Δέκα συμβουλές για την σωστή επιλογή του επιβήτορα.

κείμενο-Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Ήρθε η ώρα να ζευγαρώσεις την σκυλίτσα σου και δεν ξέρεις τι να κάνεις; Ιδού λοιπόν δέκα συμβουλές για να κάνεις σωστή επιλογή του …γαμπρού. 

1. Ζευγάρωσε τον θηλυκό  σκύλο σου με αρσενικό που έχει γενεαλογικό πιστοποιητικό  (pedigree) τριών γενεών. Μόνο έτσι θα γνωρίζεις από που κρατάει η σκούφια του και ποιοι ακριβώς είναι οι προγονοί του για τους οποίους είναι πολύ πιθανό να βρεις πληροφορίες στο internet.

2. Μην προτιμήσεις τον δικό σου αρσενικό ή του  γείτονα επειδή είναι κοντά σου ή επειδή είναι ..τζάμπα! Σε κάθε περίπτωση ο αρσενικός πρέπει να είναι μεγαλύτερης κυνολογικής αξίας από το θηλυκό.

3. Ο …γαμπρός θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε συμμετάσχει σε εκθέσεις μορφολογίας και αγώνες εργασίας αν προβλέπονται για την φυλή του. Δεν έχει σημασία αν δεν  είναι ήδη πρωταθλητής,  είναι όμως πολύ σημαντικό  να έχει αξιολογηθεί από διαφορετικούς κριτές. Ζήτησε να δεις  και να μελετήσεις αυτές τις αξιολογήσεις.

4. Καλό θα είναι να επιλέξεις επιβήτορα που έχει κοινούς προγόνους με την σκύλα σου ώστε να υπάρχει σχετικά αναμενόμενο αποτέλεσμα. Εκτός και αν για κάποιους συγκεκριμένους  λόγους χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις τελείως ΄΄ξένο αίμα΄΄ στην εκτροφή σου.

5. Αν το θηλυκό δεν δέχεται τον συγκεκριμένο επιβήτορα μην επιμείνεις για πολύ. Ίσως δεν είναι σε γόνιμη ημέρα του οίστρου. Ανέβαλε και ξαναπροσπάθησε μετά από 48 ώρες. Αν και πάλι το θηλυκό δεν είναι δεκτικό, μετά από ήπιες προσπάθειες, μην επιμείνεις. Κανένα θηλυκό δεν πρέπει να ζευγαρώνει με το ζόρι. Η φύση ξέρει καλύτερα…

6. Αν και δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένο ότι η ηλικία του αρσενικού επηρεάζει την γονιμότητα και την ευρωστία των απογόνων, καλό θα είναι να είναι μεγαλύτερος από 12 μηνών και μικρότερος από 10 ετών. Υπενθυμίζετε πως ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος δεν θέτει κανέναν περιορισμό στην ηλικία του αρσενικού.

7. Ζήτησε να δεις απογόνους του επιβήτορα που έχεις επιλέξει. Ακόμα καλύτερα αν μπορείς να δεις κουτάβια από διαφορετικές γέννες καθώς και τις μητέρες τους για να έχεις σχετικά ολοκληρωμένη άποψη για το κατά πόσο μεταδίδει τα χαρακτηριστικά του.

8. Προσπάθησε να δεις αδέρφια του επιβήτορα και αν είναι δυνατόν από την ίδια τοκετοομάδα. Και τα δικά τους γονίδια θα περάσουν, αναπόφευκτα, στο ζευγάρωμα που θέλεις να κάνεις.

9.Συμφωνήστε με τον ιδιοκτήτη του επιβήτορα για την αμοιβή του και τα δικαιώματα στην γέννα. Ότι και να συμφωνηθεί, αμοιβή σε κουτάβια ή χρήμα, πρέπει να επιβεβαιωθεί και γραπτώς με υπογραφές αλλήλων.. 

10. Το κυνοφιλικό έθιμο στην περίπτωση αμοιβής με κουτάβια επιβάλει τα εξής: Μέχρι πέντε κουτάβια ο ιδιοκτήτης του αρσενικού επιλεγεί πρώτος ένα κουτάβι. Από πέντε έως δέκα ο αρσενικός παίρνει δυο κουτάβια με πρώτη και τρίτη επιλογή. Από 11 και πάνω παίρνει τρία κουτάβια με εναλλασσόμενες επιλογές.

Σημ. Ο Νίκος Φωτακόπουλος είναι εκτροφέας & κριτής μορφολογίας και Αγώνων Κυνηγητικών Ικανοτήτων