Toυ αρέσουν τα χάδια;

κείμενο: Γιούλη Στραβολαίμου

φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Νομίζουμε ότι ο σκύλος μας απολαμβάνει τα χάδια μας όσο κι εμείς κάθε φορά που αποφασίζουμε ότι έχουμε το χρόνο και τη διάθεση να του τα προσφέρουμε. Μήπως όμως πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτό είναι αλήθεια ή αν ο σκύλος μας απλά ανέχεται το άγγιγμά μας με την ευγένεια και τη στωικότητα που χαρακτηρίζει την καλή του φύση;

Γενικά, οι άνθρωποι είμαστε φιλικά πλάσματα. Μας αρέσει να αγγιζόμαστε, να αγκαλιαζόμαστε, να φιλιόμαστε και να κρατιόμαστε από το χέρι. Μερικές φορές μάλιστα είμαστε ιδιαίτερα διαχυτικοί και θέλουμε να ερχόμαστε κοντά μ’ αυτούς που αγαπάμε για διάφορους λόγους, όπως για να τους δείξουμε την αγάπη μας, να δώσουμε και να αισθανθούμε αποδοχή, σιγουριά ή ασφάλεια και γενικότερα για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Παρόλ’ αυτά, μερικές φορές, το άγγιγμα, η σωματική επαφή δεν είναι αποδεκτά και δεν έχουν την αναμενόμενη ανταπόκριση. Πράγματι, σε μια τέτοια περίπτωση, τα αποτελέσματα δεν είναι ποτέ τα αναμενόμενα.

Οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα. Σε γενικές γραμμές απολαμβάνουν την επαφή με τους ιδιοκτήτες τους και οι περισσότεροι δεν αντιδρούν άσχημα στην επαφή με ξένους. Υπάρχουν όμως σκύλοι που δεν τους αρέσει να τους αγκαλιάζουμε, να τους σηκώνουμε στα χέρια ή να τους φιλάμε στο κεφάλι. Αυτό συνήθως κάνει τους ιδιοκτήτες τους να απορούν και να αντιδρούν αρνητικά. Θα πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι αυτό που αρέσει σ’ εμάς, δεν αρέσει υποχρεωτικά και στο σκύλο μας. Αυτό που εμείς θεωρούμε απολαυστικό, ο σκύλος μας μπορεί να το αντιμετωπίζει ως αποκρουστικό και απαράδεκτο.

Οι περισσότεροι από μας πιστεύουμε ότι για το σκύλο μας ευχάριστα και απολαυστικά είναι η επιβράβευση, το χάδι η τροφή και τα παιχνίδια. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι σε θέση να πουν τι είδους τροφή προτιμάει ο σκύλος τους αλλά όχι και τι είδους λεκτική επιβράβευση του αρέσει.

Τα λάθη του ιδιοκτήτη

Επίσης, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι τα αγαπημένα παιχνίδια του σκύλου τους είναι τα μπαλάκια, οι κόμποι, τα φρίσμπις και τα λούτρινα – οι σκύλοι τους όμως μάλλον έχουν αντίθετη άποψη. Αν μιλούσαν, πιθανότατα θα έλεγαν πόσο τους αρέσει το κυνηγητό με τη γάτα του γείτονα και το σκάψιμο στον κήπο.

Πάντως, η μεγαλύτερη διαφωνία θα ήταν μάλλον σχετικά με το τι είδους σωματική επαφή προτιμούν οι σκύλοι.. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στους σκύλους αρέσει να τους αγγίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Για παράδειγμα, τα δύο Γιόρκσαϊρ Τέρριερς μου. Συνηθίζουν να ξαπλώνουν αριστερά και δεξιά μου, όπου κι αν κάθομαι, ακουμπώντας ανεπαίσθητα επάνω μου. Όταν αλλάζω στάση, μετακινούνται και οι δύο αυτόματα για να διατηρήσουν έστω και μια αμυδρή επαφή μαζί μου. Αν μάλιστα γείρω προς τα πίσω, βιάζονται και οι δύο να ανέβουν στην αγκαλιά μου και να συνεχίσουν τον ύπνο τους ανενόχλητες. Υποθέτω ότι αυτές τους οι οικειοθελείς παρορμητικές κινήσεις υποδεικνύουν οικειότητα και τις κάνει να αισθάνονται ασφαλείς.

Το δέσιμο με τον ιδιοκτήτη σε υπερβολικό βαθμό μπορεί βεβαίως να οδηγήσει σε προβλήματα όπως το άγχος του αποχωρισμού, γενικά όμως αποτελεί πηγή απόλαυσης τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για το σκύλο.

