Puppy Mills ή αλλιώς… εργοστάσια μαζικής παραγωγής κουταβιών

Κτηνίατρος

Πόσες φορές δεν έχουμε σταματήσει έξω από μαγαζιά που εμπορεύονται ζώα και χαζεύουμε τα χαριτωμένα κουτάβια της βιτρίνας… απίστευτες φατσούλες που χοροπηδάνε, γαβγίζουν, ή είναι κουλουριασμένα σε μια γωνιά, καθένα με τον τρόπο του διεκδικεί την προσοχή μας, με ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα σπίτι.

Αρκετοί έχουν υποκύψει στον πειρασμό και πιο συχνά και στις πιέσεις των παιδιών τους και αγοράζουν ένα τέτοιο ζωάκι. Ελάχιστοι, όμως, είναι αυτοί που γνωρίζουν πώς αυτά τα ζωάκια καταλήγουν να κοσμούν αυτές τις βιτρίνες. Κάποιες φορές ακόμη και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες έχουν άγνοια για τις συνθήκες γέννησης, διαβίωσης και μεταφοράς των ζώων αυτών.

Τα ζωάκια αυτά στην πλειονότητά τους είναι προϊόντα puppy mills. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία για την Πρόληψη της Σκληρότητας στα Ζώα (ΑSPCA), ο όρος puppy mills χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τις μεγάλης κλίμακας εμπορικές επιχειρήσεις αναπαραγωγής σκυλιών όπου δίνεται προτεραιότητα στο κέρδος σε σχέση με την ευημερία των σκύλων. Στην ουσία, τα puppy mills δεν είναι τίποτε άλλο παρά «εργοστάσια» μαζικής παραγωγής κουταβιών που με την ταμπέλα του «καθαρόαιμου» διοχετεύονται στην αγορά. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, έχει παγκόσμια έκταση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι παράγονται με αυτόν τον τρόπο, περισσότερα από 500.000 κουτάβια το χρόνο. Στην Ανατολική Ευρώπη, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας έχουν πληθώρα τέτοιων «εκτροφείων». Από αυτά εισάγονται κυρίως τα ζώα που έχουν πλημμυρίσει την ελληνική αγορά. Η αλήθεια είναι ότι τα ζώα αυτά συχνά απέχουν από τα πρότυπα της φυλής και η πλειοψηφία τους παρουσιάζει γονιδιακά ελαττώματα. Οι μεγαλόσωμες φυλές κατά κανόνα εμφανίζουν δυσπλασίες ισχίων, αγκώνα, αλλεργίες, μυοκαρδιοπάθειες, ενώ οι μικρόσωμες εμφανίζουν εξαρθρώσεις στις επιγονατίδες, νεκρώσεις στην κεφαλή του μηριαίου οστού, δισκοπάθειες. Όλες οι προαναφερθείσες ασθένειες είναι κληρονομικές, οφείλονται σε διασταυρώσεις ζώων που φέρουν τα ελαττωματικά γονίδια, ή ζώων συγγενών μεταξύ τους.

Εκτός από τις γονιδιακές ανωμαλίες, τα κουτάβια των εν λόγω «εκτροφών» έρχονται στα κτηνιατρεία με μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα, συνήθως μόρβα, τύφο, άλλες ιογενείς γαστρεντερίτιδες ή νόσους του ανώτερου αναπνευστικού. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι πολύ νεαρά σε ηλικία, συνήθως γύρω στο μήνα, πρόωρα απογαλακτισμένα, χωρίς τα απαραίτητα αντισώματα και φυσικά ανεμβολίαστα. Στην ασθένεια που φέρουν σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι συνθήκες μεταφοράς, φύλαξης καθώς και οι απολυμάνσεις που είτε είναι πλημμελείς, είτε ανύπαρκτες.

250516-PUPPY-MILLS(768X800)Δεν είναι λίγες οι φορές που μου έχουν προσκομίσει στο ιατρείο άρρωστα κουτάβια αμφίβολης προέλευσης χωρίς διαβατήρια, χωρίς microchip, χωρίς κάποια άλλα πιστοποιητικά έστω, τα οποία όμως μόλις έχουν αγοράσει έναντι σεβαστού ποσού. Συνήθως εμφανίζουν εμετούς προοδευτικά αυξανόμενους και ακατάσχετες διάρροιες οι οποίες εξελίσσονται σε αιμορραγικές. Αν και προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε με κάθε διατροφικό και φαρμακευτικό μέσο, συχνά καταλήγουν εξαντλημένα στο θάνατο, αφού προηγουμένως έχουν επιβαρύνει οικονομικά με την πολυήμερη θεραπευτική αγωγή τους ανθρώπους που δεν πρόλαβαν καν να αισθανθούν ιδιοκτήτες τους και οι οποίοι θρηνούν για το κουτάβι που δεν πρόλαβαν καν να χαρούν!

