7 τρόποι για να μην το σκάει ο σκύλος σας από το σπίτι

Οι περιπλανώμενοι σκύλοι αποτελούν, δυστυχώς, σύνηθες θέαμα. Κάποιοι ίσως θα έχουν παρατηρήσει ότι άλλοι από αυτούς είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τη “ζωή του δρόμου” ενώ άλλοι είναι τελείως αποσυντονισμένοι. Είναι βέβαιο πως η πλειονότητα των περιπλανώμενων σκύλων ανήκουν στην κατηγορία των αδέσποτων, υπάρχουν ωστόσο και οι “δραπέτες” που ξεφεύγουν από την εποπτεία του ιδιοκτήτη για διάφορους λόγους, από το κάλεσμα της φύσης μέχρι την ανία.

Και ποια είναι η μοίρα του “δραπέτη” ; Άσκοπη περιπλάνηση, κίνδυνοι όπως το να τραυματιστεί, να χαθεί ή ακόμη να κυνηγήσει τρομαγμένα παιδιά. Σίγουρα το ασφαλέστερο μέρος για ένα σκύλο είναι το σπίτι του, οπότε με ποιους τρόπους μπορούμε να κρατήσουμε το σκύλος μας σπίτι και χαρούμενο; Η Ellen Lindell, VMD, DACVB, και ιδιοκτήτρια του Veterinary Behavior Consultations στο Bethel, Connecticut παρουσιάζει μερικές προτάσεις.

Στείρωση: Δεδομένου ότι το κάλεσμα της φύσης για αναπαραγωγή είναι ακατανίκητο, η στείρωση αποτελεί απαραίτητη ενέργεια. Θυμηθείτε ότι οι φερορμόνες, χημικό μέσο επικοινωνίας τόσο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου όσο και μεταξύ ατόμων αντίθετου φύλου κατά την αναπαραγωγική περίοδο, ταξιδεύουν χιλιόμετρα μακριά. Επομένως πιθανότατα ο σκύλος σας να ταξιδέψει αρκετά μακριά ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του οίστρου μιας θηλυκής στην ευρύτερη περιοχή.

Φράχτης: Φροντίστε να περιφράξετε το χώρο που μένει ο σκύλος σας με φράχτη ικανοποιητικού ύψους. Μπορείτε να επιθεωρείτε καθημερινά τη γραμμή γύρω από το φράχτη μαζί με το σκύλος σας για τυχόν κλαδιά, σωρούς ή τρύπες που αποτελούν ενδεχόμενες πύλες εξόδου. Παράλληλα, φροντίστε να καταστίσετε την αυλή χώρο διασκέδασης με διάφορες δραστηριότητες που αναφέρονται παρακάτω.

 Άσκηση με αλληλεπίδραση: Συνίσταται μισή ώρα, δύο φορές την ημέρα, αερόβια άσκηση με το σκύλο σας. Βέβαια, δεν αρκεί να περιοριζόμαστε στις απλές βόλτες. Είναι σημαντικό να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη ώστε ο χρόνος που αφιερώνεται να είναι περισσότερο εποικοδομητικός. Έτσι, αντί να καθίσετε απλά σε ένα παγκάκι με το βιβλίο σας ή να μιλήσετε στο τηλέφωνό σας ενώ ο σκύλος σας τρέχει ανέμελος στο πάρκο μπορείτε να επινοήσετε διάφορα παιχνίδια όπως το να πετάτε μπάλες ή κλαδιά και να ζητάτε από το σκύλο σας να τα επιστρέψει σε εσάς. Επιπλέον μπορείτε να του παρέχετε δραστηριότητες στο σπίτι οι οποίες θα τον κρατούν απασχολημένο, όπως σωρούς με άμμο για να σκάβει, λιχουδιές και παιχνίδια κρυμμένα στην αυλή ή ακόμη ψεύτικα λαγουδάκια για να κυνηγά στην αυλή.

klouvi1

Εκπαίδευση με θετική επιβράβευση: Σύμφωνα με τη Lindell είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να πείσεις ένα σκύλο να επιστρέφει ή να μη φεύγει από το σπίτι τιμωρώντας τον μετά την επιστροφή του. Είναι προτιμότερο να εφαρμόζεται θετική επιβράβευση, όπως το να προσφέρεις μια λιχουδιά μετά από σωστή συμπεριφορά του σκύλου παρά θετική τιμωρία, όπως τα ηλεκτρικά κολάρα, έπειτα από μη επιθυμητή συμπεριφορά ώστε να μη δημιουργείται φόβος και επιθετικότητα. Επιπρόσθετα, αντί να φωνάζεις το σκύλο σου όταν τρέχει μακριά ή κάνει κύκλους γύρω από εσένα προσπάθησε να του μάθεις να ξαπλώνει γρήγορα κάτω με αντάλλαγμα μια λιχουδιά.

Αξιολόγηση των ατομικών αναγκών του σκύλου: Υπάρχουν μερικές φυλές με ιδιαιτερότητες ως προς τη συμπεριφορά όπως η φυλή Χάσκυ, η οποία φημίζεται για την ανεξαρτησία και την τάση για περιπλάνηση. Ωστόσο για καλύτερο αποτέλεσμα είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη τις ατομικές ανάγκες του σκύλου μας με τη βοήθεια εκπαιδευτή ή κτηνιάτρου ειδικού σε θέματα συμπεριφοράς.

Καλέστε τον κτηνίατρο εάν υπάρχει υποψία για άγχος αποχωρισμού: Πρόκειται για μια συχνή κατάσταση που βιώνουν μερικοί σκύλοι όταν μένουν μόνοι σπίτι και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Μερικές ενδείξεις αποτελούν οι γρατσουνιές στην πόρτα, το γάβγισμα για το οποίο μας κάνουν παράπονα οι γείτονες, η απόπειρα διαφυγής από παράθυρο.

Δημιουργήστε ένα σπίτι από τα οποίο δε θα ήθελε να φύγει ο σκύλος σας: πρέπει να γίνει συνήθεια η παραμονή στο σπίτι, για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να πείσετε το σκύλο σας ότι πρόκειται για πολύ καλή και διασκεδαστική συνήθεια.

-Επιμέλεια άρθρου-
Δάφνη Κοκάρα

Πηγή: http://www.diagnovet.gr/