Σχεδόν σε όλους τους σκύλους αρέσει να τους αγγίζουν, αλλά με πολύ συγκεκριμένους τρόπους. Ένα τρίψιμο στην κοιλιά και χάδια στο στήθος φαίνεται ότι τους αρέσει, αλλά αν προσπαθήσουμε να τραβήξουμε το σκύλο από το λαιμό για να φέρουμε το πρόσωπό του κοντά μας για ένα φιλί, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Οι αλλαγές που θα παρατηρήσουμε στο πρόσωπό του σίγουρα δεν εκφράζουν ευχαρίστηση και αποδοχή. Πράγματι, οι περισσότεροι σκύλοι προτιμούν να απομακρυνθούν παρά να δεχτούν ένα χάδι που δεν τους αρέσει και μπορεί να επιδείξουν δυσαρέσκεια. Τα συνήθη σημάδια είναι αυτιά κρατημένα πίσω και μάτια που κοιτάζουν λοξά αλλού.

Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να δέχεται ο σκύλος να τον αγγίζουν παντού. Το να μπορείτε να αγγίζετε κάθε χιλιοστό του σώματος του σκύλου σας είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό πρέπει να γίνεται κάθε μέρα ώστε ο σκύλος να μπορεί να δέχεται με ευκολία την εξέταση του κτηνιάτρου, καθώς και του κριτή, αν συμμετέχετε με το σκύλο σας σε εκθέσεις μορφολογίας.

Εσύ πως τον αγγίζεις;

Η χρήση του αγγίγματος ως επιβράβευση θα πρέπει να γίνεται με εξαιρετική προσοχή. Ο σκύλος που δεν του αρέσει να τον αγγίζουν συνέχεια και το δείχνει απομακρυσμένος από τα χέρια μας, δε θεωρεί το χάδι με το χέρι ως επιβράβευση. Φανταστείτε ότι εκπαιδεύετε το σκύλο σας στην επαναφορά αντικειμένων. Σας επαναφέρει το αντικείμενο όλος χαρά και σας το παρουσιάζει. Εσείς, κατενθουσιασμένοι, το παίρνετε και σκύβετε να τον αγκαλιάσετε για να τον επιβραβεύσετε. Σας αποφεύγει και κατεβάζει το κεφάλι του για να μην τον αγγίξετε. Αυτό δε σημαίνει ότι απεχθάνεται το χάδι, απλά για κείνον δεν είναι αυτός ο καλύτερος τρόπος επιβράβευσης της πράξης του, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι την επόμενη φορά μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμος να επαναφέρει το αντικείμενο.

Σε κάθε περίπτωση, έχετε υπόψη σας ότι ο σκύλος σας δεν μπορεί να σας πει τι του αρέσει και τι όχι όσον αφορά το άγγιγμα. Μπορεί μόνο να σας το δείξει με σκυλίσιο τρόπο, με μεθόδους αποφυγής όπως να απομακρύνεται, να προσπαθεί να σας εμποδίσει από το να τον αγγίξετε πιάνοντας τα χέρια σας με το στόμα του, ή προσπαθώντας να κάνει κάτι άλλο όπως να πάρει στο στόμα του ένα παιχνίδι και να προσπαθήσει να σας πείσει να παίξετε μαζί του.

Παρατηρήστε με προσοχή αυτά τα σημάδια. Μερικοί σκύλοι μετακινούνται ελαφρά προς τα πίσω όταν βλέπουν τα χέρια του ιδιοκτήτη τους να απλώνονται προς το μέρος τους και μετά αποδέχονται τα χάδια. Άλλοι γίνονται παιχνιδιάρηδες και υπερβολικά ενθουσιώδεις, τρέχοντας πάνω κάτω και παίζοντας με τα παιχνίδια τους για να σιγουρευτούν ότι δεν θα τους αγγίξετε.

Στην περίπτωση που δεν είστε σίγουροι τι αρέσει περισσότερο στο σκύλο σας, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να το μάθετε: ρωτήστε τον! Φωνάξτε τον για να τον χαϊδέψετε. Απλώστε και τα δύο χέρια σας προς το κεφάλι του και παρατηρήστε τον προσεκτικά. Έρχεται προς τα χέρια σας ή απομακρύνεται απ’ αυτά; Στέκεται ακίνητος, περιμένοντας να δει τι θα γίνει στη συνέχεια;

Αφήστε τα χέρια σας να πέσουν. Σ’ αυτή την περίπτωση, πολλοί σκύλοι κινούνται προς τα μπρος, έχοντας σιγουρευτεί ότι δεν θα τους επιβληθείτε, επιζητώντας μαλακά, «ακίνδυνα» χάδια.

Τότε, σηκώστε το ένα χέρι προς αυτόν. Χαϊδέψτε τον στην περιοχή του στήθους και του λαιμού και συνεχίστε σταδιακά προς τα αυτιά. Παρακολουθήστε τις αντιδράσεις του. Αν προτιμήσει να απομακρυνθεί και να παίξει με τα παιχνίδια του, μην το πάρετε προσωπικά – μπορεί απλά να μην είναι ιδιαίτερα «συναισθηματικός τύπος». Ίσως, ο δρόμος για την καρδιά του να είναι τα παιχνίδια, οι λιχουδιές, ή η λεκτική επιβράβευση. Απ’ την άλλη, αν προχωρήσει προς τα εσάς, τότε να ξέρετε ότι έχετε κερδίσει, είστε ο νικητής!