβουράκης με τον Κρητικό Λαγωνικό ΄΄Πετούσα΄΄

 Ήταν 5 Μαΐου 1991 στο Δημοτικό Στάδιο Φιλοθέης.  Τότε ξεκίνησαν οι επίσημες κυνολογικές  εκθέσεις στην Ελλάδα, αν και η συγκεκριμένη  δεν είχε απονομή CAC. Η πρώτη έκθεση διοργανώθηκε μετά από πολλές αναβολές, δισταγμούς και αρκετό φόβο για το …άγνωστο.. Εμπειρία απο εκθέσεις δεν υπήρχε με εξαίρεση τον Γιώργο Κωστόπουλο που ειχει ήδη ταξιδέψει και συμμετάσχει σε εκθέσεις της Αμερικής και της Αγγλίας.

-Οργανωτική ομάδα ήταν ο Γιώργος Κωστόπουλος  (τότε υπηρετούσε την  στρατιωτική του θητεία και βγήκε με άδεια!) η αξέχαστη Μάγια Ζαμπίκου,  η Ιωάννα Γαλανού, η Πένη Σαξώνη, ο Λευτέρης Αβραμίδης και ο Νίκος Φωτακόπουλος.

Ο  Σταύρος Διονυσόπουλος με τον Ελληνικό Ιχνηλάτη ΄΄Ταριφα΄΄. Πίσω διακρίνεται η Βούλα Παπουτσάνη με τον Ελληνικό Ποιμενικό ΄΄Αίμο΄΄.

Ο Νίκος Φωτακόπουλος παρουσιάζει το Αγγλικό Σέττερ Τανσυ Απεργουντ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της διοργάνωσης ήταν η …έλλειψη καθαρόαιμων σκύλων. Ελάχιστα τα καθαρόαιμα με petegree και φυσικά ελάχιστοι οι εγγεγραμμένοι σκύλοι στον ΚΟΕ. Όμως πέρα από την έλλειψη σκύλων μεγάλο πρόβλημα ήταν και ο δισταγμός αρκετών κυνοφιλων να παρουσιάσουν τους σκύλους τους στα …καλλιστεία!  Γιατι ως καλλιστεία  αντιλαμβανόντουσαν εκείνη την εποχή τις εκθέσεις αρκετοί κυνόφιλοι που σήμερα βρίσκονται στο προσκήνιο.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι Καλύτερος Εκθεσης ήταν ένας Βελγικος Ποιμενικός που παρουσίασε ο …νεαρός Νίκος Ιωαννίδης και αναπληρωματικό καλύτερος έκθεσης ένα Kερι Μπλού τον Κιουρτζή-Κάντζου.

Οι ελληνικές φυλές παρουσιάστηκαν εκτός συναγωνισμού και ήταν Ελληνικοί Ιχνηλάτες του κυνοτροφείου Μετέωρα ένας  Κρητικός  Λαγωνικός του κ Ν. Βαβουράκη ένας  Ελληνικός Ποιμενικός της κας Παπουτσάνη.  Ήταν μια καλή αρχή και το ορόσημο για την μετέπειτα πορεία της ελληνικής κυνοφιλίας.