Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην εκτροφή σκύλων….

του Γιώργου Κωστόπουλου,  εκτροφέα, Διεθνή Κριτή F.C.I

kostopoulosΕίτε έχετε το χώρο και το χρόνο να πραγματοποιείτε μία γέννα το μήνα, είτε μία κάθε δύο χρόνια, στόχος της εκτροφής είναι η δημιουργία υγειών και τυπικών ζώων που αποδεικνύουν τη ποιότητα τους κερδίζοντας στις εκθέσεις, αλλά και μεταδίδοντας τα χαρίσματα τους στους απογόνους τους…

Στόχος υψηλός, γιά τον οποίο οι περισσότεροι εκτροφείς του κόσμου – όντας χομπίστες – αφιερώνουν κόπο, χρόνο, χρήμα και μελέτη.

Τα «συστατικά» της επιτυχίας είναι τα ίδια σε κάθε περίπτωση….

  • Διαβάστε οπωσδήποτε δύο-τρία καλά βιβλία γιά τη φυλή σας και γνωρίστε μέσω φωτογραφιών τους σημαντικότερους γεννήτορες της ιστορίας της και της επίδρασης που αυτοί είχαν στην εξέλιξή της. Ακόμα, τα σημαντικότερα εκτροφεία και γραμμές αίματος, καθώς και τον φυλετικό τύπο που αυτά παράγουν.
  • Παρακολουθείτε τις εξελίξεις της παγκόσμιας σκηνής μέσω περιοδικών ή Internet. Ποιοί σκύλοι κερδίζουν στις εκθέσεις, ποιοί απ’ αυτούς σας αρέσουν, ποιοί είναι οι γονείς και πρόγονοί τους, αλλά και οι απόγονοί τους.
  • Διαβάστε βιβλία, αλλά συμβουλευτείτε και άλλους εμπειρότερους εκτροφείς γιά πρακτικά θέματα επιλογής επιβήτορα, τοκετού, ανατροφής κουταβιών κ.λ.π
  • Συμμετέχετε στις εκθέσεις προβάλλοντας έτσι τη φυλή σας, τους σκύλους και την εκτροφή σας.
  • Έχετε μαζί σας στις εκθέσεις, αλλά και όταν βγάζετε βόλτα ένα σκύλο σας, έντυπο ενημερωτικό υλικό γιά τη φυλή σας και το εκτροφείο σας. Ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει ιδιοκτήτη κουταβιού σας. Αντιμετωπίστε τους φιλικά, χωρίς υπεροψία.
  • Επιλέξτε με προσοχή τους γεννήτορες του εκτροφείου σας και ιδιαίτερα τα θηλυκά ζώα, που αποτελούν τα θεμέλια της εκτροφής. Υγεία, φυλετική τυπικότητα και ισορροπημένος χαρακτήρας είναι οι σημαντικότεροι παράμετροι.
  • Μη σκεφτείτε απόσταση, κόπο ή έξοδα, προκειμένου να χρησιμοποιήσετε ένα κορυφαίο επιβήτορα που έχει αποδείξει τη γενετική του αξία.
  • Επισκεφτείτε εκθέσεις και εκτροφεία του εξωτερικού και δείτε από κοντά τα κορυφαία ζώα. Άλλο οι φωτογραφίες και άλλο η … γυμνή αλήθεια (έστω και με λίγο τρίχωμα!).
  • Συνάψτε φιλικές σχέσεις με έμπειρους εκτροφείς της χώρας μας και του εξωτερικού, ανταλλάξτε απόψεις (εάν έχετε) ή καλύτερα μάθετε απ’ αυτούς.
  • labradorΕπισκεφτείτε άλλους εκτροφείς που έχουν γέννα, δείτε τα κουτάβια τους και παρακολουθείστε την εξέλιξή τους. Αυτό θα βελτιώσει το «μάτι» σας και την ικανοτητά του να βλέπει πραγματικά. Αυτονόητο είναι ότι οι «ασκήσεις παρατηριτικότητας» εφαρμόζονται πρώτα απ’ όλα στα δικά μας κουτάβια.
  • Φωτογραφίζετε τα κουτάβια σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μελετάτε τις διαφορετικές φάσεις αναπτυξής τους. Όταν ενηλικιωθούν, με τη συνεργασία και συμβολή των ιδιοκτητών τους, συγκεντρώστε στο αρχείο σας γιά τη κάθε γέννα τις φωτογραφίες τους, μελετήστε τις και εξάγετε τα συμπεράσματά σας γιά τη γενική ποιότητα της γέννας, τα κοινά προτερήματα ή ελαττώματα τους.
  • Συμβουλεύετε και καθοδηγείτε τους νέους ιδιοκτήτες των κουταβιών σας. Είναι οι «σημαιοφόροι» του εκτροφείου σας και της φυλής γενικότερα. Ενημερώστε τους γιά τις εκθέσεις και καθοδηγείστε όσους δείξουν κάποιο ενδιαφέρον (ιδιαίτερα όσους έχουν ένα υποσχόμενο κουτάβι) στα πρώτα τους βήματα. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να είστε παντου και να κάνετε τα πάντα. Εάν π.χ είστε εκτροφέας από τη Θεσσαλονίκη και δεν μπορείτε να συμμετέχετε σε όλες τις εκθέσεις στην Αθήνα, κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες σκύλων εκτροφής σας από την Αθήνα ή τη Κόρινθο μπορεί την ίδια στιγμή να συμμετέχουν και να διακρίνονται κρατόντας τη «σημαία» σας ψηλα!
