Τα αποτελέσματα που θα προκαλέσει το καταστροφικό νομοσχέδιο του κ. Τσιρώνη

κείμενο: Μαριόνκα Δεκαρίστου

φωτο: Νίκος Φωτακόπουλος

1. Πάμπολλα ζώα δεν έχουν ηλεκτρονική ταυτοποίηση και με την υποχρεωτική στείρωση απλά δεν θα βάλουν ή θα βάλουν αλλά χωρίς να προβούν σε καταχώρηση, οπότε, αν γίνει έλεγχος στο δρόμο με σκάνερ θα φαίνεται το ζώο ταυτοποιημένο, άρα όλα καλά, αλλά μιας και δεν θα είναι περασμένο στο σύστημα κανείς δεν θα μπορεί να το εντοπίσει και να του απαιτήσει το πρόστιμο του αστείρωτου των 100 ευρώ .

2. Πάμπολλα ζώα έχουν μεν ταυτοποίηση αλλά δεν έχουν καταχωρηθεί προφανώς δεν θα προβούν στην καταχώρηση ώστε να μην ανιχνεύονται.

3. Οι τιμές των κτηνιάτρων για τη στείρωση ξεκινούν από 300 ευρώ. Πόσα ζώα ιδιωτών θα βρεθούν στο δρόμο, λόγω οικονομικής αδυναμίας μέσα στην κρίση?

4. Να μας εξηγήσει κάποιος πως θα μπορούν να καταλάβουν ένα θηλυκό αν είναι στειρωμένο ή αστείρωτο… εκτός κι αν γίνονται έλεγχοι με φορητούς υπερηχογράφους.

5. Τα φακελάκια σε κτηνιάτρους για βεβαιώσεις στείρωσης θα πέφτουν σαν βροχή.

6. Οι επαγγελματίες εκτροφείς θα τρίβουν τα χέρια τους από τη χαρά τους μιας και εξαιρούνται από τις στειρώσεις. Μπορούν να έχουν εκατοντάδες θηλυκές και να γεννάνε κάθε χρόνο όλες τους. Όμως οι φυλές με τις οποίες ασχολούνται οι επαγγελματίες είναι μετρημένες στα δάκτυλα των χεριών, συνήθως μεγαλόσωμων που είναι είτε φύλακες είτε κυνηγόσκυλα. Επίσης θα τρίβουν τα χέρια τους από χαρά και οι επαγγελματίες πωλητές δηλαδή τα pet shops που θα αυξηθούν οι πωλήσεις τους.

7. Οι ερασιτέχνες εκτροφείς που ασχολούνται με όλες τις φυλές ολοκληρωτικά καταστρέφονται μιας και δεν μπορεί να υπάρξει εκτροφικό πρόγραμμα με μόνο ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Συνήθως έχουν 5-6 σκύλους για το εκτροφικό τους πρόγραμμα, αλλά και αρκετά γέρικα σκυλιά. Όταν ο ερασιτέχνης εκτροφέας κάνει τη γέννα με το μοναδικό αρσενικό και τη μοναδική θηλυκιά, τα κουτάβια τους λόγω άμεσης συγγένειας δεν μπορούν να αναπαραχθούν και ο κύκλος κλείνει εκεί. Σε πάμπολλες φυλές ο εκτροφέας είναι ο μοναδικός και δεν έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με άλλον εκτροφέα. Αυτό σημαίνει ότι κουτάβια από τις περισσότερες φυλές (πάνω από 100) γεννημένα στην Ελλάδα πλέον δεν θα μπορούν να υπάρχουν.

8. Όμως η ζήτηση για αγορά κουταβιών συγκεκριμένων φυλών, καθώς και όλων των μικρόσωμων που είναι κατάλληλα για διαμερίσματα, δεν θα σταματήσει. Όμως (όπως κάνουν οι ερασιτέχνες εκτροφείς) για να αγοράσει κάποιος μόνος του από το εξωτερικό ένα σκύλο ποιοτικό με γονείς εξετασμένους για γενετικές παθήσεις και να ταξιδέψει για να τον φέρει στη χώρα μας κοστίζει ένα σωρό λεφτά και δεν μπορεί ο καθένας να το κάνει.
9. Αυτό σημαίνει ότι για να καλυφθεί η ζήτηση, θα αυξηθούν οι εισαγωγές φτηνών σκύλων που προέρχονται από τα puppy-mills (κουταβοπαραγωγικές μονάδες) που έρχονται στη χώρα μας κρυφά με φορτηγά κρυμμένα πίσω από άλλα εμπορεύματα και εκμεταλλεύονται τον σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο. Μέσα στα φορτηγά είναι κρυμμένα σε σκυλόκουτα ανά 10 κουτάβια ταλαιπωρημένα σε άθλια κατάσταση, τα περισσότερα ήδη άρρωστα (με μόρβα-τύφο αλλά και αργότερα εμφανίζουν όλες τις γενετικές παθήσεις, τύφλωση-νεφρά-δυσπλασίες-παραλυσίες-επιληψίες-καρδιοπάθειες κλπ) με ψεύτικα εμβόλια, ηλικίας 40-45 ημερών, τα οποία έχουν φροντίσει να είναι μισο-ναρκωμένα για να μην ακούγονται. Αυτά τα κουτάβια αγοράζονται από τους κουταβοπαραγωγούς 50-70 ευρώ το κεφάλι και πωλούνται στην Ελλάδα κυρίως μέσω ιντερνέτ, αλλά και στα pet shops. Συχνά τα συνεργαζόμενα άτομα, μεταπωλητές στην Ελλάδα, στο τηλέφωνο σου λένε: Μπορώ να σου έχω όποια φυλή θέλεις σε μια-δυο μέρες…. Αυτά είναι τα σκυλιά που τελικά καταλήγουν στο δρόμο.

Σημασία έχει πάντα το αποτέλεσμα.

Και το αποτέλεσμα αυτού του καταστροφικού νομοσχεδίου του κ. Τσιρώνη θα είναι : να πριμοδοτούνται οι μαζικοί κουταβέμποροι, να εξαφανιστεί η ποιοτική Ελληνική ερασιτεχνική εκτροφή, να γεμίσουν τα πορτοφόλια των κτηνιάτρων και να πλημμυρίσουμε αδέσποτα, λες και είχαμε έλλειψη από αυτά τα καημένα.

Όχι απλά δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα αλλά δυστυχώς θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κακή κατάσταση με τα αδέσποτα στη χώρα μας.
Η λύση είναι ΜΙΑ. Σωστή και διαρκής ενημέρωση των πολιτών στα θέματα των ζώων και της υπεύθυνης ιδιοκτησίας. Κανόνες στην ερασιτεχνική εκτροφή, (περιορισμός γεννών και ιχνηλασία κουταβιών) κατά τα πρότυπα των Ευρωπαϊκών χωρών και όχι εξαΰλωσή της. Σωστοί και αυστηροί έλεγχοι των εισαγόμενων σκύλων. Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει.