80.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση δεκάδων ζώων από παράνομο εκτροφέα στα Χανιά!

Το τσουχτερό διοικητικό πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ βεβαιώθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Βάμμου Χανίων πριν από μερικές ημέρες στον παράνομο εκτροφέα ζώων, που στην περιοχή του Αποκορώνα είχε στήσει την «επιχείρηση» του εκμεταλλευόμενος επί χρόνια δεκάδες σκυλιά.

 Ο ιδιοκτήτης του παράνομου εκτροφείου συνελήφθη στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 και υπό την κατοχή εντοπίστηκαν 27 σκυλιά, τα οποία ζούσαν αλυσοδεμένα – αρκετά άρρωστα – κάτω από απαράδεκτες συνθήκες κάποια στο χωράφι, που είχε καταπατήσει, και αλλά και πέριξ της οικίας του.

Ένα από τα σκυλιά του παράνομου εκτροφέα.

Η εκδίκαση της υπόθεση του – που έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές – έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2015.

Τα διοικητικά πρόστιμα, που του επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τους νόμους 4039/2012 και 4235/2014 αφορούν τις εξής παραβάσεις:

-εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση ζώων συντροφιάς για εμπορικούς σκοπούς χωρίς άδεια

-διαμονή ζώων συντροφιάς, που προορίζονται για εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση σε ακατάλληλους χώρους μη τηρώντας τους κανόνες ευζωίας και την παροχή κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης

-παράλειψη ενημερωμένων βιβλιαρίων υγείας ζώων συντροφιάς που προορίζονται για εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση

-μη σήμανση  των ζώων

-κακοποίηση αυτών

Ένα από τα άρρωστα σκυλιά που κατέληξε από τη λεϊσμανίωση.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι με εισαγγελική διάταξη τα ζώα του παράνομου εκτροφέα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» ώστε να φροντίσει για την υιοθεσία τους ή για να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες τους καθώς κάποια είχαν κλαπεί.

Η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος του συλλόγου εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι «Τα πρόστιμα – όπως η νομοθεσία ορίζει – θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερα. Αλλά η κακοποίηση όλων αυτών των πλασμάτων αντιμετωπίστηκε από την Αστυνομία σαν ένα περιστατικό και δεν επιβλήθηκαν ξεχωριστά τα πρόστιμα για κάθε ένα από τα σκυλιά, τα οποία εντοπίστηκαν να κακοποιούνται».

Αλυσοδεμένα, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, χωρίς κατάλληλη τροφή, χωρίς εμβόλια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την τρίτη αναβολή της εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης συγγενικό πρόσωπο του κατηγορούμενου δήλωσε με θράσος απευθυνόμενο στους φιλόζωους, που είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια, ότι «Η δίκη θα γίνει όποτε θέλουμε εμείς».

Ενώ όπως πληροφορηθήκαμε μετά την βεβαίωση του προστίμου ο παράνομος εκτροφέας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα.

Ο νόμος ορίζει ότι το διοικητικό πρόστιμο καταβάλλεται στον δικαιούχο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.):

– κατά το ήμισυ, εντός δέκα (10) ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης

– χωρίς έκπτωση, εντός δύο (2) μηνών από τη βεβαίωση της παράβασης.

Μετά την πάροδο άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας, το διοικητικό πρόστιμο βεβαιώνεται υποχρεωτικά εντός τριών (3) μηνών από τον οικείο Ο.Τ.Α. στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη.

Πηγή: 80.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση δεκάδων ζώων από παράνομο εκτροφέα στα Χανιά | www.zoosos.gr