  • Εάν η φυλή σας παρουσιάζει κάποια τάση για κληρονομικές παθήσεις (γιά τις οποίες μπορούν να γίνουν εξετάσεις) είναι ηθικά και πρακτικά αυτονόητο ότι πρέπει να ελέγχετε τα ενήλικα ζώα πριν χρησιμοποιηθούν στην αναπαραγωγή.
  • Φροντίστε να έχετε καλές ή τουλάχιστον αξιοπρεπείς σχέσεις με τους ανταγωνιστές σας εκτροφείς ή ιδιοκτήτες στις εκθέσεις. Σκεφτείτε ότι κάποια μέρα μπορεί να θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τον επιβήτορα τους, εκείνοι τον δικό σας, να σας συστήσουν σε ενδιαφερόμενους γιά κουτάβια τη στιγμή που εσείς έχετε γέννα και εκείνοι όχι κ.λ.π. Η κοινή αγάπη γιά τη φυλή πρέπει πάντα να υπερέχει.
  • lukoskulaΔραστηριοποιηθείτε στα πλαίσια του Ομίλου της φυλής σας. Γιά να μπορείτε να εξασκείτε το χόμπι της εκτροφής χρειάζεται να υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον γι’ αυτή, ούτως ώστε να μπορείτε να διαθέτετε τα κουτάβια σας. Και αν δεν βοηθείσετε τον Όμιλό σας να τη προβάλλει δημοσίως διοργανώνοντας εκθέσεις, σεμινάρια, κοινωνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ποιός θα το κάνει; Αν η φυλή σας δεν έχει ακόμη Όμιλο, ελάτε σε επαφή με άλλους ιδιοκτήτες και ζητήστε από τον Κ.Ο.Ε οδηγίες και άδεια ίδρυσης.
  • Από μία επιτυχημένη γέννα σας κρατείστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το καλύτερο θηλυκό κουτάβι γιά εσάς. Ακόμα καλύτερα, διαθέστε τουλάχιστον άλλο ένα σε φίλο ή γνωστό, με τον όρο να έχετε το δικαίωμα αναπαραγωγής στο μέλλον. Ήδη θα πρέπει να κάνετε σχέδια-γιά να μην πω να έχετε αποφασίσει- γιά το ποιό θα είναι το μελλοντικό «ταίρι» της και να καθοδηγείτε τα πράγματα προς αυτή τη κατεύθυνση (εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τον ιδιοκτήτη του επιβήτορα). Όραμα και προγραμματισμός είναι απαραίτητα συστατικά της επιτυχημένης εκτροφής.
  • Να είστε ευέλικτοι και δημιουργικοί προκειμένου γιά το στόχο σας. Δεν χρειάζεται να έχετε απαραίτητα πολύ χώρο ή πολλές θηλυκές γιά ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Πολλοί κορυφαίοι εκτροφείς ανά τον κόσμο εξέθρεψαν τα καλύτερα σκυλιά τους στο σαλόνι, τη κουζίνα ή το γκαράζ του σπιτιού τους….
  • pincherΚοινωνικοποιείτε και αναθρέφετε σωστά τα κουτάβια σας, ώστε να επιδεικνύουν μία ισορροπημένη κοινωνική συμπεριφορά, ακόμα και όταν αλλάξουν περιβάλλον και βρεθούν στο νέο τους σπίτι. Ανεξαρτήτως της μορφολογικής αξίας τους, η μεγαλύτερη «διαφήμιση» γιά εσάς και τη φυλή σας γενικότερα είναι τα φιλικά, ισορροπημένα, κοινωνικά και προσαρμοστικά κουτάβια που κλέβουν τη καρδιά όποιου τα γνωρίζει. Αυτά θα εξελιχθούν σε ισορροπημένους ενήλικες που δεν θα δημιουργήσουν ποτέ πρόβλημα στους ιδιοκτήτες τους και το κοινωνικό σύνολο.
  • Βλέπετε πάντα με κριτική ματιά τους σκύλους σας και όχι μόνον των άλλων! Διαπιστώστε ποιά είναι τα αδύνατα σημεία τους (τέλειος σκύλος δεν υπάρχει…) ή τα ελαττώματά τους. Εάν δεν έχετε τη πείρα συμβουλευτείτε άλλους και τις αξιολογήσεις των κριτών εκθέσεων. Προσπαθείστε να τα εξαλείψετε ή βελτιώσετε στην επόμενη γενεεά ζευγαρώνοντας τα κατάλληλα ζώα μεταξύ τους. Βασική αρχή της επιτυχημένης εκτροφής.
  • Υπομονή, όραμα, προγραμματισμός, προσπάθεια, μελέτη, τόλμη, τιμιότητα, φαντασία, αλλά κυρίως αγάπη γιά τη φυλή σας και τους σκύλους είναι τα εφόδιά σας.