Πώς ένας σκύλος μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση του διαβήτη;

Τα σκυλιά μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικούς φίλους. Προσφέρουν αγάπη, χαρά και συντροφιά άνευ όρων. Μπορούν όμως επίσης να βοηθήσουν την υγεία και την ευημερία μας με άλλους, πιο συγκεκριμένους τρόπους. Νέα δεδομένα αναφέρουν πως οι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 να διαχειριστούν την κατάστασή τους με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Στις μέρες μας τα σκυλιά εκπαιδεύονται για να εντοπίζουν παράνομες ουσίες στα αεροδρόμια, να βοηθούν τα άτομα με μειωμένη όραση, αλλά και τα άτομα που ζουν με μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD).  Εκπαιδεύονται επίσης και για την ανίχνευση καρκίνου.

Μια νέα μελέτη παρουσιάζει καινούρια δεδομένα, αποδεικνύοντας πως οι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που νοσούν από διαβήτη, προειδοποιώντας τα για τυχόν υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Η υπογλυκαιμία αποτελεί κίνδυνο για τα άτομα με διαβήτη, ειδικά με διαβήτη τύπου 1, τα οποία πρέπει να παίρνουν ινσουλίνη για να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε υπογλυκαιμικά επεισόδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης και ακόμη και επιληπτικές κρίσεις εάν το άτομο δεν αντιμετωπίσει άμεσα τα συμπτώματα.

Για το λόγο αυτό, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο ερευνά την ακρίβεια με την οποία τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν την υπογλυκαιμία σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με το Medical Detection Dogs, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που επενδύει στην εκπαίδευση των σκύλων για παρόμοιες χρήσεις.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και ήταν ιδιοκτήτες σκύλων, μερικοί από τους οποίους είχαν ειδικά εκπαιδευθεί και πιστοποιηθεί από το Medical Detection Dogs, και μερικοί από τους οποίους βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο εκπαίδευσης. Οι φυλές σκύλων που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν οι: Labrador retriever, Golden retriever, διασταύρωση Labrador retriever και Golden retriever, Poodle, ημίαιμα Collie, Labradoodle, Lurcher, Cocker spaniel και Yorkshire terrier.

Oι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες αλλά και τα ιστορικά όλων των περιπτώσεων στις οποίες τα σκυλιά είχαν ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες τους για υπογλυκαιμικό επεισόδιο.

Τα σκυλιά που έχουν εκπαιδεύσει οι άνθρωποι μπορούν να εντοπίσουν σημάδια οσμής τα οποία οι γιατροί συνδέουν με τα συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Επίσης, μαθαίνουν να ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους όταν αυτά εμφανίζονται, έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να δράσει.

Αφού εξετάστηκαν περισσότερες από 4.000 περιπτώσεις υπογλυκαιμικών και υπεργλυκαιμικών επεισοδίων, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι σκύλοι προειδοποιούσαν σωστά τους ασθενείς ότι βιώνουν υπογλυκαιμία στο 83% των περιπτώσεων.

Η μελέτη αυτή παρέχει την πρώτη μεγάλης κλίμακας αξιολόγηση της χρήσης ιατρικών σκύλων ανίχνευσης για την ανίχνευση της υπογλυκαιμίας.

Τα σκυλιά πρέπει να είναι “επαγγελματικά εκπαιδευμένα”

Οι ερευνητές επίσης συνιστούν ότι για να μπορεί ένας σκύλος να ανιχνεύσει σωστά ένα συμβάν και να ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του για τον κίνδυνο, θα πρέπει να έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση από επαγγελματίες. Η αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ του σκύλου και του ιδιοκτήτη του είναι επίσης καθοριστική για το πόσο καλά ανταποκρίνεται ο “βοηθός”.

Η έρευνά δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα ενός σκύλου εξαρτάται από το κάθε σκυλί ξεχωριστά και τη σχέση του με τον ανθρώπινο σύντροφό του.

Δεδομένου ότι η χρήση τέτοιων σκύλων αυξάνεται, είναι σημαντικό όλα τα σκυλιά που χρησιμοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς να είναι επαγγελματικά εκπαιδευμένα και να παρακολουθούνται από επαγγελματίες όπως το Medical Detection Dogs. Είναι σημαντικό η έρευνα να συνεχίσει να αξιολογεί την πραγματική αποτελεσματικότητα και να καθορίζει τρόπους για τη βελτιστοποίηση της απόδοσής τους.

Η Claire Guest, διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια του Medical Detection Dogs, προσθέτει ότι, “ενώ τα τρέχοντα ευρήματα αποτελούν φανταστικά νέα για όλους εκείνους που ζουν με διαβήτη τύπου 1, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια άτομα με άλλες ιατρικές καταστάσεις”.

Kαφάσης Θεόδωρος

Πηγή: www.medicalnewstoday.com / https://www.diagnovet.gr