Κάθε μέρα ..παγκόσμια ημέρα των ζώων!

κείμενο: Κατερίνα Λουκάκη (κτηνίατρος)
φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Οφείλω να μην αγνοήσω την 4η Οκτωβρίου Ημέρα των Ζώων δράττοντας την ευκαιρία να γράψω κάτι, ειδικά μετά την ημέρα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, ελπίζοντας πως  ίσως βοηθήσει.

Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν ότι φιλόζωοι μπορούμε να είμαστε όλοι, είτε έχουμε ένα ζώο κοντά μας είτε όχι.

Φιλόζωοι είμαστε όταν δεν κλείνουμε τα μάτια στην κάθε μορφή κακοποίησης ζώων ,λέγοντας ότι δεν είναι δουλειά μου, όταν δεν πηγαίνουμε τα παιδιά μας στο τσίρκο όπου τα ζώα υποφέρουν ξεπερνώντας τη φύση τους ή σε ζωολογικούς κήπους της συμφοράς, ή σε δεξαμενές νερού ,βλέπε δελφινάριο, όπου τα δελφίνια κάνουν τούμπες για λίγη τροφή..

  Όταν απαιτούμε τα ζώα που αποκτούμε να έχουν σωστή τροφή, να ζουν σε άριστες συνθήκες, όχι απομονωμένα σε ταράτσες και μπαλκόνια και να προστατεύονται από ασθένειες, όταν δημιουργούμε άριστες συνθήκες διαβίωσης και για τα παραγωγικά ζώα.

Όταν φροντίζουμε και προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον, την άγρια πανίδα και τέλος όταν συμμετέχουμε στη δημιουργία υπεύθυνων νέων πολιτών, των παιδιών μας, τα οποία φροντίζουμε να διδάξουμε νωρίς τον σεβασμό στη φύση και τα ζώα, στους γεροντότερους ,στους συνομήλικους .. μέσα στην οικογένεια και φυσικά στο σχολείο.

 Ας γίνει επίσης κατανοητό ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας έχουν ανάγκη τη συντροφιά ενός ζώου μη το ξεχνάμε ,ειδικά εκεί στα μοναχικά διαμερίσματα, τις παλιές μονοκατοικίες και ακόμη και στα γηροκομεία, που τους απαγορεύουν την ύπαρξη ζώων.