Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας – Sredneasiatskaia Ovtcharka

ΟΝΟΜΑ: SredneasiatskaiaOvtcharka

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: πρώην Σοβιετική Ένωση

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCINo 335, Ομάδα 2 (Μολοσσοειδής ορεινού τύπου)

ΕΙΔΟΣ: Ποιμενικός και φύλακας

ΜΕΓΕΘΟΣ: ελάχιστο ύψος (ακρωμίου) αρσενικών 65 εκ., θηλυκών 60 εκ.

ΧΡΩΜΑ: άσπρο, μαύρο, ασπρόμαυρο, ραβδωτό, υπόξανθο, κοκκινωπό. Οι μαύροι- πύρινοι χρωματισμοί δεν είναι τυπικοί.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: δυνατός, θαρραλέος, δύσπιστος με τους ξένους αλλά ισορροπημένος και ήρεμος, αντιδρά πάντα αμυντικά με γενναιότητα αλλά όχι επιθετικά και απρόκλητα.

Ήρεμος, σοβαρός, ήσυχα αποτραβηγμένος, σιωπηλός, χαρακτηρίζεται από οικονομία ενεργειών. Φιλελεύθερος, υπερήφανος, ιεραρχημένος, πολύ αφοσιωμένος, αγαπά τα παιδιά και προστατεύει τους οικείους του με ευθυκρισία και ψυχραιμία.

Sredneasiatskaia OvtcharkaΙΣΤΟΡΙΚΟ: απόγονος των ασιατικών μολοσσοειδών ορεινού- ποιμενικού τύπου, ίσως απευθείας επίγονος του μαστίφ του Θιβέτ, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι έχει παραμείνει απαράλλαχτος τα τελευταία 4000 χρόνια. Αναπτύχθηκε στις περιοχές της κεντρικής Ασίας Νταγκεστάν, Τατζικιστάν, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν, όπου χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη των κοπαδιών από αρκούδες, λύκους και λύγκες. Στην Τουρκμενία ρίχνονταν εθιμικά και σε κυνομαχίες. Χρησιμοποιούνταν επίσης από τον σοβιετικό στρατό και την αστυνομία, ενώ απαγορευόταν η εξαγωγή τους, όπως και των άλλων εθνικών φυλών. Το 1990 έγινε η επίσημη παρουσίαση της φυλής, στην πρωτεύουσα της Τουρκμενίας. Αρκετά δείγματα βρίσκουν το δρόμο τους προς το εξωτερικό με την πολιτική αλλαγή και η φυλή αποκτά φίλους στη Δύση. Το 1970 άρχισε η συστηματική εκτροφή της φυλής από τα κρατικά κυνοτροφεία και το 1980 αναγνωρίστηκε από την FCI, οπότε έγιναν και οι πρώτες εξαγωγές.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία, ιεράρχηση χωρίς καμία απολύτως χρήση βίας, σταθερότητα στην εκπαίδευση και το χειρισμό. Είναι σκύλος για άνετους χώρους και χρειάζεται πολλή άσκηση όταν είναι ενήλικος, σε ανοικτό περιβάλλον αλλά με ασφάλεια, γιατί μπορεί να υπερπηδήσει υψηλούς φράκτες. Είναι απαραίτητη η εμπειρία σε ομοειδής φυλές, η σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην ανατροφή του.

Sredneasiatskaia Ovtcharka1ΥΓΕΙΑ: Εξαιρετική. Δεν αναφέρονται κληρονομικές παθήσεις αλλά είναι απαραίτητη η εξέταση για ισχιακή δυσπλασία. Επίσης το πυκνό, διπλό τρίχωμά τους χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα και, όταν αλλάζει, μαδάει πολύ. Έχει τάση για παχυσαρκία που πρέπει να ελέγχεται με κατάλληλη δίαιτα.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Έμπειρες κυνόφιλες οικογένειες με παιδιά που αναζητούν ένα δυνατό, αποτρεπτικό και προστατευτικό φύλακα, σοβαρό, έτοιμο για παιχνίδι αλλά όχι υπερβολικά διαχυτικό, ικανό να ζήσει εκτός σπιτιού, θα βρουν μια ικανοποιητική επιλογή στον ποιμενικό της Κεντρικής Ασίας αρκεί να μπορούν να του εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις: σωστή ανατροφή στη νεότητα του, συντροφική ζωή, δραστηριότητες και υπεύθυνη αγωγή- εκπαίδευση που ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιεί βία.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Σκληροτράχηλος σκύλος με γερό σκελετό και μεγάλη μυϊκή δύναμη, λιτοδίαιτη, με μέτριες απαιτήσεις. Μεγάλο μέγεθος, εύκολη προσαρμογή, αντοχή στις καιρικές συνθήκες, χοντρό δέρμα με πτυχώσεις στο εμπρός μέρος του λαιμού. Έντονη αρρενωπότητα- θηλυκότητα. Τρίχωμα δύο ειδών, μακρύ ή κοντό, αλλά πάντοτε διπλό και πολύ πυκνό. Κεφάλι δυνατό, με ελαφρύ στοπ, ρύγχος ελαφρά κοντύτερο σε μήκος από το πλατύ κρανίο. Τα αυτιά συνήθως κόβονται πολύ κοντά, όπως και η ουρά. Ιδιοσυγκρασία ενεργητική, με γερά νεύρα και ισόρροπη διάθεση, ελαφρύς εργονομικός διασκελισμός. Σκύλος έντονα αμυντικός, νευρώδης, προστατευτικός, καχύποπτος, σκληρός αν προκληθεί, με έντονη τάση περιφρούρησης του χώρου και της αγέλης του, ελάχιστα απαιτητικός, υπομονετικός, ανθεκτικός και καθόλου μεμψίμοιρος. Αναπτύσσεται αργά και φτάνει στην ωριμότητα γύρω στα τρία χρόνια.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: οποιαδήποτε πρόκληση επιθετικότητας αντενδείκνυται αυστηρά και μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη, γιατί η φυλή έχει έντονα αμυντικό ένστικτο και πολύ σκληρές αντιδράσεις, ενώ η σωματική του δύναμη είναι αξιοσημείωτη, όπως και η αθλητικότητά της και η αλκτικότητά της. Δεν πρέπει να παραμένει κλεισμένος ή δεμένος, ενώ η έλλειψη άσκησης μπορεί να τον κάνει νωθρό ή αντίθετα, νευρικό.