5 Μαΐου 1991 διοργανώθηκε η πρώτη έκθεση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος.

Κείμενο: Ν Φωτακόπουλος

Φώτο: Αρχείο kynology.gr

 Ήταν 5 Μαΐου 1991 στο Δημοτικό Στάδιο Φιλοθέης.  Τότε ξεκίνησαν οι επίσημες κυνολογικές  εκθέσεις στην Ελλάδα, αν και η συγκεκριμένη  δεν είχε απονομή CAC. Η πρώτη έκθεση διοργανώθηκε μετά από πολλές αναβολές, δισταγμούς και αρκετό φόβο για το …άγνωστο.. Εμπειρία απο εκθέσεις δεν υπήρχε με εξαίρεση τον Γιώργο Κωστόπουλο που ειχει ήδη ταξιδέψει και συμμετάσχει σε εκθέσεις της Αμερικής και της Αγγλίας.

-Οργανωτική ομάδα ήταν ο Γιώργος Κωστόπουλος  (τότε υπηρετούσε την  στρατιωτική του θητεία και βγήκε με άδεια!) η αξέχαστη Μάγια Ζαμπίκου, η Βούλα Παπουτσάνη,  η Ιωάννα Γαλανού, η Πένη Σαξώνη, ο Λευτέρης Αβραμίδης και ο Νίκος Φωτακόπουλος.

Ο  Σταύρος Διονυσόπουλος με τον Ελληνικό Ιχνηλάτη ΄΄Ταριφα΄΄. Πίσω διακρίνεται η Βούλα Παπουτσάνη με τον Ελληνικό Ποιμενικό ΄΄Αίμο΄΄.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της διοργάνωσης ήταν η …έλλειψη καθαρόαιμων σκύλων. Ελάχιστα τα καθαρόαιμα με petegree και φυσικά ελάχιστοι οι εγγεγραμμένοι σκύλοι στον ΚΟΕ. Όμως πέρα από την έλλειψη σκύλων μεγάλο πρόβλημα ήταν και ο δισταγμός αρκετών κυνόφιλων να παρουσιάσουν τους σκύλους τους στα …καλλιστεία!  Γιατί ως καλλιστεία  αντιλαμβανόντουσαν εκείνη την εποχή τις εκθέσεις αρκετοί κυνόφιλοι που σήμερα βρίσκονται στο προσκήνιο. 

Ο Νίκος Φωτακόπουλος παρουσιάζει το Αγγλικό Σέττερ Τάνσυ Άπεργουντ

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι Καλύτερος Έκθεσης ήταν ένας Βέλγικος Ποιμενικός που παρουσίασε ο …νεαρός Νίκος Ιωαννίδης και αναπληρωματικό καλύτερος έκθεσης ένα Kερι Μπλού τον Κιουρτζή-Κάντζου.

Οι ελληνικές φυλές παρουσιάστηκαν εκτός συναγωνισμού και ήταν Ελληνικοί Ιχνηλάτες του κυνοτροφείου Μετέωρα ένας  Κρητικός  Λαγωνικός, η ΄Πετούσα΄΄  του κ Ν. Βαβουράκη και ένας  Ελληνικός Ποιμενικός, ο ΄΄Αίμος”  της κας Παπουτσάνη.  Ήταν μια καλή αρχή και το ορόσημο για την μετέπειτα πορεία της ελληνικής κυνοφιλίας.

Ο Νίκος Βαβουράκης με τον Κρητικό Λαγωνικό ΄΄Πετούσα΄΄


Το κυνοτροφείο ΄΄Μετέωρα,΄΄ των Θοδωρή Ζαλαβρά και Αθανάσιου Μπαντέκα απο την Καλαμπάκα, παρουσιάζει εκτός συναγωνισμού Ελληνικούς Ιχνηλάτες. Εκείνη την εποχή ελάχιστοι ασχολούνταν με την μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική φυλή. Φυσικά κανένας Ε.Ι. δεν ήταν εγγεγραμμένος στα γενεαλογικά βιβλία του ΚΟΕ το 1991. Οι συγκεκριμένοι σκύλοι της φωτογραφίας πέρασαν αργότερα την διαδικασία της ΄΄Αναγνώρισης΄΄ και γράφτηκαν στο BEA 1

https://kynoclub.gr/2020/05/13/%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%b7%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b7-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%cf%85/