Έκθεση ΚΟΕ! Κύπελλα και CAC-CACIB σε συνθήκες …δύσπνοιας!

κείμενο-Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Με την συμμετοχή πολλών ξένων εκθετών ολοκληρώθηκε η τριπλή Διεθνής Έκθεση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος που διοργανώθηκε στο …ακριτικό Μαρκόπουλο Μεσογείων Αττικής στις 19,20 & 21 Οκτωβρίου. Η έκθεση, με απονομή CAC-CACIB, ήταν πολύ καλά οργανωμένη όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει ο ΚΟΕ τα τελευταία χρόνια. Στα αρνητικά θα σημειώσουμε την παγιωμένη έλλειψη προβολής και διαφήμισης, καθώς και  την ατυχή επιλογή του χώρου που ήταν το κλειστό ιπποδρόμιο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με χωμάτινη πίστα που θύμιζε αμμουδιά.

Η άμμος  με εκατοντάδες σκύλους και ανθρώπους να πηγαινοέρχονται, όπως ήταν φυσικό ΄΄πέταξε΄΄ τρυπώνοντας  παντού ενώ όσο πέρναγαν οι ώρες γινόταν όλο και πιο αιωρούμενη και δυσάρεστη. Ειδικότερα  για  όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Η εισπνοή  της άμμου για 10 ώρες, επί τρεις ημέρες, δεν είναι ότι πιο ευχάριστο. Μεγαλύτερο πρόβλημα είχαν ορισμένες κατηγορίες σκύλων όπως  οι μικρόσωμοι, οι μαύροι και οι …πλακουτσομύτικοι!

Οι κριτές…

Το πάνελ των κριτών εξαιρετικό αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις στις κρίσεις τους. Ήταν οι κ. Karl Erik Johansson (Σουηδία), Luis Pinto Texeira (Πορτογαλία) Marit Sunde (Νορβηγία) Ozan Belkis (Τουρκία) Jean Jacgues Dupas (Γαλλία) Ramune Kazlauskaite (Ληθουανία) Marit Sunde (Νορβηγία) και οι έλληνες Στέλιος Μακαρίτης, Δημήτρης Λυμπέρης και Παντελής Καπετανάκος που έκριναν ανά μια ημέρα τις ελληνικές φυλές. Για μια ακόμα φορά οι έλληνες κριτές (αυτο)υποβιβάστηκαν σε  διεκπεραιωτικό ρόλο μια και οι διοργανωτές τους περιόρισαν, ως συνήθως, να κρίνουν (για πολλοστή φορά ο καθένας) μόνο τις ελληνικές φυλές και ας έχουν δικαίωμα όλοι  τους να κρίνουν κάμποσες ή όλες τις ομάδες.

Οι κρίσεις

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις τριήμερες εκθέσεις είναι οι διαφορετικές αξιολογήσεις των …κριτών. Πολύ συχνά οι ετυμηγορίες τους είναι τόσο διαφορετικές που εντυπωσιάζουν. Αυτή όμως είναι μια από τις ΄΄ομορφιές΄΄ των κυνολογικών εκθέσεων. Αν ήταν όλες οι αξιολογήσεις ίδιες θα πηγαίναμε τον σκύλο μας μόνο μια φορά σε έκθεση και δεν θα παίρναμε ποτέ  δεύτερη γνώμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαφορετικών κρίσεων, σε τούτη την διοργάνωση,  ήταν η συμμετοχή ενός Πόιντερ που τις τρεις ημέρες της έκθεσης έλαβε τρεις διαφορετικούς χαρακτηρισμούς!

Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή, του αποδόθηκε από τον κριτή το ΄΄Εξαιρετός΄΄ συνδοδευόμενο με CAC-CACIB. Το Σάββατο άλλος κριτής τον χαρακτήρισε ΄΄Καλός΄΄  ενώ την Κυριακή του αποδόθηκε από τρίτο κριτή  το ΄΄Πολύ Καλός΄΄. Ανάλογα παραδείγματα υπήρξαν αρκετά αφού σκύλοι που διακρίθηκαν και ανέβηκαν στο βάθρο των ομάδων τις επόμενες ή τις προηγούμενες ημέρες δεν κατάφεραν καν να αποσπάσουν το ΄΄Εξαίρετoς΄΄ ή το CAC.

Παρουσίες και απουσίες…

Οι συμμετοχές ανά ημέρα ήταν   329,416 & 438 ενώ μεγάλο μέρος τους , όπως προαναφέρθηκε, ήταν από το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολυπληθέστερες φυλές ήταν τα Ροτβάιλερ τα …δυο Ακίτα, τα Λαμπραντόρ και τα Γαλλικά Μπουλντόγκ που έφτασαν σε διψήφια νούμερα. Αντίθετα για μια ακόμα φορά  η παρουσία των ελληνικών φυλών κινήθηκε στα όρια του …δειγματισμού (κάποιες δεν παρουσιάστηκαν καν) παρά το γεγονός ότι δεν καταβάλουν καν κόστος συμμετοχής.

Οι καλύτεροι Έκθεσης…

Τα πλήρη αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τον ΚΟΕ προσεχώς. Λίγο υπομονή. Εδώ θα σημειώσουμε μόνο ότι την υψηλότερη διάκριση, το Best in Show, κατέκτησε την πρώτη και την τρίτη ημέρα το μαύρο Μεγάλο Κανίς, ο Black Moon Rising Danger High Voltage των κ. Λίνας Κωστάκη- Φωτεινής Γκίκα ενώ την δεύτερη ημέρα Καλύτερος Έκθεσης” αναδείχτηκε  το Μπασέντζι Gunga Itapuca του κ Fragomeni  Maurizio από την Ιταλία. Η επόμενη έκθεση του ΚΟΕ θα γίνει στις 17 & 18  Νοέμβριου. Ελπίζουμε σε ανοιχτό χώρο έστω και με …ομπρέλες!