Όσον αφορά τα ζώα που χρησιμοποιούνται ως γεννήτορες στα puppy mills, οι συνθήκες διαβίωσή τους είναι άθλιες. Οι εικόνες από αυτά τα παράνομα εκτροφεία είναι σοκαριστικές Ζουν βρώμικα, στοιβαγμένα σε κλουβιά με ακαθαρσίες ή με σχαρωτά δάπεδα που τραυματίζουν τα πόδια τους, εκτεθειμένα στη ζέστη και το κρύο, ή κλεισμένα σε σκοτεινά κλουβιά χωρίς να έχουν αντικρίσει ποτέ το φως της ημέρας. Φυσικά δεν υπάρχει ιατροφαρμακευτική φροντίδα, τα θηλυκά γεννούν σε κάθε οίστρο, μεγάλο αριθμό κουταβιών, από τα οποία σπάνια επιβιώνουν όλα και κάποια στιγμή εξαντλούνται τόσο ώστε είτε πεθαίνουν από μόνα τους, είτε επειδή δεν μπορούν να γεννήσουν πια, θανατώνονται,. Αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα είδη!

Η προσωπική εμπειρία που έχω να καταθέσω, είναι από τις σκυλίτσες που μου προσκομίστηκαν στο ιατρείο από ένα διαβόητο «εκτροφείο». Ζώα φοβικά, εξαθλιωμένα, βρώμικα, με σαρκοπτική ψώρα, με πληγές από πυώδη σταφυλοκοκκική δερματίτιδα να καλύπτουν όλο τους το σώμα, γεμάτα ψύλλους και τσιμπούρια, εντερικά παράσιτα, ταλαιπωρημένα από μακροχρόνιες ωτίτιδες, με χαλασμένα δόντια από την ελλιπή διατροφή.

Δεν μπορούσα καν να προσδιορίσω την ηλικία τους, έμοιαζαν όλα υπερήλικα! Τα περισσότερα ήταν αδύνατα και αναιμικά, τόσο λόγω κακής διατροφής όσο και λόγω ερλιχιώσεων από την παρασίτωση των τσιμπουριών. Στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, με ελλιπείς εμβολιασμούς, ανύπαρκτες αποπαρασιτώσεις και γενικότερη απουσία κτηνιατρικής παρακολούθησης τα ζώα είχαν εικόνα εξάντλησης, εγκατάλειψης, ουσιαστικά εικόνα κακοποίησης. Τα συγκεκριμένα ζώα ήταν τυχερά γιατί μετά από τόση ταλαιπωρία κατέληξαν σε οικογένειες που τους πρόσφεραν όση φροντίδα και στοργή τους είχε λείψει. Συνήθως, η τύχη των ζώων σε τέτοια «εκτροφεία» είναι διαφορετική.

Εμείς σαν άνθρωποι πρώτα και μετά σαν φιλόζωοι, οφείλουμε να συμβάλλουμε στον περιορισμό αυτής της κατάστασης. Αν χρειάζεστε έναν τετράποδο σύντροφο, η καλύτερη λύση είναι να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι από καταφύγιο ή φιλοζωική ομάδα. Είναι ζώα που σπάνια έχουν κάποιο κληρονομικό ελάττωμα και που πάντα τρέφουν απέραντη ευγνωμοσύνη σ’αυτόν που θα τα αγκαλιάσει με αγάπη και τρυφερότητα. Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε να αποκτήσετε ένα καθαρόαιμο κουτάβι, καλό είναι να απευθυνθείτε στον αντίστοιχο νόμιμο εκτροφέα.

Μπορεί τα χρήματα να είναι περισσότερα, αλλά θα είστε σίγουροι ότι παίρνετε ένα κουτάβι υγιές, κοινωνικοποιημένο και με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Πηγή: http://dytikesmaties.gr/