Για να έχετε ένα Ντόμπερμαν πρέπει..

Σαν φυλή τα Ντόμπερμαν τα έχουν όλα. Με το κοντό, λεπτό τρίχωμα και τη στυλιζαρισμένη κατατομή είναι οι αριστοκράτες του κόσμου των σκυλιών. Η πίστη στο αφεντικό τα κάνει αγαπησιάρικα και αξιόπιστους συντρόφους. Η ανώτερη ευφυΐα τους κάνει εύκολη την εκπαίδευσή τους. Το έμφυτο ένστικτο του φύλακα τα κάνει ιδανικά σκυλιά για την προστασία του σπιτιού και αποτρέπει οποιονδήποτε να εισβάλει σε εκείνο που γρήγορα γίνεται η εδαφική του περιοχή. Πριν αποφασίσετε ότι το Ντόμπερμαν είναι το σκυλί για σας, πρέπει πρώτα να σκεφθείτε αν εσείς είστε το κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτό. Το να πάρετε ένα σκυλί οποιασδήποτε ράτσας στο σπίτι σας, συνεπάγεται ορισμένες υποχρεώσεις και ευθύνες, που μπορεί να θεωρηθούν σαν το τίμημα που πρέπει να καταβάλλετε για τη χαρά που δίνει η κατοχή ενός σκυλιού.

Η ράτσα διαθέτει ατελείωτη ενεργητικότητα γι’ αυτό πρέπει να της δίνεται ευκαιρία για καθημερινή άσκηση αλλιώς μπορεί να επιδείξει τη νευρικότητα, την καταστροφικότητα, και άλλες ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Δεν είναι ράτσα για άτομα που όλη την ώρα κάθονται στον καναπέ. Αν δεν του δοθεί η δυνατότητα να ασκείται έξω από το σπίτι, το Ντόμπερμαν θα δημιουργήσει τρόπους για να εκτονώσει το απόθεμα ενέργειάς του, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι πολύ δαπανηροί για το σπίτι και τα έπιπλά σας.

Το Ντόμπερμαν είναι ένα μεγάλο, δραστήριο σκυλί που χρειάζεται καθημερινή άσκηση για να διατηρήσει καλή φυσική κατάσταση και να εμποδιστεί η διανοητική πλήξη του. Απαιτεί επίσης ένα κήπο, που πρέπει να έχει ασφαλή φράχτη για να το εμποδίσει να περιπλανηθεί πέρα από τα όριά του. Ενώ μπορεί κάλλιστα να μην έχει κακές προθέσεις, η θέα ενός Ντόμπερμαν που κυκλοφορεί ελεύθερο στη γειτονιά σας είναι πιθανό ότι θα σας κάνει ελάχιστα δημοφιλείς. Είναι ένα πάρα πολύ έξυπνο σκυλί που μαθαίνει πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θα μάθει αντικείμενα που του χρειάζονται, αλλά και ότι γρήγορα θα ανακαλύψει από τι μπορεί να απαλλαγεί και μέχρι που μπορεί να σας ωθήσει.

Όπως οι πιο πολλές ράτσες σκυλιών φυλάκων, το Ντόμπερμαν παίρνει γρήγορα φωτιά και θα χρειαστεί πολύ λίγη πρόκληση για να αρπαχτεί με άλλα σκυλιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να το αφήσετε να τρέχει ελεύθερο σε δημόσια πάρκα όπου υπάρχουν άλλα σκυλιά.

Με λίγα λόγια, για να έχετε ένα Ντόμπερμαν πρέπει να είστε σωματικά ικανοί να το ελέγχετε και να το γυμνάζετε, διανοητικά ικανοί για να προλαμβάνετε και να αντιδράτε στις ενέργειες και τις εκρήξεις ενός πολύ έξυπνου σκυλιού, οικονομικά ικανοί να ταΐζετε ένα μεγάλο σκυλί και υπομονετικοί για να αναθρέψετε ένα κουτάβι. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε αρκετά σε αυτές τις απαιτήσεις και ότι θα γίνεται σωστός ιδιοκτήτης Ντόμπερμαν, τότε είναι ώρα να αρχίσετε να ψάχνετε για κουτάβι.

Πηγή:http://www.doberman.gr/arthra/arthra.html