Οι σκύλοι είναι επιρρεπείς σε αγχώδεις διαταραχές, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τα σκυλιά αποτελούν από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα σε όλο τον κόσμο. Είναι πιστοί, στοργικοί φίλοι και μια πηγή απεριόριστης αγάπης και συντροφιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, οι σκύλοι μπορούν να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών που μοιάζουν με άγχος.

Στην πρόσφατη αυτή μελέτη, τα ευρήματά της οποίας παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Scientific Reports, αναλύθηκαν τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά 13.715 σκύλων από 264 διαφορετικές φυλές. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες των σκύλων να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που αφορούσαν συμπεριφορές οι οποίες σχετίζονται με το άγχος.

Αναλύοντας τα δεδομένα της έρευνας, διαπιστώθηκε πως το 72,5% των σκύλων εξέφραζαν κάποια αγχώδη διαταραχή, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους. Από το συνολικό αριθμό σκύλων, το 32% εμφάνιζε κροτοφοβία, με πιο κοινό τον φόβο για τα πυροτεχνήματα, ενω ο γενικευμένος φόβος επηρέαζε το 29% των σκύλων. Συγκεκριμένα, το 17% των σκύλων έδειχναν φόβο προς άλλους σκύλους και το 15% φόβο προς άγνωστους ανθρώπους. Οι λιγότερο κοινές ανησυχητικές συμπεριφορές, ήταν εκείνες που σχετίζονται με τον αποχωρισμό από τους ιδιοκτήτες, ο οποίος επηρέασε το 5% των σκύλων και την επιθετικότητα, η οποία επηρέαζε το 14% των σκύλων.

Κροτοφοβία και επιθετικότητα…

Ορισμένες από αυτές τις συμπεριφορές, όπως η κροτοφοβία και η υψοφοβία, φαίνεται να γίνονται εντονότερες όσο γερνούν τα κατοικίδια. Εντούτοις, κρίνοντας από τις αναφορές των ιδιοκτητών, τα νεαρότερα σκυλιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβληματικές συμπεριφορές οι οποίες σχετίζονται με το άγχος του αποχωρισμού, όπως η ούρηση εντός του σπιτιού. Διαφορές εντοπιστηκαν επίσης και μεταξύ των δύο φύλων, με τα αρσενικά να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιθετικότητα και τα θηλυκά να έχουν μεγαλύτερη τάση να εμφανίζουν γενικευμένο φόβο.

Διαφορετικές φυλές σκύλων ήταν επίσης πιθανό να εμφανίζουν διαφορετικούς τύπους συμπεριφορών που σχετίζονται με το άγχος. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα Lagotto Romagnolos και τα Wheaten terrier εμφάνιζαν τον υψηλότερο επιπολασμό κροτοφοβίας, ενώ τα miniature schnauzers και τα Staffordshire bull terrier ήταν λιγότερο ευαίσθητα στους θορύβους. Οι μεγάλες φυλές και οι μικρές φυλές διέφεραν επίσης ως προς διάφορες συμπεριφορές. Για παράδειγμα,, το 10,6% των miniature schnauzers σε αυτήν τη μελέτη έδειξε επιθετικότητα απέναντι σε αγνώστους, σε σύγκριση με το 0,4% των Labrador Retriever.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η συμπεριφορά έχει ένα σημαντικό γενετικό υπόβαθρο. Ωστόσο, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η εκπαίδευση αλληλεπιδρούν πιθανότατα με γενετικές προθέσεις, υποστηρίζοντας ή καταστέλλοντας ορισμένες συμπεριφορές.

Καφάσης Θεόδωρος
Πηγή: Medical News Today